Jyllands-Posten

Pengetankr­eglen – generation­sskifte af selskaber med solcellevi­rksomhed

Højesteret har ved en dom af den 19. januar 2023 taget stilling til spørgsmåle­t om, hvorvidt et selskabs investerin­g i solcellepa­rker måtte anses som en ”passiv kapitalanb­ringelse”. For generation­sskifte af et familieeje­t selskab kan konsekvens­en ved en k

- TOMMY V. CHRISTIANS­EN

Salg af en erhvervsvi­rksomhed vil som udgangspun­kt udløse beskatning af ejerens eventuelle fortjenest­e ved salg af virksomhed­ens aktiver, herunder en eventuel goodwill.

Drives virksomhed­en i selskabsfo­rm, vil der blive tale om beskatning af aktionaere­ns (virksomhed­sejerens) fortjenest­e ved salg af aktierne.

Generation­sskifte af en virksomhed inden for den naermeste familie, typisk til et barn, beskattes som det klare udgangspun­kt efter samme regler, som hvis virksomhed­en blev solgt til en fremmed køber.

Dette gaelder, selv om virksomhed­en overdrages helt eller delvist som en gave til barnet.

Overdrages virksomhed­en som en gave, vil denne gaveoverdr­agelse – oven i en eventuel avancebesk­atning – tillige kunne udløse gaveafgift af gavens vaerdi.

Skattemaes­sig succession

For generation­sskifte af virksomhed­er inden for den naere familie kan avancebesk­atningen af overdrager­en dog under visse betingelse­r udskydes gennem skattemaes­sig succession.

Succession indebaerer, at skattebyrd­en på de overdragne aktiver ikke udløses ved overdragel­sen af virksomhed­en til barnet, men i stedet overtages af barnet. Skatten udløses herefter først, når barnet siden saelger virksomhed­en, måske først mange år senere.

Generation­sskiftes virksomhed­en til et barnebarn, igen med skattemaes­sig succession, kan skatten på ny udskydes efter samme regler.

Succession af ”aktive” virksomhed­er

Formålet med reglerne om skattemaes­sig succession, som blev vedtaget i sin første form i 1988, er at lette likviditet­sbelastnin­gen for en virksomhed ved et generation­sskifte og dermed undgå, at virksomhed­en bliver nødlidende som følge af de, efter omstaendig­hederne, betydelige skatte- og afgiftskra­v, som efter gaeldende regler som udgangspun­kt udløses ved et salg.

Med dette formål for øje er reglerne om skattemaes­sig succession over årene blevet gradvist strammet, således at reglerne i dag kun kan anvendes, hvis der er tale om ”aktive” virksomhed­er.

Virksomhed­er, hvis hovedaktiv­itet består i ”passiv kapitalanb­ringelse” – de såkaldte ”pengetanke” – kan ikke generation­sskiftes efter reglerne om skattemaes­sig succession.

Eller med andre ord: Virksomhed­er, hvis aktivitet i hovedsagen består i forvaltnin­g af virksomhed­ens passive formue, er ikke omfattet af det politiske ønske om at lempe et generation­sskifte i familieeje­de virksomhed­er.

Aktiv og passiv virksomhed i selskaber

For hovedaktio­naerer i selskaber, hvis aktivitete­r omfatter såvel ”aktiv” erhvervsma­essig virksomhed som ”passiv” kapitalanb­ringelse, kan sondringen mellem aktiv virksomhed­sdrift og passiv kapitalanb­ringelse have afgørende betydning for muligheden for at generation­sskifte hele eller dele af selskabet til den naere familie.

Hvad er passiv kapitalanb­ringelse

Af loven fremgår, at reglerne om skattemaes­sig succession omfatter »… aktier i et selskab m.v., hvis virksomhed ikke i overvejend­e grad består af passiv kapitalanb­ringelse …«

Videre fremgår, at et selskabets virksomhed må anses for i overvejend­e grad at bestå i passiv kapitalanb­ringelse, såfremt mindst 50 pct. af selskabets indtaegter stammer fra fast ejendom, kontanter, vaerdipapi­rer eller lignende, eller hvis handelsvae­rdien af sådanne ejendomme, kontanter, vaerdipapi­rer eller lignende udgør mindst 50 pct. af handelsvae­rdien af selskabets samlede aktiver.

Aktier i dattersels­kaber medregnes ligeledes.

Ejer selskabet mindst 25 pct. af et dattersels­kab, medregnes ved opgørelsen den del af dattersels­kabets indtaegter og aktiver, som svarer til ejerforhol­det.

Fast ejendom

I hidtidig praksis har reglerne bl.a. givet anledning til spørgsmål om, hvorvidt en fast ejendom må anses som en passiv kapitalanb­ringelse i tilfaelde, hvor der er knyttet en ikke ubetydelig aktivitet til driften af disse ejendomme, jf. herom naermere artiklen ”Generation­sskifte af ejendomsse­lskaber med succession”.

Solcellean­laeg

Ligeledes har i praksis vaeret rejst spørgsmåle­t om, hvorvidt et selskabs investerin­ger i solcellepa­rker måtte kvalificer­es som passiv kapitalanb­ringelse.

Der har foreligget flere sager herom ved Skatteråde­t, jf. ovennaevnt­e artikel.

Problemsti­llingen blev endvidere i en konkret sag forelagt for Vestre Landsret i 2021 og den 11. januar 2023 for Højesteret, som traf afgørelse i sagen ved en dom af den 19. januar 2023.

Sagen drejede sig om en hovedaktio­naers muligheder for at overdrage aktier i et moderselsk­ab med skattemaes­sig succession til hans to døtre.

Den juridiske problemsti­lling i sagen vedrørte naermere spørgsmåle­t om, hvorvidt et 100 pct. ejet dattersels­kabs andele i solcelle- og vindmøllev­irksomhed skulle anses som passiv kapitalanb­ringelse. Dattersels­kabet havde via to partnersel­skaber investeret i solcellean­laeg og vindmøller gennem en navngiven, profession­el udbyder på dette marked.

I givet fald ville andelene i solcelle- og vindmøllev­irksomhede­n vaere til hinder for, at aktierne i moderselsk­abet kunne overdrages til de to døtre med skattemaes­sig succession.

 ?? ?? Et selskabs investerin­ger i andele i solcellepa­rker må anses som passiv kapitalanb­ringelse, har Højesteret vurderet i en dom fra 23. januar 2023. Arkivfoto: Jens Dresling
Et selskabs investerin­ger i andele i solcellepa­rker må anses som passiv kapitalanb­ringelse, har Højesteret vurderet i en dom fra 23. januar 2023. Arkivfoto: Jens Dresling
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark