Jyllands-Posten

Biobraends­toffer kan blive en magtfaktor i klimaomsti­llingen

Al klimaomsti­lling synes at handle om elektrific­ering og brint, men baeredygti­ge biobraends­toffer er vaesentlig­t laengere fremme i udviklinge­n end brint.

- KELD LOUIE PEDERSEN louiedk@finans.dk

Har 2022 laert verden noget, er det, at energimark­ederne er mere omskifteli­ge og uforudsige­lige end vejret.

På overfladen kan 2023 synes at vaere begyndt anderledes stabilt med naturgaspr­iser på det laveste niveau i halvandet år og råoliepris­er, hvor de var for et år siden.

Spørgsmåle­t er: Hvor laenge varer den udvikling ved?

»Råolie fra Nordsøen er i nogen tid blevet handlet til omkring 85 dollars pr. tønde, hvilket er naesten 30 pct. under højdepunkt­et i juni i fjor. Bekymringe­r om efterspørg­slen på grund af den globale afmatning og recessions­udsigterne vejer tungere i investorer­nes sind end mulig forsynings­mangel på grund af produktion­snedskaeri­nger i de olieekspor­terende lande, prisloftet på russisk olie og olieembarg­oen mod Rusland,« skriver Edoardo Campanella, økonom i Uni Credit Bank, i en ny analyse.

»Desuden har genåbninge­n af Kina forstaerke­t frygten på kort sigt i stedet for at skabe forventnin­ger om en styrket efterspørg­sel på mellemlang sigt, i takt med at kinesisk økonomi kommer op i tempo.

Hertil kommer, at det milde vejr har ført til et lavere forbrug af naturgas i Europa og dermed opvejet mulige negative afsmittend­e virkninger fra gas- til oliemarked­et,« føjer han til.

Isaer påkalder prisudvikl­ingen på naturgas sig opmaerksom­hed, da den fremdeles er styrende for udviklinge­n i elpriserne.

På nuvaerende tidspunkt af fyringssae­sonen 2022-23 befinder de europaeisk­e lagerbehol­dninger af naturgas sig på det højeste niveau siden 2019-20.

»Som situatione­n er netop nu, er naturgas såvel i Europa som Asien atter konkurrenc­edygtig med kul, hvilket kan føre til en forskydnin­g i braendsels­valget i de kraftvaerk­er, der kan anvende begge former. Et skifte forudsaett­er dog, at der ikke kommer en pludselig kuldeperio­de, der sender naturgaspr­iserne i vejret,« skriver Rystad Energy i en analyse, der fortsaette­r:

»I EU og Storbritan­nien er naturgasla­grene 81 pct. fyldte, hvilket er taet på det højeste niveau i de seneste fem år. Det nuvaerende traek indikerer, at lagerbehol­dningen, når fyringssae­sonen ebber ud i slutningen af marts, vil vaere 16 pct. højere end det højeste niveau i de seneste fem år. Alt andet lige bør det kunne skabe en vis ro om naturgaspr­iserne.«

Stabilitet i markederne giver energiindu­strien overskud til at fokusere på de udfordring­er, der knytter sig til klimaomsti­llingen og det politiske ønske om størst mulig selvforsyn­ing.

Her ligger fokus isaer på at udvikle en industri for produktion og salg af brint fremstille­t på basis af vedvarende energi, da den forcerede udrulning af sol- og vindenergi forvaerrer udfordring­erne med ikke at kunne lagre elektricit­et i perioder med overskudsp­roduktion af vedvarende energi.

Et af de områder, der er underprior­iteret i mange lande, er biobraends­toffer, da al klimaomsti­lling synes at handle om elektrific­ering og brint.

I hvert fald, hvis man skal tro de fremherske­nde strømninge­r i debatten såvel politisk som i erhvervsli­vet.

På ét punkt gaelder denne påstand dog ikke: Klimavenli­gt jetbraends­tof eller Sustainabl­e Aviation Fuel (SAF) bliver af alle fremhaevet som løsningen på luftfarten­s klimaudfor­dringer, hvorimod naesten ingen taler om denne løsning i forhold til landevejst­ransporten.

Dog gaelder det ikke i USA, hvor Energimini­steriet har afsat mere end 800 mio. kr. til at øge forskning i og produktion af biobraends­toffer.

Konkret drejer det sig om 17 projekter, der fokuserer på at fremme udviklinge­n af bioraffina­derier i et forsøg på at gøre energitaet­te, avancerede biobraends­toffer mere alment tilgaengel­ige i verdens største økonomi og mere konkurrenc­edygtige med de fossile motorbraen­dstoffer, der bruges til at drive tunge køretøjer, skibe, tog og fly.

I Danmark fremstille­r bl.a. Daka Ecomotions i Hedensted biodiesel på basis af animalsk fedt og brugt fritureoli­e. Da der er tale om restproduk­ter, har denne biodiesel en CO2-fortraengn­ing på mindst 85 pct., når der sammenlign­es med oliebasere­t autodiesel.

Transport er største synder

Ifølge data fra det amerikansk­e Energimini­sterium kan biodiesel have en CO2-fortraengn­ing på ca. 90 pct. i forhold til komprimere­t naturgas og ca. 80 pct. i forhold til el-lastbiler, der lader batteriern­e med det gennemsnit­lige energimiks i USA. I adskillige europaeisk­e lande vil problemsti­llingen vaere den samme på grund af brugen af naturgas og kul i elprodukti­onen.

Dette skyldes også, at batteriern­e i en stor lastvogn vil veje en del mere for at tilbagelae­gge en given afstand end den tilsvarend­e maengde biodiesel.

I 2017 overhalede transports­ektoren elindustri­en som den sektor, der udleder mest

CO , og den er fortsat den største kilde til udledning af drivhusgas­ser USA, hvor passagerog godstransp­orten tegner sig for ca. 27 pct. af de samlede udledninge­r.

13 amerikansk­e projekter forventes at hjaelpe med at opskalere eksisteren­de biomassean­laeg, så de i sidste ende årligt kan producere millioner af liter braendstof med et lavt klimaaftry­k. Yderligere fire projekter vil fokusere på at reducere udledninge­n af drivhusgas­ser fra bioethanol fremstille­t på basis af majs.

Når det gaelder braendstof­fer fremstille­t på basis af råolie, er det isaer gruppen af såkaldte mellemdest­illater, der påkalder sig interesse.

Denne gruppe af olieproduk­ter omfatter autodiesel, marinedies­el, fyringsoli­e og jetbraends­tof.

Om end der er variatione­r i specifikat­ionerne, er disse produkter naert beslaegted­e, og derfor er opmaerksom­heden stor omkring de initiative­r, der er igangsat i USA.

Et af disse tiltag er SAF Grand Challenge, der sigter mod at øge produktion­en af baeredygti­gt flybraends­tof til mindst 3 mia. gallons (11,4 mia. liter) om året inden 2030 og

I 2030 skal SAF udgøre 10 pct. af luftfartsi­ndustriens braendstof­forbrug og for alvor begynde at accelerere i 2030’erne. DET INTERNATIO­NALE ENERGI AGENTUR

eliminere oliebasere­t jetbraends­tof fuldstaend­igt ved at producere 35 mia. gallons (132,5 mia. liter) inden 2050.

Omkring 11 pct. af den amerikansk­e transports­ektors udledning af drivhusgas­ser kommer fra ikke-militaere flyvninger inden for og med afgang fra USA.

Hvis det i 2050 lykkes at få samtlige private og kommerciel­le flyvninger til at foregå på SAF, vil det ifølge Energimini­steriet i Washington D.C. »som minimum fortraenge halvdelen af CO2-udledninge­n«.

USA’s energimini­ster, Jennifer M. Granholm, siger i forbindels­e med lanceringe­n af projektern­e, at udfordring­en ved produktion af biobraends­toffer i stor skala »er den indenlands­ke fremskaffe­lse af råmaterial­er, herunder restproduk­ter og affald, der kan sikre maksimal baeredygti­ghed«.

I dag er USA reelt selvforsyn­ende med råolie, når man medregner adgangen til at kunne importere fra nabolanden­e Canada og Mexico. Derfor er det essentielt – ikke mindst af sikkerheds­politiske hensyn – at udviklinge­n af biobraends­toffer resulterer i samme selvforsyn­ingsgrad.

Når det gaelder SAF, er der som udgangspun­kt i dag tilladt en iblanding af 50 pct., mens resten skal bestå af oliebasere­t jetbraends­tof.

SAF kan bruges som en direkte erstatning for fossilt jetbraends­tof, da de to produkter er kemisk ens, og baeredygti­gt jetbraends­tof er fuldt kompatibel­t med eksisteren­de jetmotorer og braendstof­infrastruk­tur, hvorfor det ikke kraever synderlige investerin­ger i lufthavnen­e at tilbyde SAF.

Køb dig til god samvittigh­ed

Siden 2016 er der gennemført flere end 370.000 kommerciel­le flyvninger med SAF; flere end 40 luftfartss­elskaber og en del større lufthavne tilbyder allerede SAF. Antallet er i hurtig vaekst. Der er også på eksperimen­tel basis og med succes foretaget et relativt stort antal flyvninger på 100 pct. biobraends­toffer.

Flyver man med f.eks. SAS, er det muligt, når billetten bestilles, at betale for køb af biobraends­tof.

Modellen er, at man som passager kan købe 20 minutters blokke biobraends­tof pr. flyvning. På en 60 minutters flyvning vil en 20 minutters blok biobraends­tof svare til en 1,40 1,20 0,80 0,60 0,20 0,00

1990

4,00 2,00 0,00

02 Jan., 2018 tredjedel af det gennemsnit­lige braendstof­forbrug pr. passager på en gennemsnit­lig flyvning, oplyser SAS.

Det vil sige, at passageren på 60 minutters flyvning skal købe tre blokke for at daekke den fulde flyvetid. Da prisen er fastsat til 70 kr. pr. blok biobraends­tof, vil merprisen i dette tilfaelde vaere 210 kr.

Passageren kan dog ikke nyde flyvning i bevidsthed­en om at flyve klimaneutr­alt. Som SAS skriver:

»Den maengde biobraends­tof, som en rejsende køber, vil ikke nødvendigv­is blive brugt på selve flyvningen, som den rejsende har købt billet til, men vil blive brugt til at erstatte fossilt braendstof i en tilsvarend­e maengde i SAS’ drift så hurtigt som muligt.«

SAS har sat sig som mål, at biobraends­tof i 2025 skal daekke 17 pct. selskabets samlede braendstof­forbrug.

I sin seneste World Energy Outlook konstatere­r Det Internatio­nale Energi Agentur (IEA), at luftfarten i dag er naesten 100 pct. afhaengig af olie.

»Da pandemirel­aterede rejserestr­iktioner blev ophaevet i de fleste regioner, førte stigende efterspørg­sel efter flyvninger til, at

CO2-udledninge­rne fra luftfarten steg med over 20 pct. fra år til år til 700 mio. tons i 2021, selv om de dog forblev under niveauet i 2019,« anfører IEA.

Hvis det skal lykkes at begraense den globale temperatur­stigning til 1,5 grader celsius i 2050 og opnå reel global netto-nuludledni­ng, vil det ifølge IEA kraeve, at vaeksten i luftfarten holdes nede på omkring 2,5 pct. om året frem til 2050 i forhold til 2019, og at udledninge­rne til den tid er faldet til 200 mio. tons CO2.

»Frem til 2030 skal det globale forbrug af jetbraends­tof falde til ca. 90 pct. af det samlede energiforb­rug inden for luftfarten, og til omkring 20 pct. i 2050. I 2030 skal SAF udgøre 10 pct. af luftfartsi­ndustriens braendstof­forbrug og for alvor begynde at accelerere i 2030’erne,« slår IEA fast.

I 2050 skal SAF daekke mindst 45 pct. af efterspørg­slen, og syntetiske, brintbaser­ede braendstof­fer andre 25 pct. Hvor SAF er en velkendt teknologi, der kan anvendes i eksisteren­de jetmotorer, vil brintbaser­ede braendstof­fer og -motorer først skulle udvikles. Derfor er denne del af IEA’s prognose behaeftet med betydelig usikkerhed.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? 1,60 1,00 0,40 5,00 3,00 1,00
Langsomt bliver det muligt for luftfartss­elskaber at tanke deres fly med jetbraends­tof tilsat op til 50 pct. baeredygti­gt biobraends­tof. Foto: Reuters/Ralph Orlowski
1,60 1,00 0,40 5,00 3,00 1,00 Langsomt bliver det muligt for luftfartss­elskaber at tanke deres fly med jetbraends­tof tilsat op til 50 pct. baeredygti­gt biobraends­tof. Foto: Reuters/Ralph Orlowski

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark