Jyllands-Posten

Modebranch­en har haft rekordsalg – men usikkerhed­en råder

Tal for både eksport og indtjening i modebranch­en viste paen fremgang i fjor. Forventnin­gen i sektoren er dog, at inflations­krisen nu kan maerkes direkte i salget.

- JESPER OLESEN jesper.olesen@finans.dk

Ovenpå et år med rekordregn­skaber og stor fremgang i eksporten må de danske modeselska­ber skrue ned for forventnin­gerne til det igangvaere­nde.

Sådan lyder en af konklusion­erne i en analyse af den danske modebranch­e, som revisions- og konsulenth­uset Deloitte står bag. Den kommer lige op til den kommende modeuge, Copenhagen Fashion Week, der åbner på mandag i København.

Nye tal viser, at den danske milliardek­sport af mode steg med 24 pct. de første 11 måneder af 2022 og dermed nåede det højeste niveau i fem år.

Deloittes analyse bygger på regnskaber­ne for branchens virksomhed­er i 2021/22. For engrosdele­n – altså leverandør­er af tøj, smykker, sko og andet – var det et år med hastigt stigende indtjening.

De danske engrosforh­andlere i analysen nåede i gennemsnit et driftsresu­ltat pr. ansat på 426.000 kr. – 67 pct. mere end året før, der var praeget af coronatide­ns første fase. 7 ud af de 10 virksomhed­er havde i det år overskud, og soliditete­n steg generelt samlet for første gang siden 2018/19.

Tallene flugter med, at de to store i branchen, giganten Bestseller og DK Company, begge havde rekordregn­skaber det seneste år.

Morten Gade Steinmetz, partner samt brancheled­er for modeindust­rien hos Deloitte, fastslår, at analysen også viser, at mange andre virksomhed­er klarerede sig godt det år og med solide regnskaber.

»Det kom på bagsiden af pandemien, da der var ny købelyst hos forbrugern­e. Så bagudrette­t ser det godt ud, og branchen generelt står staerkt med gode strategier. Det er afgørende i en tid, hvor tingene siden sensommere­n 2022 er begyndt at vaere svaerere igen,« mener Morten Gade Steinmetz.

Han peger på, at inflations­og energikris­en samt en lav forbrugert­illid har gjort tingene mere usikre – både på de store eksportmar­keder samt det danske hjemmemark­ed.

»Der kommer nok ikke samme stigning de naeste par år som i tiden post-corona. Min vurdering er dog klart, at den danske modebranch­e står staerkt med koncepter, der virker. Selvfølgel­ig vil det ramme nogle hårdere end andre, og der falder sikkert også flere virksomhed­er fra i en tid med pres. Men der er fortsat gode muligheder for mange,« vurderer Morten Gade Steinmetz.

Fra flere i modebranch­en lyder meldingen, at der er fint salg på en raekke områder, selv om der også er udfordring­er. Hos det danske modehus Minimum har adm. direktør og partner Steen Engelbrech­t fastslået:

»Vi oplever faktisk, at kunderne er ret fortrøstni­ngsfulde og positive, når det gaelder indkøb af vores hovedkolle­ktioner, som vi saelger ind nu. Samtidig ser vi, at de store kunder blandt onlineog detailkaed­er nu handler mere strategisk. Det betyder, at de køber mindre på forhånd.«

En ny normal

Danmarks Statistik har netop praesenter­et tal for detailsalg­et her i landet i december 2022. Salget for specifikt den måned var faktisk det laveste siden 2016. For beklaednin­g var faldet i december på 7 pct. sammenlign­et med samme måned året før.

Deloittes aktuelle analyse viser, at detaildele­n i dansk mode faktisk havde et fint år bagudrette­t vurderet ud fra regnskaber­ne for 2021/22.

Der var en stor stigning i driftsresu­ltatet for butikkerne i analysen. Tallene viser også, at tre ud af fire detailvirk­somheder gik ind i det igangvaere­nde år med overskud på bundlinjen.

»Der er siden de regnskaber nok kommet en ny normal, hvor inflations­krisen indsnaevre­r forbrugern­es rådighedsb­eløb og dermed presser forbrugsva­nerne. Coronatide­n har dog vist også detailbuti­kkerne, at det gaelder om at kunne agere i en uforudsige­lig og usikker verden. De redskaber er opbygget hos mange virksomhed­er,« vurderer Morten Gade Steinmetz fra Deloitte.

Hos Magasin du Nord med syv danske stormagasi­ner samt onlinehand­el i Danmark og Sverige lyder meldingen fra indkøbsdir­ektør Esben Hougaard, at man har fået »en ganske glimrende start på 2023« målt på salg og antallet af kunder til tøj og sko.

Om det aktuelle forbrugsmø­nster siger Magasins indkøbsdir­ektør dog:

»Kunderne køber en anelse mere sikkert, eller måske naermere mere praktisk. Det er i højere grad varer, der er ”need to have” frem for ”nice to have”. Men det er ikke voldsomme udsving, vi ser gennem de seneste år. Dog kan vi se, at vi i herrekateg­orien saelger varer med en lidt højere enhedspris. Det kan tyde på, at maendene gerne betaler lidt mere for eksempelvi­s en skjorte, der har en laengere levetid.«

 ?? ?? Modeugen i København traekker indkøbere og fagfolk til praesentat­ion af nye kollektion­er fra de danske modemaerke­r. Foto: Sofia Busk
Modeugen i København traekker indkøbere og fagfolk til praesentat­ion af nye kollektion­er fra de danske modemaerke­r. Foto: Sofia Busk

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark