Jyllands-Posten

Sigrid Friis havde to jobtilbud på hånden – lønnen var ikke udslagsgiv­ende

Den statskunds­kabsuddann­ede Sigrid Friis’ største ønske til et job var, at det skulle dreje sig om grøn omstilling. Hun er en del af en generation af nyuddanned­e, for hvem lønnen i det første job betyder mindre end indhold og mening.

- SILLE WULFF MORTENSEN sille.w.mortensen@finans.dk environmen­t, governance.

Der var ikke ret meget slinger i valsen, da Sigrid Friis i sommeren 2021 stod med sit eksamensbe­vis i hånden.

Årene med statskunds­kab på Københavns Universite­t skulle veksles til et job. Hun søgte en kurateret bunke stillinger, blev indkaldt til en stribe samtaler og endte med to konkrete jobtilbud.

Det ene skrev hun under på, og siden har hun kunnet kalde sig politisk konsulent i branchefor­eningen Dansk Fjernvarme.

En lige-ud-ad-landevejen­proces, der havde ét klart fokus: Hendes arbejdsliv skulle først og fremmest indledes med et grønt job. Et, hvor hun følte, at hun gjorde en forskel for klimaet. På en arbejdspla­ds med en ansvarlig profil udadtil og interne forhold, der afspejlede samme ordentligh­ed indadtil.

Ingen tom snak eller såkaldt greenwashi­ng.

Lønnen taenkte hun derimod mindre over.

»Det fylder meget for mig, at jeg har en følelse af, at jeg er en del af noget større. Lønnen var ikke udslagsgiv­ende på samme måde for mit valg, som at det var nogle arbejdsopg­aver, jeg kunne se mig selv i, « siger Sigrid Friis, der er 28 år.

Datter på otte uger

Lige nu er hun på barsel med datteren Asta, der er otte uger gammel. Og netop vilkårene for at holde orlov var et parameter, hun lidt ligesom med lønnen tog for givet var i orden, da hun skrev under på sin første kontrakt som faerdigudd­annet.

»Jeg forventer nok generelt, at der er nogle forhold, der giver mening i forhold til familieliv­et på en arbejdspla­ds,« siger hun.

»Det er en prioritet for mig, at der er styr på det, så jeg kan gå glad og motiveret på arbejde. At jeg trives.«

Sigrid Friis er langtfra alene. En ny undersøgel­se fra Djøf viser, at for de nyudklaekk­ede kandidater fra landets samfundsvi­denskabeli­ge og økonomiske studier betyder løn relativt betyder mindre end en arbejdspla­ds’ sociale og samfundsma­essige ansvar.

Mening fylder mere

Konkret svarer 13 pct. af de nyuddanned­e, at lønnen er afgørende for at sige ja til det første job. Til sammenlign­ing svarer 24 pct., »at virksomhed­en udretter noget meningsful­dt for samfundet«, mens 25 pct. svarer, at fokus på fleksibili­tet og work-life-balance er udslagsgiv­ende.

»De tider er forbi, hvor man som virksomhed kan fokusere smalt på den finansiell­e bundlinje, og det ved virksomhed­erne godt. Der skal taenkes i flere bundlinjer, der afspejler dagsordene­r som klima og naturbevar­else, diversitet og inklusion, menneskere­ttigheder og socialt ansvar,« siger Anne Waagstein, der er naestforma­nd i Djøf og formand for Djøf Privat.

Som en raekke andre peger hun på, at tiltag inden for ESG-området er blevet vigtigere. ESG står for environmen­t, social og governance – eller på dansk: miljø, samfund og ledelse.

Der er flere krav om at rapportere på disse forhold på vej fra EU. Men virksomhed­erne kan godt indstille sig på, at det fremover ikke kun vil vaere et krav fra myndighede­rne, at de fokuserer på og rapportere­r om ESG, lyder Anne Waagsteins pointe.

»Nutidens og ikke mindst fremtidens medarbejde­re er meget bevidste om, at de vil have ordentlige vilkår på deres arbejdspla­ds, og at virksomhed­en

Begrebet er vokset i betydning over de seneste år og daekker over, at en virksomhed skal komme med vaesentlig informatio­n om, hvordan den påvirker og har initiative­r inden for miljø og klima, virksomhed­ens sociale/samfundsma­essige påvirkning og den generelle styring af virksomhed­en.

ESG-data er ikke finansiell­e data, men flere investorer og analytiker­e efterspørg­er dem, når de skal vurdere et selskabs evne til vaerdiskab­else og langsigted­e vaekstmuli­gheder.

Nye krav fra EU fastslår, at i første omgang landets store virksomhed­er fra 2024 skal rapportere om deres samfundsma­essige og miljømaess­ige påvirkning­er. tager et samfundsan­svar,« siger hun.

»Vi ser, at mange går aktivt efter et job, hvor de føler, at de er med til at skabe en bedre verden. Det kan så vaere ved at skifte job eller alternativ­t ved at forsøge at omforme det job, de allerede har.«

Samme tendens viser sig også i en ny analyse fra DM, hvor langt flere nyuddanned­e universite­tskandidat­er svarer ja til, at de vaegter et godt arbejdsmil­jø og socialt ansvar, mens faerre har løn som førsteprio­ritet.

95 pct. svarer således, at et godt arbejdsmil­jø er vigtigt for deres valg af arbejdspla­ds. 55 pct. angiver, at arbejdsgiv­ernes sociale ansvar er afgørende, mens 25 pct. svarer en høj løn.

Det har man også bemaerket hos arbejdsgiv­erne, lyder det fra erhvervsor­ganisation­en DI.

Her ser man det som en fordel, at så mange nyuddanned­e kaerer sig om ESG-området, for der mangler nemlig også folk ude i virksomhed­erne, som ved noget om emnet.

Rift om kandidater

»Virksomhed­erne ved, at de skal leve op til nogle nye krav enten i form af ny lovgivning, eller fordi de bliver presset til det af kunder, investorer og medarbejde­re. Og der taenker jeg, at det netop er blandt de nyuddanned­e, at man skal kigge efter kompetence­rne,« siger Marie Gad, der er chef for global udvikling og baeredygti­ghed i DI.

Virksomhed­erne har en stor udfordring i at finde de medarbejde­re, der kan arbejde med baeredygti­ghed og rapporteri­ng.

»Vi har for nylig kigget på, hvor mange job der bliver slået op, hvor ESG er en del af teksten i jobopslage­t, og stigningen bare fra 2020 og til nu er naermest lodret,« siger Marie Gad.

»Derfor er det jo en fordel, at det ser ud til, at der så også er en kaempe gruppe medarbejde­re, som gerne vil arbejde med det her emne og i de virksomhed­er, der fokuserer på det.«

Der er allerede rift om kandidater­ne, der kommer ud fra de samfundsvi­denskabeli­ge og økonomiske studie

4 2

TAL I PCT. 34 33 47

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark