Jyllands-Posten

Sandhedens time er halvanden uge vaek for Maersk-aktien

Når koncernen afleverer årsregnska­b den 8. februar, skal man for første gang saette konkrete forventnin­ger på 2023, hvor omsaetning og indtjening forventes at styrtdykke efter nogle usaedvanli­ge år med tårnhøje fragtrater. Snart vil det stå klart, hvordan

- STEN THORUP KRISTENSEN finans@finans.dk

cand.polit. og journalist

Med alt, hvad der er sket de seneste år, kan det efterhånde­n vaere svaert at huske, hvad der skete forinden. Men for A.P. Møller-Maersk tog coronaens ankomst i begyndelse­n af 2020 aktionaere­rnes opmaerksom­hed fra et projekt, der i sig selv ville vende op og ned på koncernen.

Skal man saette én dato på, hvornår den gamle virkelighe­d vender tilbage, er onsdag den 8. februar – altså om halvanden uge – et godt bud. Her afleverer Maersk sit årsregnska­b. Der er ikke den store spaending om tallene for 2022. Det meget interessan­te er derimod, at koncernen for første gang saetter ord på, hvad man forventer af 2023.

Maersk er et dansk ikon, og de majestaeti­ske, lyseblå skibe imponerer. Men økonomisk gik det i mange år skidt. Overskudde­ne var lave i forhold til den kapital, der var bundet i koncernen. Mod 2010’ernes slutning var det åbenbart for alle, at det var uholdbart i laengden.

Søren Skou trådte til som CEO i 2016, og den strategi, han lagde for at komme ud af sumpen, var, at Maersk ikke skulle ses som et rederi, men en leverandør af logistik: Man skulle ikke bare sejle containere over verdenshav­ene, men levere samlede løsninger for at fragte varer fra afsender til modtager og på den måde få andel i en større del af vaerdikaed­en.

Mødt med skepsis

Ser man på kursgrafen for Maersk-aktien, kan man med lidt god vilje se, at aktiemarke­det begyndte at reagere positivt mod slutningen af 2019. Men ellers var modtagelse­n kølig. Mange var skeptiske over for, om Maersk ville lykkes med transforma­tionen.

Så kom coronaen. Først antog man, at det ville føre til nye økonomiske bekymringe­r for Maersk. Snart stod det dog klart, at det modsatte var tilfaeldet. Fragtrater­ne steg til uanede højder, og koncernen har tjent helt abnormt mange penge, hvorved den også har kunnet forkaele sine aktionaere­r med fede udbytter.

Dét har overskygge­t, at transforma­tionen er fortsat under coronaen og de tilstopped­e forsynings­kaeder.

Det er mest blevet til mindre sidehistor­ier i medierne, når Søren Skou fortalte, at man ikke laengere gik op i at vaere verdens største rederi, når koncernen spillede med på woke-noder i sin udadvendte kommunikat­ion, og når hele topledelse­n optrådte uden slips, som den gjorde, da den i december praesenter­ede Vincent Clerc som afløser for Søren Skou.

I hvilket omfang det faktisk er lykkedes Maersk at få tag i en større del af vaerdikaed­en og dermed løfte sin langsigted­e profitabil­itet, har vaeret svaert at gennemskue.

Men fragtrater­ne er ved at vaere tilbage på niveauet fra før pandemien, og naeste onsdag kommer Vincent Clerc altså i ilden, når han skal saette tal på, hvad Maersk kan praestere i denne nye – eller tilbageven­dte – normal.

Vidt forskellig­e vurderinge­r

Ricky S. Rasmussen, aktieanaly­tiker i Nykredit Bank, sammenfatt­er den paradoksal­e scene for regnskabsa­flaeggelse­n:

»Maersk kommer til at praesenter­e danmarkshi­storiens største overskud. Men de kommer også til at levere det største fald i overskud, vi nogensinde har set fra et dansk selskab, i 2023.«

»Der er ingen tvivl om, at forventnin­gerne om 2023 kommer til at tage fokus. Det er naesten altid forventnin­gerne til kommende år, der er det vigtigste i årsregnska­berne, men modsat sidste år, hvor Maersk kom ind i året med meget høje fragtrater, og man kunne forvente fire opjusterin­ger i løbet af året, er de denne gang nødt til at saette deres forventnin­ger forholdsvi­s lavt, hvis de igen skal have chancer for opjusterin­ger,« uddyber Ricky S. Rasmussen.

Maersk offentligg­ør på sin hjemmeside data om aktieanaly­tikernes forventnin­ger til 2023.

De viser meget store forskelle i estimatern­e for bundlinjen, når året er slut – de spaender fra 148 til 692 dollars pr. aktie (mod 941 dollars i 2021).

Noget af dette spaend kan forklares med, at nogle aktieanaly­tikere er langsomme til at opdatere deres forecast. Men Ricky Rasmussen er ikke i tvivl om, at usikkerhed­en er reel.

Derfor vil det have stor betydning, hvad Vincent Clerc siger.

»Der er historisk stor

26. JANUAR 2021

GENERELLE NØGLETAL

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark