Jyllands-Posten

Dansk e-handel går bedre rustet ud af 2022

Det var et svaert år for de danske e-handlere, der var helt nede at skrabe bunden i 2022. De nyeste tal for fjerde og sidste kvartal viser en fremgang mod det nye år.

- ESBEN CRONBACHCH­RISTENSEN esben.cronbach@jp.dk

E-handelsbra­ncen i Danmark ramte i tredje kvartal i 2022 en rekordlav score på 44,6 i det kvartalsvi­se e-handelsind­eks.

Men op til årsskiftet er tendensen vendt, så branchen nu ser fremgang i det nye år. E-handelsind­ekset er således steget til 51,31. Det får Katrine Barslev, der er forbrugera­nalytiker ved Pricerunne­r, der står bag undersøgel­sen, til at spå om et godt 2023 for dansk e-handel.

»Den nedadgåend­e trend igennem 2022 er bremset, og året er startet med en ganske markant tro på bedre tider efter den langvarige pessimisme. Det, sammenhold­t med at inflatione­n ser ud til at stagnere, og energikris­en er afblaest for denne gang, gør 2023 til et lovende år for dansk e-handel,« skriver hun i en pressemedd­elelse.

Fra første kvartal i 2022 og gennem det meste af året leverede branchen de laveste tal nogensinde i indeksets historie. Selv, da det gik bedst, gik det ikke bedre end det ringeste kvartal før 2022.

Selvom det altså nu går frem, er det endnu ikke tilfredsst­illende resultater, e-handelsind­ekset her leverer, siger Barslev.

»Det er selvfølgel­ig positivt i sig selv, at branchen står rimeligt solidt. Men man kan ikke vaere tilfreds med det her. Der synes jeg dog, man skal huske, at vi ikke lever i en boble. Der sker så mange ting rundt om i verden, som påvirker e-handlen. Derfor, synes jeg, det er et meget positivt billede, e-handlerne kommer ud med her.«

Forsynings­krisen, krigen i Ukraine, energikris­en og den tiltagende inflation bidrog til dalende forsynings­sikkerhed, lavere købekraft og historisk lav forbrugert­illid. Det resultered­e i en ophobning af varer på butikkerne­s lagre.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark