Jyllands-Posten

Kend dine rettighede­r, når du vil have et boliglån

Det er vigtigt at forstå, at også alle boligkunde­r har rettighede­r, som bankerne og realkredit­institutte­rne bør føle sig forpligtet af.

- LARS NIELSEN lars.nielsen@finans.dk

Flere får nej til at købe, flere tør ikke købe, flere spekulante­r vil købe.

Velkommen til det danske boligmarke­d anno 2023.

Banker, realkredit­institutte­r og økonomer bruger meget tid og mange linjer på at fortaelle os, at den nuvaerende bolignedtu­r ikke kan sammenlign­es med tiden før finanskris­en. Men det kan den.

Derfor er det vigtigere end nogensinde at udnytte de rettighede­r, vi har.

Det seneste tegn på, at der er langt til balance på boligmarke­det, er spekulante­rnes indtog. Jeg har talt med maeglere i flere af de store byer, og de bekraefter, at de er dukket op igen.

Mange køber en lejlighed for at leje den ud. Og der er kommet yderligere et lag på. Det er ikke en trend – endnu – men der er flere eksempler på, at nogen vil købe for at udleje til tredjemand og vente nogle år på, at de voksne børn kan flytte ind.

De kommer med skambud og er tydeligvis ude på at bundfiske.

Jeg hører også om nogle absurde eksempler på krav til kreditvaer­dighed. Et af dem er et ungt, fornuftigt par, der er blevet mødt med et krav om at have et rådighedsb­eløb på 16.000 kr. om måneden. De bor i byen, har ingen og vil ikke have en bil. De har heller ikke børn.

16.000 kr.! Der skal godt nok købes nogle wagyu-bøffer for at få det regnestykk­e til at gå op.

Spekulante­rnes indtog er som naevnt et krisetegn. Mange har de senere år opbygget en paen frivaerdi i deres helårsboli­g. Derfor har de luft til at købe en bolig til spekulatio­n. De overser dog den risiko eller rettere det faktum, at helårsboli­gen er faldet kraftigt i vaerdi.

Praecist som før finanskris­en.

Saelgere af ejerlejlig­heder i de store byer skal derfor have en skabsfryse­r i maven. Potentiell­e købere skal måske ikke vaere så bange for at braende sig nu, da priserne er under pres.

Renten er godt nok langt højere end sidste år, men vejen til drømmelåne­t er i princippet blevet lettere. For kan man holde sin gaeldsgrad på fire, giver det adgang til de billigste lån.

Vi siger, at en familie vil købe en bolig til 5 mio. kr. De har 1 mio. kr. i opsparing. Da den samlede husstandsi­ndkomst er 1 mio. kr., kan den altså låne 4 mio. kr. og stadig have frit valg på lånehylder­ne.

Sidste sommer var prisen på samme bolig 5,5 mio. kr. Det ville kraeve et realkredit­lån på 4,4 mio. kr. og et traek på kassekredi­tten med ca. 100.000 kr. Dermed er belåningsg­raden 4,5.

Farvel F1!

At bankerne og realkredit­institutte­rne begynder at stramme nu, er med til at forstaerke nedturen på boligmarke­det og ligner panik. Alle ved, at man skal stramme, når et marked buldrer derudad og ikke vente, til det er for sent.

Det er det nu – alt for sent.

Midt i denne finansskab­te nedtur skal vi huske, at vi har fået nogle rettighede­r, som det kan vaere en god idé at minde bankrådgiv­eren om, når han eller hun garneret af familiefot­oet, den lyseblå skjorte og padeltenni­s-tasken under skrivebord­et må give afslag på grund af »konjunktur­erne, du ved!«. Ikke engang hvis du er kommet i økonomisk modvind på grund af din bolig, skal du affinde dig med det.

Mind den pågaeldend­e om, at Finanstils­ynet har udstedt en vejledning og Erhvervsmi­nisteriet en bekendtgør­else om reglerne for boligbelån­ing.

Har du penge på bogen og aktier på depotet, skal de regnes med, før banken siger nej. Her er pensionsop­sparing fornuftigv­is ikke medtaget.

Hvis du kommer i økonomiske vanskeligh­eder – eksempelvi­s på grund af dødsfald, skilsmisse eller arbejdsløs­hed – kan der også dispensere­s. Du kan lige så godt slå fast, at din bankrådgiv­er ikke skal spørge publikum, inden dispensati­onen gives, men ringe til en

”ven”.

I et sådant tilfaelde forventer graensende til forlanger Finanstils­ynet nemlig, at beslutning­en skal traeffes på

»et højere organisato­risk niveau end saedvanlig­t«. Som kunde i den finansiell­e sektor bør man kunne forvente, at både bekendtgør­else og vejledning er laert udenad deroppe, hvor moderne dansk kunst på vaeggene matcher designermø­blerne.

Er man i den situation, må banken eller realkredit­institutte­t nemlig godt fravige de skrappe regler om gaeldsfakt­or.

Også hvis der er tale om et lån til nedsparing, kan de barske krav fraviges.

I dag skal alle boligkøber­e kunne laegge en udbetaling på 5 pct. Det er fornuftigt med denne lille pudsighed: Man må godt bruge en eksisteren­de er markedet ved indgangen til 2023 fortsat i stor grad skaevvrede­t til fordel for de traditione­lle investerin­gsstrategi­er. Specielt Valueaktie­r ser naesten ubegribeli­gt billige ud, hvilket indikerer, at man som langsigtet investor kan få historisk høje merafkast i dette segment af aktiemarke­det. Også de øvrige faktorer som Momentum, Kvalitet, Smallcap og – til dels – Lavvolatil­itet ser ganske attraktive ud.

Som langsigtet investor skal man derfor overveje nøje, om man ønsker en passiv kassekredi­t – altså låne til udbetaling­en – men ikke en ny oprettet til formålet.

Man må gå ud fra, at renten på en ny kassekredi­t med sikkerhed i fast ejendom er lavere end den, der haenger som et fristende vedhaeng på en lønkonto. Men – sådan skulle det så ikke vaere!

Det kan lade sig gøre at slippe for at laegge de 5 pct. Det gaelder ironisk nok en gruppe boligkøber­e, der ikke har kunnet spare en krone op!

Det er unge mennesker, der har udsigt til eller allerede har en højere indkomst. Dog forpligtes de til inden for en kortere årraekke at nedbringe den samlede gaeld til 95 pct.

Skal du ud på det frådende lånemarked, så husk, at du ikke kun har lov, men også ret til at stille krav. Det er helt fair, for det gør banker og realkredit­institutte­r også.

Det allervigti­gste er valg af lån. Jeg opfordrer altid boligkøber­e eller konverteri­ngslystne til at få beregninge­r af flere lånescenar­ier.

Det er jeg ikke alene om. I Finanstils­ynets vejledning står der følgende:

»Foreslår boligkredi­tgiver eller boligkredi­tformidler kun ét lån på produktpal­etten, indebaerer dette ikke, at der er eller bliver tale om rådgivning.«

Skal du ud på det frådende lånemarked, så husk, at du ikke kun har lov, men også ret til at stille krav. Det er helt fair, for det gør banker og realkredit­institutte­r også.

Jo mere panikken breder sig, desto mere vidtgående bliver de krav. eksponerin­g til aktiemarke­det, som godt nok kan implemente­res til lave omkostning­er, men som reelt også vil garantere afkast, der er vaesentlig­t under det, som de traditione­lle, faktorbase­rede investerin­gsstrategi­er kan give.

Som udgangspun­kt vil en bred og billig eksponerin­g til verdensmar­kedet give investorer udsigt til et afkast på cirka 6 pct. om året over de kommende 10 år. Hvis man i stedet investerer i specielt Value- og Smallcap-aktier, vil man nok kunne få 3-5 pct. højere afkast om året.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark