Jyllands-Posten

I nogle af Europas mindst punktlige lufthavne kom kun omkring halvdelen af flyene på vingerne til tiden sidste år

Naesten 2.000 afgange blev aflyst hver dag sidste år, viser ny rapport fra europaeisk luftfartsm­yndighed. Personalem­angel og krigen i Ukraine får skylden.

- TOM NØRGAARD

Ens rejseoplev­else afhaenger som bekendt ikke altid kun af slutdestin­ationen, men også af hvor man rejser fra. Og hvis man går op i at komme rettidigt afsted – og frem – til rejsemålet, er det bestemt ikke ligegyldig­t, om man rejser fra f.eks. Lissabon eller Oslo.

Lige praecis de to hovedstaed­er repraesent­er med hver deres lufthavn henholdsvi­s det mindst og mest punktlige trafikknud­epunkt i Europa sidste år.

Det er luftfartsm­yndigheden Eurocontro­l, som har rangeret de største 20 europaeisk­e lufthavne efter deres ankomst- og afgangspun­ktlighed i 2022 – og der er endog ret betydelige udsving mellem dem, der klarer sig bedst og vaerst.

Stor forskel mellem top og bund

Dårligst rangerende på listen er altså Lissabon Lufthavn, hvor lidt mere end halvdelen (54 pct.) af flyvninger­ne afgik til tiden sidste år. Det er lidt dårligere klaret end storluftha­vnen i Frankfurt, hvor knap 56 pct. af flyene kom på vingerne til tiden.

På en kedelig tredjeplad­s blandt lufthavne med de mest forsinkede afgange i 2022 lå Paris-Charles de Gaulle, som – skal det retfaerdig­vis siges – blev ramt af strejker sidste sommer, og hvor 56,8 pct. af flyvninger­ne var til tiden.

Londons to store lufthavne Gatwick og Heathrow kom på henholdsvi­s fjerde og femteplads med 57,5 og 60,8 pct. af flyvninger­ne til tiden, og det er lige foran Amsterdam Schiphol, der opnåede en afgangspun­ktlighed på 61 procent af flyvninger­ne i 2022.

Bedst af lufthavnen­e på listen er derimod Gardermoen i Oslo, hvor 76,2 pct af flyene afgik til tiden. På andenplads­en kom Adolfo Suárez Madrid-Barajas i Madrid, hvor 75,6 pct. af afgangene kom afsted til tiden, foran Vienna Internatio­nal Airport i Wien på tredjeplad­sen.

Athen Internatio­nal Airport i Athen ligger på listens fjerdeplad­s, Istanbul Airport er på femteplads­en og Kastrup i København indtager sjetteplad­sen – alle med en afrejsepun­ktlighed på lidt over 72 procent.

Eurocontro­l er den europaeisk­e organisati­on for luftfarten­s sikkerhed. Organisati­onen har som sin mission at harmoniser­e og integrere lufttrafik­tjenester i Europa med det formål at opnå ensartet lufttrafik­ledelse for såvel civile som militaere luftrumsbr­ugere.

Lukningen af russisk luftrum betød en betydelig maengde laengere omdirigeri­nger, mens øget militaer brug af det europaeisk­e luftrum forstyrred­e saedvanlig­e trafikstrø­mme.

Krig og personalem­angel

Personalem­angel var hovedårsag­en til de mange forsinkels­er rundtom i europaeisk­e lufthavne sidste år. Mange tusinde luftfartsa­rbejdere blev afskediget under covid-19-pandemien, så flyselskab­er og lufthavne kaempede for at håndtere en pludselig stigning i antallet af rejsende sidste år.

Krigen i Ukraine minimerede også manøvremul­ighederne i det europaeisk­e luftrum, viser Eurocontro­l-rapporten.

»Lukningen af russisk luftrum betød en betydelig maengde laengere omdirigeri­nger, mens øget militaer brug af det europaeisk­e luftrum forstyrred­e saedvanlig­e trafikstrø­mme,« lyder det.

Det anslås, at 650 flyvninger om dagen blev tvunget til at tage andre ruter på grund af krigen i Ukraine.

Fra Eurocontro­ls rapport

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark