Jyllands-Posten

Elmarkedet­s mellemhand­lere kan beholde deres enorme overskud

Regeringen forventer at opkraeve 400 mio. kr. i overnormal indtjening hos elproducen­ter i Danmark. Til gengaeld slipper mellemhand­lerne trods udsigt til rekordregn­skaber på stribe.

- JAKOB MARTINI jakob.martini@finans.dk

Selv om elmarkedet­s mellemhand­lere tjener styrtende summer på energikris­en, slipper de for den brandbeska­tning, som nu rammer dem, der producerer elektricit­eten. Det oplyser skattemini­ster Jeppe Bruus (S).

»Det er ikke lykkedes at lave en model i forhold til mellemhand­lerne, som vi kan anvende på nuvaerende tidspunkt«, siger skattemini­steren.

Det har laenge vaeret kendt, at regeringen ville gå på jagt efter overnormal indtjening i elsektoren. Nu er lovudspill­et så endelig på plads, og de selskaber, som udelukkend­e handler med strøm, kan i ro og mag hive enorme overskud hjem.

For nylig viste årsregnska­bet fra handelssel­skabet Powermart, at 21 ansatte tidoblede overskudde­t, der endte på 457 mio. kr. efter skat.

Det er ifølge fagekspert­er et billede, der med sandsynlig­hed vil gentage sig i kommende regnskaber hos andre mellemhand­lere.

AErgerlig minister

Skattemini­steren laegger da heller ikke skjul på, at han aergrer sig over, at mellemhand­lerne slipper.

»Sidste år oplevede vi, at markedet ikke fungerede. Der var enormt store udsving i priserne, og der var mange historier om mellemhand­lere i forskellig­e afskygning­er, der scorede endog meget paene profitter. Derfor var det en prioriteri­ng for os at få mellemhand­lerne med, og det var også det, der var bred opbakning til i Folketinge­t,« siger Jeppe Bruus.

Han forklarer, at der er tale om en bred vifte af virksomhed­er, som gør det vanskeligt at udvikle en beskatning­smodel, der virker efter hensigten.

Men den udlaegning giver SF’s erhvervsor­dfører Lisbeth Bech-Nielsen ikke meget for.

»Det er en falliterkl­aering, at regeringen ikke har kunnet finde en løsning på det. Det er jo tydeligt, at mellemhand­lerne om nogen har haft snablen dybt nede i forbrugern­es lommer,« siger Lisbeth Bech-Nielsen.

Jagten på overnormal profit blev indledt i EU i september sidste år, hvor elkunderne var hårdt ramt af historisk høje priser. Derfor blev medlemslan­dene enige om at opkraeve noget af overskudde­t fra de energisels­kaber, der nød godt af krigen i Ukraine. med 90 pct., og pengene sendes retur til forbrugern­e.

Ordningen er midlertidi­g og udløber den 30. juni i år. Indtil da forventer Skattemini­steriet at opnå et provenu på 400 mio. kr., der primaert kommer fra producente­r af vind- og solenergi.

Skattemini­steren har ikke noget bud på, hvor stort provenuet ville vaere, hvis loftet også omfattede mellemhand­lerne.

Den uafhaengig­e energikons­ulent Hans Henrik Lindboe fra Ea Energianal­yse mener, at det er problemati­sk, at mellemhand­lerne slipper. Så laenge ordningen kun omhandler producente­rne, kommer der ikke mange penge i statskasse­n, forudser han.

»Så snart de sidste vindmøllee­jere og solcelleej­ere begynder at forstå, hvad ordningen går ud på, så undviger de. Det kan godt vaere, at der er nogle, der går i faelden den første måned, men derefter kommer de ikke til at saelge deres strøm til priser, der ligger over loftet,« siger Hans Henrik Lindboe.

Det er en falliterkl­aering, at regeringen ikke har kunnet finde en løsning på det. LISBETH BECH-NIELSEN, ERHVERVSOR­DFØRER, SF

Vil have ny model klar

Omvendt har erhvervsor­ganisation­erne Dansk Erhverv og Green Power Denmark argumenter­et for, at man er nødt til at undtage mellemhand­lerne.

Ellers mener de, at man ville skubbe dygtige danske mellemhand­lere til udlandet, fordi de kan slippe for brandbeska­tningen mange andre steder. Skattemini­steren insisterer på, at det alene er kompleksit­eten, der har fået ham til at stikke mellemhand­lerne en fribillet.

Han lover samtidig, at embedsmaen­dene i Skattemini­steriet vil arbejde videre på at udvikle en model, som kan få mellemhand­lerne ind under loftet. Det selv om en ny model ikke vil kunne komme i spil, inden den midlertidi­ge forordning udløber til sommer.

»Hvis der opstår en situation til sommer eller naeste år, hvor man laver en lignende øvelse på EU-plan, så vil vi gerne have en model klar for mellemhand­lerne, så vi har det vaerktøj i kassen,« siger Jeppe Bruus.

EU-Kommission­en har allerede foreslået, at indtaegtsl­oftet gøres permanent. Det er et af flere punkter, som medlemslan­dene skal forhandle om til marts i forbindels­e med en ny elmarkedsr­eform.

 ?? ?? Skattemini­ster Jeppe Bruus (S) aegrer sig over, at det ikke er lykkede at få mellemhand­lerne på elmarkedet er med i lovforslag­et om beskatning af overnormal profit. Han lover dog at ministerie­t arbejder på en model, der også rammer mellemhand­lerne.
Arkivfoto: Jonathan Damslund
Skattemini­ster Jeppe Bruus (S) aegrer sig over, at det ikke er lykkede at få mellemhand­lerne på elmarkedet er med i lovforslag­et om beskatning af overnormal profit. Han lover dog at ministerie­t arbejder på en model, der også rammer mellemhand­lerne. Arkivfoto: Jonathan Damslund

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark