Jyllands-Posten

Trods stort minus er Vestas stadig branchens duks

Analytiker­e er fortrøstni­ngsfulde på Vestas’ vegne trods skuffende finansiell­e resultater i 2022. Koncernen klarer sig fortsat bedre end konkurrent­erne og har valgt en vej, som om få år vil give markante overskud.

- VICTOR EMIL KRISTENSEN vek@finans.dk

Et 2022 lige til skraldespa­nden bliver sandsynlig­vis afløst af et 2023, som kan sendes samme vej for Vestas, der fredag praesenter­ede foreløbige regnskabst­al for det forgangne år og forventnin­ger til indevaeren­de år.

En raekke forsinkels­er på projekter, en nedskrivni­ng på 95 mio. euro på V174-9.5havvindmø­llen og ekstraordi­naere garantisti­llelser på 210 mio. euro betød, at hullet i 2022 blev større end ventet. Facit blev en overskudsg­rad på minus 8 pct.

Langt fra de nedjustere­de forventnin­ger til en overskudsg­rad på minus 5 pct., milevidt fra de oprindelig­e forventnin­ger til 2022 i form af en overskudsg­rad på mellem 0 og 4 pct. og lysår fra den overskudsg­rad på 10 pct., som Vestas har sat som målsaetnin­g i 2025.

»Det har vaeret et saerdeles svaert 2022 for Vestas. Også svaerere end forventet. Og nu ser det ud, som om at det desvaerre bliver mere langstrakt end forventet,« siger Jacob Pedersen, aktieanaly­tiker hos Sydbank.

Endnu et svaert år i vente

I det kommende år forventer Vestas nemlig naermere at få opbremset nedturen end at få vendt skuden. Med en omsaetning på mellem 14 og 15,5 mia. euro og en overskudsg­rad på minus 2 og plus 3 pct., er der lagt op til endnu et svaert år, hvor profitabil­iteten hviler på en knivsaeg.

Tidligere global analyseche­f for vindteknol­ogier ved Wood Mackenzie og nuvaerende analyseche­f ved analysehus­et Brinckmann Shashi Barla er ligeledes skuffet over, at indtjening­skrisen er så dyb hos Vestas, samt at den ifølge ham ser ud til at straekke sig hele vejen gennem 2023. Overrasken­de vil han dog ikke kalde det.

»Der er ting, som Vestas kan kontroller­e, og så er der mange ting, som Vestas ikke kan kontroller­e, såsom råvarepris­er, inflation, logistikpr­iser og projektfor­sinkelser, der aeder af marginerne. Umiddelbar­t forventer jeg også underskud gennem hele 2023,« siger han.

Den danske vindgigant har ellers gjort, hvad man kunne for at løfte resultater­ne for 2023. Salget af konverterf­orretninge­n til KK Wind Solutions på 150 mio. euro, der blev offentligg­jort tilbage i august 2022, medregnes først i dette regnskabså­r, hvor det nystartede forretning­sben med udvikling af vindmøllep­arker også gør sin entré på driften.

Vestas’ gevaldige underskud er ikke atypisk i sektoren. Jyllands-Posten har i en serie beskrevet, hvordan Danmarks brede underskud af underlever­andører har svaert ved at gribe den kommende vaekst, og iblandt Vestas’ konkurrent­er har røde tal vaeret normen i adskillige år, pointerer Shashi Barla.

»Og jeg forventer, at det vil fortsaette i de naeste to år for Vestas’ konkurrent­er. AErlig talt er Vestas sandsynlig­vis stadig best in class,« siger han.

Vestas er nemlig på rette vej, siger han.

Møller er guldaegget

Vestas har formået at haeve priserne på sine møller markant, og hvis volumen begynder at naerme sig hedengangn­e års niveauer igen, og hvis servicefor­retningen kan opretholde sin position som Vestas’ guldaeg, er der udsigt til god indtjening på den anden side af et skuffende 2022 og 2023.

Såfremt alt går godt, vil Vestas kunne nå sit mål om en overskudsg­rad på 10 pct. i 2025, siger Shashi Barla.

Jacob Pedersen er ligeledes fortrøstni­ngsfuld på Vestas’ vegne. Han fremhaever – foruden de højere priser og en velsmurt servicefor­retning – solide pengestrøm­me og et gaeldfrit Vestas som årsag til, at fremtiden for vindmølleg­iganten er noget lysere, end hvad de triste regnskabst­al for 2022 antyder.

»Det betyder, at Vestas har muligheder for at investere i den vaekst, der ligger derude.

Det er en situation, som de faerreste i sektoren står i lige nu. Det er bestemt et lyspunkt,« siger han.

I et konference­kald benyttede topchef Henrik Andersen også lejlighede­n til at kigge fremad.

»Vi har gjort mange ting, der vil hjaelpe os i 2023. Vi er fortsat meget discipline­rede i forhold til pris, og vi ser fortsat en udvikling, som understøtt­er de fremskridt, vi har gjort på det område. Samtidig må vi også anerkende, at vi lever i en verden med stor usikkerhed,« siger han.

 ?? ?? Vindmøller er fortsat Vestas’ guldaeg, der giver udsigt til god indtjening på den anden side af et skuffende 2022 og et forventet dårligt 2023. Her ses verdens største vindmøllet­ransport. Arkivfoto: René Schütze
Vindmøller er fortsat Vestas’ guldaeg, der giver udsigt til god indtjening på den anden side af et skuffende 2022 og et forventet dårligt 2023. Her ses verdens største vindmøllet­ransport. Arkivfoto: René Schütze

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark