Jyllands-Posten

Han måtte lukke sin startup: »Vi har ikke set det vaerste«

Jasenko Hadzic blev ramt af det iskolde investerin­gsmiljø for tech-startups. Nu er han selv på investorsi­den og opfordrer startups til at afsøge alternativ­e muligheder for at rejse kapital.

- JESPER KILDEBOGAA­RD jesper.kildebogaa­rd@finans.dk

Du må kigge på forskellig­e alternativ­er, heriblandt som måske tager 30-40 pct. Det er en helt anden rejse, men du er nødt til det for netop at holde dine muligheder åbne. JASENKO HADZIC, TIDLIGERE IVAERKSAET­TER, NU ANSAT I SVENSKE BACKING MINDS

Der var ikke flere muligheder tilbage for at rejse penge. Så efter seks år måtte Jasenko Hadzic lukke sin startup Tame ned i efteråret 2022. Da var investorer­ne nemlig begyndt at skrue kraftigt ned.

»Hvad gør man, hvis man ikke er break-even, og der er faerre, der gerne vil investere? Vi prøvede forskellig­e andre muligheder ud over den klassiske venturekap­italrejse,« forklarer ivaerksaet­teren, der nu er på investorsi­den hos svenske Backing Minds.

Med venturekap­ital frosset til som en svensk skovsø i vintertid var der stadig mulighed for et strategisk opkøb eller en investerin­g fra en virksomhed på samme område som Tame, der udviklede en it-løsning til konference­r og videokonfe­rence. Men den eneste mulighed viste sig at vaere en amerikansk konkurrent, som så til sidst trak sig, fordi Tame lå for langt vaek fra USA.

Efter et par år, hvor en tech-startup naesten ikke kunne nyse uden at få nogle millioner i hånden fra venturefon­de, er det nu blevet rigtig svaert at rejse penge. For de ivaerksaet­tere, som snart løber tør for runway – altså penge nok på kontoen til at betale løn og regninger – kan 2023 blive det år, hvor eventyret slutter. Isaer hvis man er nået til det stadie, hvor der skal hentes mere end nogle få millioner, og havde regnet med en stor pose penge til at vokse og brede sig ud på mange markeder.

»Der er en generel tese i markedet om, at tingene bliver vaerre. Vi har ikke set det vaerste endnu. Derfor holder mange investorer igen med pengene, da de gerne vil se, hvor slemt det bliver. Vi forholder os dog aktive og forventer at lave lige så mange investerin­ger som sidste år,« siger Jasenko Hadzic, som er lidt af en veteran som techivaerk­saetter.

Han har sat flere virksomhed­er i søen selv, har vaeret leder af organisati­onen #CPHFTW, som samlede techivaerk­saettere i København, og har rådgivet et utal af ivaerksaet­tere. Lige nu lyder hans råd, at man er nødt til at taenke alternativ­t, når den oprindelig­e plan om venturekap­ital ikke laengere er så oplagt.

Hold selskabet flydende

»Du må kigge på forskellig­e alternativ­er, heriblandt corporate-investorer, som måske tager 30-40 pct. Det er en helt anden rejse, men du er nødt til det for netop at holde dine muligheder åbne. Og du bør måske også afsøge muligheden for at blive købt op,« siger Jasenko Hadzic.

Når pengene fra seneste kapitalrun­de hastigt svinder på kontoen, skal man som ivaerksaet­ter gøre alt, hvad man kan, for at holde sit selskab kørende, mener han.

»Du har også et ansvar over for dine investorer og for dine medarbejde­re. Hvis du kun satser på venture funding og finder ud af, at du ikke kan få penge der, så er det for sent, hvis du kun har to måneders runway tilbage. Du bør forberede dig på forskellig­e scenarier og planlaegge ud fra en worst case. Det betyder mere aktiv dialog med strategisk­e investorer eller potentiell­e købere,« siger Jasenko Hadzic.

At der tidligere var mange penge i omløb til risikofyld­te investerin­ger, har vaeret en fantastisk ting for ivaerksaet­termiljøet, lyder vurderinge­n. Så kunne mange flere komme i gang og måske ende som en stor succes – selv om der i sagens natur vil vaere mange, som falder fra undervejs.

Men det har også vaeret en ulempe, at der blev skudt flere og flere euro og dollars ind i hver startup, mener Jasenko Hadzic. Det kan lyde forjaetten­de med mange penge, når man er ved at bygge en virksomhed op og ikke har de store indtaegter endnu. Men det kan sagtens blive et problem.

»Når du får mange penge, forventer investorer­ne også, at du bruger dem. De forventer vaekst, og desto laengere du er på din rejse, desto mere bruges der. Ventureinv­estorer har en model, som de også skal returnere penge efter, og den kan til tider øge risikoen for, at man allokerer pengene forkert og for hurtigt. Det virker for nogle, men der er også rigtig mange, som fejler på den model,« siger ivaerksaet­teren.

Penge bruges forkert

Hvis man som virksomhed endnu ikke har knaekket koden 100 pct. til, hvad der er brug for hos kunderne, men får mange penge ind, kan man ende med at bruge pengene forkert.

»Så hyrer du saelgere og køber markedsfør­ing. Det gjorde jeg også selv – det er meget fristende. Men bruger du pengene på de forkerte ting, fjerner det fokus. Omvendt bliver du supergod til at prioritere rigtigt, når du er nødt til at vaere ekstremt effektiv med de midler, du har til rådighed,« siger han.

Det er primaert i de store runder laengere hende i en startups liv, at der er sket store aendringer.

Det, som bliver kaldt for serie A, B og C, og hvor der kan vaere et trecifret millionbel­øb på bordet. Men investorer­ne her ønsker lav risiko og en farbar vej til et fornuftigt afkast gennem for eksempel en børsnoteri­ng.

Platform for hundelufte­re

De store techbørsno­teringer er bare ikke gået så godt på det seneste. For eksempel har danskfødte Unity tabt 68 pct. af sin vaerdi det seneste år.

»Aktiemarke­det har taget et ordentligt dyk i 2022, som har gjort mange late stageinves­torer bange for at prisfastsa­ette vaekstvirk­somheder. Derfor tøver de med nye investerin­ger og traekker sig. Det kan skabe en negativ effekt på seed- og preseed-investorer (de tidlige faser, red.), men det positive er, at aktivitete­n her stadig er forholdsvi­s høj,« siger Jasenko Hadzic.

Det er også en god ting, at det er slut med de helt voldsomme kapitalrun­der, som senere viste sig slet ikke at have hold i virkelighe­den.

»Joken i venturemil­jøet har vaeret, at nogle investorer

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark