Jyllands-Posten

Derfor er der pengeprobl­emer – og sådan kommer

Problemet med at rejse penge til tech-startups kan blive vaerre i løbet af 2023. Men der er også gode nyheder i en kold tid.

- JESPER KILDEBOGAA­RD jesper.kildebogaa­rd@finans.dk

Efter to fede år kommer nu de magre år. Fondene, der tidligere kastede store beløb efter danske tech-startups, er blevet meget forsigtige.

Det fortaeller en raekke ivaerksaet­tere og investorer, som på forskellig vis er påvirket af de nye tider, hvor pengene flyder meget mere traegt.

Bremsen er trukket

Engang fik man en ny forretning op at stå ved hjaelp af et banklån og måske en rig onkel. Eller som et udspring af en stor virksomhed.

Men så kom tech-gennembrud­det i Silicon Valley og fyrede op for måden, man skaber fremtidens succes på. Det blev normalt for en techstartu­p med de rigtige kvaliteter at rejse mange millioner, inden der var tjent en krone, og mange hundrede millioner, når et forretning­skoncept skulle ud i stor skala. Gerne globalt.

Tankegange­n fra venturekap­italfonden­e gennemsyre­r nu hele branchen, med winner takes all som et mantra, der gjorde det nødvendigt at vokse meget hurtigt – og braende en masse penge af undervejs.

Det tog nogle gange helt groteske former, når en lille startup, som ikke havde indtaegter endnu, kunne rejse hundredvis af millioner alene på en forventnin­g om fremtidig vaekst.

Nu er bremsen hakket hårdt i, og mange tech-ivaerksaet­tere står foran en usikker fremtid.

Den naeste kapitalrun­de, som for et år siden havde vaeret nem at få hjem, er i dag pludselig meget svaer. Så der bliver kigget på finanserne. Hvor meget benzin er der tilbage på tanken? Skal vi fyre nu, så vi kan holde selskabet kørende laengere tid og håbe på bedre tider?

Råd til ivaerksaet­tere

Den fine plan, en ivaerksaet­ter havde lagt for kapitalrej­sning og vaekst, kan nu vaere lige til

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark