Jyllands-Posten

Den gamle by i Aalborg et stort skridt naermere at blive til virkelighe­d

Nordjyske Museer og Aalborg Kommune vil gøre Aalborgs gamle bykerne til en attraktion, der skal gøre lokale stolte og traekke nye turister til. Europaeisk­e storbyer fremhaeves som forbillede­r.

- TOM NØRGAARD

Aalborgs historie går helt tilbage til middelalde­ren og vikingetid­en, hvilket glimtvis anes i det moderne bybillede. Man kan bryste sig af Budolfi Kirke, Gråbrødrek­losteret og Helligånds­klosteret samt Jens Bangs praegtige renaessanc­e-stenhus fra 1624 og rådhuset på Gammeltorv – for blot at naevne de vaesentlig­ste historiske bygningsva­erker fra Aalborgs mere end 1200-årige historie, som stadig ligger, hvor de blev bygget for mange hundrede år siden.

De gode historier skal bare formidles bedre. Og nu er man et skridt naermere at kunne gøre netop det.

Augustinus Fonden har netop bevilliget 10 millioner kroner til projektet Aalborg som historisk destinatio­n, hvis formål er at skabe en endnu mere sammenhaen­gende fortaellin­g om den historiske bykerne.

»Vi vil gerne binde byen og museet sammen på en helt ny måde, hvor et moderniser­et Aalborg Historiske Museum kommer til at indtage rollen som porten til byens historie, og hvor historien kommer til udtryk i byrummet omkring de mange historiske bygninger i midtbyen,« forklarer Lars Christian Nørbach, direktør ved Nordjyske Museer, som Aalborg Historiske Museum er en del af.

Stockholm og Prag som forbillede­r

Med Aalborg Historiske Museum og Aalborg Kommune som primus motor, er der ifølge Lars Christian Nørbach taenkt store tanker, og planen er at skabe en mere sammenhaen­gende formidling af den historisk bymidte, som man kender det fra for eksempel Gamla stan i Stockholm eller den gamle bydel i Prag.

»Det er ikke bare det historiske museum i Algade, men hele Aalborgs historie, der er taettere på at få en markant ansigtsløf­tning, og som dermed kommer til at traekke flere turister til hele byen. Når de mange historiske steder kaedes sammen, så er vi overbevist­e om, at det bliver en destinatio­n i sig selv, som lokale vil glaede sig over at vise frem, og som turister vil komme langvejs fra for at opleve,« siger han.

Tidligere har projektet blandt andet modtaget fem millioner kr. i støtte fra Det Obelske Familiefon­d.

Aalborg Kommune har desuden givet tilsagn på 30 millioner kr. i medfinansi­ering.

Derudover har en raekke fonde og puljer støttet projektet med mindre beløb, og Nordjyske Museer bidrager selv med tre millioner.

Dermed er omkring 49 millioner ud af de ca. 81 millioner kr., som projektet i alt er berammet til at koste, nu i hus.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark