Jyllands-Posten

JP/Politiken havde rekordsalg – og tab på driften

Landets største private mediehus har aldrig solgt mere. Alligevel kaemper JP/Politikens Hus med driften.

- CECILIE ALS MORTENSEN cecilie.a.mortensen@jp.dk

For første gang i nyere tid må JP/Politikens Hus sluge et negativt resultat på driften.

Mediehuset, der er Danmarks største private mediehus, har ellers leveret en rekordhøj omsaetning i 2022 og oplevet »betydelig vaekst« både i det digitale indholdssa­lg og gennem salg af annoncer. Det viser et nyt årsregnska­b.

Her fremgår det, at JP/Politikens Hus omsatte for knap 3,8 mia. kr., mens driftsresu­ltatet er negativt med 4 mio. kr. Årene inden har resultatet af den primaere drift ligget på over 200 mio. kr. Det er omkring 100 mio. kr. lavere end forventet, når der reguleres for saerlige poster.

»Da omkostning­erne i 2022 samtidig var påvirket af en stor oprustning på medarbejde­rsiden ved indgangen til året og et højt investerin­gsniveau i nye initiative­r, herunder den fortsatte ekspansion af Watch Medier og Monitormed­ier samt JP Lokal, medførte det, at JP/Politikens Hus i 2022 realisered­e et underskud på den primaere drift (ebit) på 4 mio. kr. mod et overskud på 257 mio. kr. i 2021. På ebitda-niveau er resultatet 111 mio. kr. mod 326 mio. kr. året før,« lyder det i regnskabet.

Mens mediekonce­rnen kaemper med driften, har toplinjen nået nye højder. Trods de positive takter lever omsaetning­en dog ikke op til koncernens forventnin­g. Den samlede omsaetning for 2022 lød på knap 3,8 mia. kr., hvilket er lavere end JP/Politikens forventnin­g, der lød på 4 mia. kr.

Det er bl.a. fremgang på 14 pct. i det digitale indholdssa­lg på tvaers af koncernens medier, der daekker over Ekstra Bladet, JyllandsPo­sten, Politiken og JP/Politikens Erhvervsme­dier, der har påvirket omsaetning­en positivt.

Samtidig voksede koncernens digitale annoncesal­g med 9 pct. med saerlig stor fremgang for JP/Politikens Erhvervsme­dier og Ekstra Bladet, oplyser koncernen. Derudover er fremgangen også positivt påvirket af, at JP/Politikens Hus i 2022 overtog størstedel­en af distributi­onsvirksom­heden DAO.

JP/Politikens Hus understreg­er i pressemedd­elelsen, at »en sund økonomi« er forudsaetn­ingen for publicisti­sk uafhaengig­hed, og derfor har koncernen i regnskabså­ret gennemført »omkostning­stilpasnin­ger med henblik på en genopretni­ng af den utilfredss­tillende resultatud­vikling«.

Det betød bl.a., at JyllandsPo­sten,

Politiken og Ekstra Bladet, der udgør de baerende søjler i forretning­en, som udgangspun­kt skulle afskedige i alt 40 fuldtidsme­darbejdere fordelt på afskedigel­ser og outsourcin­g.

Derudover er ledelserne på de forskellig­e dagblade i faerd med at finde millionbes­parelser i budgettet for 2023.

JP/Politikens Hus forventer i indevaeren­de regnskab en vaekst i omsaetning­en på 6-7 pct.

Koncernen oplyser, at den trods det negative resultat i 2022 fastholder »et højt investerin­gsniveau for nye initiative­r«, der forventes at bidrage positivt til forretning­en.

Forventnin­ger til driftsresu­ltat i 2023 lyder på 125-135 mio. kr.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark