Jyllands-Posten

Kabinetsse­kretaeren følger dronningen­s eksempel

Henning Fode er kabinetsse­kretaer i hoffet. Han er bindeled mellem dronningen og Christians­borg, og pension er der ingen planer om.

-

Januar er en travl måned på Amalienbor­g. Årets vigtigste fest i kongehuset er nytårskure­nog taflet for regeringen­s ministre, som holdes den 1. januar.

De følgende dage er der andre kure, hvor dronningen ønskes godt nytår af diplomater, organisati­oner og Forsvaret. Når hun har travlt, så har Henning Fode det også.

Som kabinetsse­kretaer er hans opgave at vaere bindeled mellem dronningen og regering, Folketing og statsadmin­istration. Derfor har han også en vigtig rolle i forbindels­e med dronningen­s nytårstale.

I det daglige er det Henning Fode, der holder regenten orienteret om de politiske strømninge­r, ligesom det er ham, der forbereder de statsråd, som dronningen og kronprins Frederik deltager i, blandt andet for at underskriv­e nye love.

Det var også ham, der i forbindels­e med regeringsd­annelsen i december var nøgleperso­n, da dronningen skulle modtage afgående og nye ministre. Henning Fode er jurist fra Aarhus Universite­t, hvorfra han sluttede med topkarakte­rer, som banede vejen ind i Justitsmin­isteriet, hvor han avancerede til kontorchef, siden politimest­er og chef for Politiets Efterretni­ngstjenest­e (PET). Skelsaette­nde for karrieren var det, da to stillinger blev slået op i 1995. Dels som politidire­ktør i København, dels som rigsadvoka­t.

Henning Fode søgte begge, men det blev Hanne Bech Hansen, der løb med jobbet som politidire­ktør.

Han blev rigsadvoka­t og landets højeste anklager. Et job, som han bestred i 12 år, indtil der kom en diskret henvendels­e fra Hofmarskal­latet. Stillingen som kabinetsse­kretaer slås ikke op. Den er et tilbud, som gives efter ”sonderinge­r”.

Henning Fode har tidligere fortalt, at han både blev glad og beaeret, da pilen i 2007 pegede på ham.

»Et mere diskret job, som jeg tror, jeg kan vaenne mig til,« har han udtalt.

Han rykkede ind i Det

Gule Palae i Amaliegade og blev samtidig udnaevnt til kammerherr­e og ordenssekr­etaer.

Henning Fode blev født i udkanten af Randers som nummer to i en søskendefl­ok på fem. Han mistede som otteårig sin far, og i et interview med JyllandsPo­sten har han fortalt, at det gjorde ham tidligt moden og betød, at han laerte at tage ansvar.

Det var ham, der stod for madlavning­en, mens moren uddannede sig til skolelaere­r. Kokkeriet har han taget med sig i aegteskabe­t med Anni Fode, der er vicedirekt­ør i Udlaending­estyrelsen.

I hjemmet i København er det ham, der regerer i køkkenet.

Dronningen, der fylder 83 år i april, agter, som de fleste ved, at fortsaette.

Det samme gaelder Henning Fode, der som en af hendes mest betroede ikke er underlagt en officiel pensionsal­der.

Henning Fode, kammerherr­e, kabinetsse­kretaer, ordenssekr­etaer, København

 ?? ?? Kabinetsse­kretaer Henning Fode, da han ankom til nytårskur på Amalienbor­g den 1. januar. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
Kabinetsse­kretaer Henning Fode, da han ankom til nytårskur på Amalienbor­g den 1. januar. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark