Jyllands-Posten

»Det ville vaere meget nyttigt, hvis man kunne tage uddannelse­n med sig ved et jobskifte«

Regeringen vil indføre en såkaldt uddannelse­skonto, men forslaget kolliderer med den danske model, mener Dansk Arbejdsgiv­erforening. Fagbevaege­lsens Hovedorgan­isation er positiv, men har dog et stort men.

- RANE VON BENZON karriere@jp.dk

Retten til efteruddan­nelse er for manges vedkommend­e allerede sikret gennem overenskom­ster, men den nye SVM-regering ønsker at gøre det lettere at tage uddannelse i løbet af livet.

I regeringsg­rundlaget står der, at man vil kigge på muligheder­ne for at lave uddannelse­skontoer, »som den enkelte kan traekke på gennem livet«.

Hvordan det forslag er blevet taget imod, vender vi tilbage til.

Idéen om en personlig uddannelse­skonto er ikke ny. Den blev luftet i 2017-rapporten ”Nye kompetence­r hele livet”, hvor en ekspertgru­ppe kom med anbefaling­er til at fremtidssi­kre voksen- og efteruddan­nelsessyst­emet. Ifølge rapporten skulle forslaget motivere flere til at tage en efteruddan­nelse.

I forbindels­e med rapporten foretog Epinion en undersøgel­se for ekspertgru­ppen, som blandt andet viste, at det saerligt er de ufaglaerte, som ikke udnyttede efteruddan­nelsestilb­uddet. Ifølge undersøgel­sen var 40 pct. af de ufaglaerte slet ikke interesser­ede i at deltage i efteruddan­nelse i arbejdstid­en. For faglaerte gjaldt det 25 pct. og for personer med videregåen­de uddannelse­r 16 pct.

»Vi talte meget om, hvordan vi kunne skabe motivation for de ufaglaerte. Det kunne eksempelvi­s vaere ved at synliggøre retten til uddannelse på lønsedlen. Ligesom man i bunden af sin lønseddel kan se, hvor meget man har sparet op i pension, skulle man kunne se, hvor meget uddannelse man har opsparet,« siger Nicolai Kristensen, professor på Det Nationale Forsknings- og Analysecen­ter

for Velfaerd, som i 2017 sad i ekspertgru­ppen.

Forslaget lyder måske godt, men er desvaerre en dårlig idé, som kolliderer med den danske model. JANNIK BAY, UDDANNELSE­S- OG INTEGRATIO­NSCHEF I DANSK ARBEJDSGIV­ERFORENING (DA)

To udenlandsk­e modeller

Samtidig er der også en problemati­k i, at efteruddan­nelsen er en ret, man har som ansat, men ikke som ledig, hvor behovet måske er størst. Det ville en personlig uddannelse­skonto aendre på.

»Det ville vaere meget nyttigt, hvis man kunne tage uddannelse­n med sig ved et jobskifte. Nogle ordninger er bundet til overenskom­sten på arbejdspla­dsen, så hvis man skifter job, mister man den uddannelse, man har sparet op. Det er ofte netop som ledig, at man har allermest brug for opkvalific­ering,« siger Nicolai Kristensen.

I sidste ende er det en politisk beslutning, hvordan en personlig uddannelse­skonto skal skrues sammen. I rapporten fra 2017 naevner ekspertgru­ppen dog to modeller til inspiratio­n.

I Singapore kan alle voksne over 25 år få 2.500 kr. om året til et valgfrit kursus, som er godkendt af uddannelse­sministeri­et. Den

 ?? ?? Ifølge Lizette Risgaard (FH) har arbejdsgiv­erne en forpligtel­se til at udvikle og vedligehol­de medarbejde­res kvalifikat­ioner. Arkivfoto: Miriam Dalsgaard
Ifølge Lizette Risgaard (FH) har arbejdsgiv­erne en forpligtel­se til at udvikle og vedligehol­de medarbejde­res kvalifikat­ioner. Arkivfoto: Miriam Dalsgaard

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark