Jyllands-Posten

Ofte er laeger ikke bevidste om, at de også skal vaere ledere

Udover at have medicinsk ansvar ender mange laeger som chefer på sygehuse og i almene praksisser, hvor de også har ansvar for, at personalet trives. En praktisere­nde laege fra Havdrup er lykkelig for, at hun var på lederkursu­s i 2019.

- RANE VON BENZON karriere@jp.dk

På universite­terne laerer laeger om sygdomme, diagnostic­ering og kommunikat­ion med patientern­e. Traditione­lt har ledelse og organiseri­ng ikke vaeret et emne, som laegerne bliver uddannet i – det til trods for, at mange laeger ender som chefer i almene praksisser og på sygehuse.

Hvis en laegepraks­is bliver ledet dårligt, kan det for den enkelte laege betyde, at hverdagen i klinikken bliver mere besvaerlig og stresset, end den behøver. For samfundet kan det i yderste konsekvens koste liv, mener Praktisere­nde Laegers Organisati­on (PLO).

Heldigvis tyder det på, at det går op for flere og flere laeger, at de ikke kun skal vaere der for patientern­e, men også for de ansatte i klinikken. Og heldigvis er lederegens­kaber ikke nødvendigv­is så langt fra laegegerni­ngen, men noget, man eksempelvi­s kan laere på en efteruddan­nelse.

Ingen snakkede om ledelse

En af de laeger, som er blevet bevidst om dette, er Anne Malene Mortensen. Hun blev uddannet i medicin fra Københavns Universite­t i år 2000 og blev speciallae­ge i 2008. I dag har hun en almen praksis i den lille by Havdrup i Solrød Kommune. Praksissen driver hun sammen med to andre laeger i et såkaldt kompagnisk­ab, hvor de er faelles om patientern­e og deler overskudde­t fra klinikken.

Anne Malene Mortensen kan sagtens genkende det manglende fokus på ledelse i laegefaget.

»Jeg var ikke bevidst om, at jeg også skulle vaere leder, da jeg stod i mit første job. I min generation var der ingen, som snakkede om ledelsesde­len. Hverken i almen praksis, på sygehusene eller under uddannelse­n,« siger hun.

Efter at vaere blevet speciallae­ge i 2008 fik Anne Malene Mortensen sit første vikariat som laege. Hun var ikke forberedt på, at hun også skulle vaere chef, da hun pludselig skulle håndtere en episode med en ansat.

»Jeg var vikar for en sololaege og stod alene med ansvaret. Der var et personalem­edlem, som havde påbegyndt behandling­en over telefonen. Det var sikkert noget, hun plejede at gøre efter aftale med den faste laege, men hun var ikke kvalificer­et til at behandle, og det kunne jeg ikke stå inde for. Jeg måtte traede i karakter, men det er jo ikke nødvendigv­is god ledelse at fortaelle en medarbejde­r, at det skal du gøre og ikke gøre. Det var svaert og ubehagelig­t,« husker hun.

Gudekomple­kset

Anne Malene Mortensens oplevelser er ikke enestående. James Høpner, efteruddan­nelseschef i PLO, mener, at laeger generelt mangler en forståelse for ledelse.

»Det er egentlig en klassisk problemsti­lling. Når laeger starter en almen praksis, så løber de ind i de samme problemsti­llinger, som tømrere, murere og andre små virksomhed­er gør. De er gode til kerneforre­tningen, som for laeger er patientbeh­andling og samtaler med patienter, men de glemmer, at der er en anden vaesentlig opgave med at drive praksissen. Medarbejde­re skal fastholdes, budgetter skal udarbejdes, der er koordineri­ng med banker og meget andet ledelsesst­of,« siger han.

Ifølge James Høpner er det et problem, at laeger ikke prioritere­r ledelsesop­gaven. Men der ligger et andet problem bag, som gør det første problem svaerere at løse, lyder det:

»Lidt spøgefulgt plejer jeg at sige, at laeger er lidt taettere på gud end os andre. De glemmer nogle gange, at de ikke kan alt. Derfor overser nogle laeger deres begraensni­nger, og at der stadig skal laeres nye ting,« siger han.

Ligesom Anne Malene Mortensen først blev klar over, at hun havde ledelsesha­tten på, da den allerede var trukket langt ned over ørerne på hende, opdager mange nye laeger ifølge James Høpner først, at de også er ledere, når de står midt i det. Det kan betyde, at nyuddanned­e laeger mister gejsten for faget alt for tidligt, påpeger han.

»Mange knaekker nakken, når de kommer fra medicinstu­diet. De føler sig uforberedt­e på det liv, som møder dem, for de laerer ikke om ledelse under studierne, selv om mange af dem kommer til at arbejde med det. Det kan afholde nogle fra at starte egen klinik, for hvor skal man starte? Nogle, som kaster sig ud i det, udbraender ekstremt hurtigt,« siger James Høpner.

Ifølge ham kan dårlig ledelse både betyde dårlige patientfor­løb, dårlig indtjening og interne konflikter. Det kan også betyde, at samarbejde­t med kommuner, sygehuse og andre vigtige samarbejds­partnere bliver dårligere. Og i vaerste tilfaelde kan det koste liv.

»Ultimativt har det konsekvens­er for patientern­e, hvis en klinik er dårligt drevet. Langt størstedel­en af patientern­e hos praktisere­nde laeger fejler ikke noget. Men en mindre del kommer med noget alvorligt uden klare symptomer. Her stiger risikoen for, at det ikke bliver opdaget, hvis der er alle mulige konflikter i klinikken, som kommer til at fylde for laegen. Laegen bliver kort sagt mere fravaerend­e. I sidste ende kan det betyde, at patienten dør af det,« siger han.

Fra laege til leder

For Anne Malene Mortensen gik der en del år, før hun blev klar over, at der var nogle egenskaber, hun manglede. Hun startede i praksissen i Havdrup i 2010, hvor der heldigvis var nogle erfarne laeger, så ledelsestj­ansen stille og roligt blev introducer­et til hende.

»I starten støttede jeg mig til mine erfarne

Efter at have fået ledelsesre­dskaber kan jeg se tilbage på nogle personalem­aessige ting, der kunne vaere håndteret mere profession­elt. ANNE MALENE MORTENSEN, PRAKTISERE­NDE LAEGE

kollegaer og fik løbende mere ansvar. Jeg har også sparret med min mand, som arbejder med ledelse. Det siger jo også noget om, at der har vaeret et behov,« siger hun og tilføjer:

»Det giver jo problemer i hverdagen med de lavpraktis­ke ting. Hvordan skriver man et jobopslag, så man rekruttere­r personer med de rette kompetence­r? Men også mere generelt i forhold til medarbejde­rudvikling. Hvordan får man sine ansatte til at vokse?«

I 2019 tog Anne Malene Mortensen på sit første kursus i ledelse, som Region Sjaelland udbød.

»Det var første gang, jeg så et kursus til laeger, som handlede om ledelse. Det skulle jeg på! Efter kurset lavede nogle af os deltagere en gruppe, hvor vi sparrede om ledelse. Den har kørt i tre år og er først lige blevet stoppet,« siger hun og fortaeller, at der har vaeret flere åbenbaring­er undervejs.

»Efter at have fået ledelsesre­dskaber kan jeg se tilbage på nogle personalem­aessige ting, der kunne vaere håndteret mere profession­elt. Eksempelvi­s i forhold til rekrutteri­ng, hvor man starter med jobannonce­n og bruger kriteriern­e fra annoncen som pejlemaerk­er igennem hele ansaettels­esprocesse­n.«

De svaere samtaler

James Høpner mener egentlig, at laeger allerede besidder de grundlaegg­ende kompetence­r og redskaber til at blive dygtige ledere. De skal bare tage redskabern­e fra konsultati­onerne med ind i personaler­ummet.

Ultimativt har det konsekvens­er for patientern­e, hvis en klinik er dårligt drevet. JAMES HØPNER, EFTERUDDAN­NELSESCHEF I PLO

»Det er et paradoks, at mange laeger er gode til patientrel­ationen. Laegerne er jo med under de største glaeder som graviditet og raskmeldin­ger efter behandling­er, og samtidig de største ulykker, som når en patient får en kraeftdiag­nose,« siger han og fortsaette­r:

»Ledelse er en svaer disciplin og kraever noget saerligt. Man skal kunne vaere i nogle svaere samtaler med de ansatte, men laegerne har allerede mange af de redskaber, de skal bruge. De er traenet i at håndtere de svaere problemsti­llinger og samtaler med mennesker – de skal bare overføre dem til ledelsesop­gaven.«

Det er netop det, man forsøger at gøre med efteruddan­nelse i PLO, hvor man underviser 300-400 laeger om året.

»Det handler ikke om lange masterudda­nnelser. Det handler om at skabe et mindset hos laegerne og en forståelse for, at ledelse er en vigtig opgave, som skal tages alvorligt,« siger James Høpner og uddyber:

»Vi har nogle kurser, hvor vi forsøger at få laegerne til at bruge de redskaber, de allerede er gode til, blandt deres personale også. Derudover har vi buddy-ordninger, hvor laegerne mødes i grupper, hvori de kan tale om ledelsespr­oblemer og udveksle erfaringer.«

Udover de direkte målrettede ledelsesku­rser, forsøger PLO også at undervise laeger i ledelse, selv om de ikke selv opsøger det.

»Alle laeger modtager obligatori­sk efteruddan­nelse, og der har vi blandt andet lagt temaer om ledelse og kommunikat­ion ind. Det kan vaere et kursus i psykiatri, hvor der vil vaere elementer af kommunikat­ion, ledelse og organiseri­ng i relation til psykiske patienter. Vi sniger det ind mange steder,« siger han.

Om PLO også skal »snige det ind« i fremtiden, er ikke givet. Anne Malene Mortensen oplever i hvert fald, at den nye generation af laeger er mere bevidste om de to roller.

»Når jeg er på ledelsesku­rsus i dag, er jeg ofte den aeldste deltager. De andre har kun vaeret i arbejde i fire-fem år og er tidligere mere bevidste om lederrolle­n, end jeg selv var.«

 ?? ??
 ?? ?? For Anne Malene Mortensen gav det førhen mange udfordring­er, når hun i sin laegepraks­is skulle rekruttere nye medarbejde­re. Foto: Privat
For Anne Malene Mortensen gav det førhen mange udfordring­er, når hun i sin laegepraks­is skulle rekruttere nye medarbejde­re. Foto: Privat

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark