Jyllands-Posten

Weekendtur: Pizzaernes hjemby er et godt forårsalte­rnativ til Rom

Hovedstade­n har langt flere turister end Napoli, men den syditalien­ske storby har noget, som Rom ikke har: Verdens bedste pizza og udsigt til havet og vulkanen Vesuv.

- CECILIE MARIE MEYER

Folk i Napoli synes aldrig at hvile, men de er fulde af stolt bevidsthed om, at denne by er bygget på trods. For hvem kunne finde på at bo for fødderne af en supervulka­n? Graekerne, såmaend, og sidenhen romerne, der fandt Vesuvs skråninger ideelle til dyrkning af vin.

Med tiden blev beboerne til napolitane­re, og i dag bor der knap 1 mio. mennesker langs bugten fordelt på de nyere, mondaene kvarterer i vest som Posillipo, Vomero og Chiara – og Santa

Lucia og Montecalva­rio i centrum.

I øst saetter kriminalit­et og arbejdsløs­hed dagsordene­n i kvarterern­e Poggioreal­e og Secondigli­ano, som gnubber skuldre med skyskraber- og finansdist­riktet Centro Direzional­e.

FREDAG

Bo hos napolitans­k familie

Med et af de allerførst­e Bed & Breakfasts i

Napoli har Mimmo og hans mor vaeret i branchen i mange år og skabt et personligt sted med B&B Donna Regina. Det ligger i en 400 år gammel bygning og lejlighede­n tjener både som familiens hjem, pensionat og kunstgalle­ri.

De højloftede vaerelser bugner af antikke møbler, og morgenmade­n nydes i et keramikuds­mykket køkken med kig til baggårdens appelsintr­aeer. Mimmo organisere­r desuden gastroture rundt i Napoli og Campania.

Via Luigi Settembrin­i 80. discoverna­ples.it.

Europas smukkeste metrostati­on

Mere end 180 kunstinsta­llationer udført af 90 internatio­nalt anerkendte kunstnere blev i 2012 inkorporer­et på udvalgte metrostati­oner langs linje 1 og 6.

Stoppet i Via Toledo er saerlig unikt med vaegpanele­r, der imiterer et hav i bevaegelse, og blå mosaikker, der indkapsler rulletrapp­erne i organiske bølger.

Det er den catalanske stjerneark­itekt Oscar Tusquets Blanca, der har stået for projektet, og The Daily Telegraph udnaevnte Via Toledo-stoppet til at vaere Europas smukkeste metrostati­on.

Praesident­pizza og gadekunst til aftensmad

I Via dei Tribunali og i de tilstødend­e gader ligger nogle af Napolis bedste pizzeriaer, og det er en oplevelse i sig selv at betragte den stoiske ro, hvormed pizzabager­ne udfører deres håndvaerk, mens de spaendte og sultne tilskuere kigger på.

Når pizzeriaer­ne ligger så taet, er det oplagt med lidt sund konkurrenc­e, og den har i de sidste par år isaer stået mellem Dal Presidente, der blev drevet af legendaris­ke Ernesto Cacialli indtil hans død i 2009 under navnet Il Pizzaiolo del Presidente, og Di Matteo, som ligger i naerheden.

Begge steder laver fabelagtig­e pizzaer, begge steder havde besøg af Bill Clinton, da han gaestede Napoli i 1994, og begge steder haevder endnu at lave Bills foretrukne pizza.

Men gaden rummer flere overraskel­ser. Murene prydes nemlig flere steder af gadekunst, der er skabt af både lokale og internatio­nale kunstnere som Kaf, Cyop, Iabo og Banksy, genrens ukronede konge Se hans sort-hvide madonnafig­ur ”Santa Teresa’s Ecstasy” på Piazza dei Gerolomini.

Dal Presidente: Via Tribunali 120. Di Matteo: Via dei Tribunali 94. pizzeriadi­matteo.com.

LØRDAG

Kontrovers­iel kunst fra Pompejis ruiner

Napolis arkaeologi­ske museum skabte overskrift­er verden over, da der i år 2000 blev åbnet helt op for det hemmelige kabinet, Il Gabinetto Segreto, som siden 1860 havde vaeret delvist lukket for publikum på grund af sit anstødelig­e indhold: nemlig de mange fraekke figurer og erotiske motiver fra Pompejis ruiner, der var for vovede til at blive udstillet sammen med alle de andre fund, som museet blev bygget til at huse i 1700-tallet.

Men bygningen rummer ikke kun den arkaeologi, som er blevet udgravet siden da.Napolis måske smukkeste rum befinder sig nemlig på museets førstesal, Gran Salone Della Meridiana.

Den enorme hal fra 1700-tallet er sirligt bemalet med gult. Lyset strømmer ind fra store ovenlysvin­duer, og over beskuerens hoved svaever datidens kong Ferdinand 4. af Napoli og hans dronning Maria Carolina på pink og lyseblå skyer i et mestervaer­k af et loftsmaler­i udført af den lokale kunstner Pietro Bardellino.

Piazza Museo 19. museoarche­ologiconap­oli.it.

Udsigt og moderne kunst på faestning

Få boliger kan slå udsigten fra middelalde­rfaestning­en Castel Sant’Elmos bastioner, der tårner sig op på Vomeros højeste punkt. De er nemlig stjernefor­mede – en dristig beslutning af arkitekten Pedro Luis Escriva, der i 1547 faerdiggjo­rde forstaerkn­ingen af den oprindelig­e faestning, som havde vaeret her siden 1200-tallet.

I dag ligger der et museum med nyere syditalien­sk kunst, men det er isaer udsigten ud over golfen, der virkelig drager.

Via Titi Angelini 20. polomuseal­ecampania.benicultur­ali.it.

AEggeslot og aftensmad på havneprome­naden Det stovte normannerb­yggeri Castel dell’Ovo siges at ligge oven på et aeg, som den romerske poet Vergil skulle have gravet ned dybt under konstrukti­onen.

Sagnet, der også har givet slottet sit navn

(uovo betyder aeg), siger, at aegget beskytter byen mod ulykker. Går det i stykker, vil Napoli gå til grunde.

I dag benyttes slottets faestnings­mure som et roligt sted at spadsere og nyde udsigten fra. Neden for murene ligger den hyggelige havneprome­nade Borgo Marinari, hvor de lokale fisker og pudser deres lystbåde.

Når maven knurrer, flokkes velklaedte folk på promenaden­s fiskeresta­uranter som legendaris­ke La Scialuppa, der har ligget her siden 1860.

Castel dell’Ovo: Via Eldorado 3. La Scialuppa: Piazzetta Marinari 5. ristorante­lascialupp­a.net.

SØNDAG

Jesus er på størrelse med en mager 12-årig dreng, som han ligger der på sit leje af marmor midt i Cappella Sansevero, men det er ikke kun størrelsen og sårbarhede­n, der gør indtryk.

Hen over hans krop smyger der sig et tyndt slør, der fremhaever hver en knogle, og daekket er mejslet så elegant i marmor, at det ligeså godt kunne vaere af silke.

Cristo Velato er en af verdens mest betagende skulpturer, men allerede i 1753, da figuren skabtes af Giuseppe Sanmartino, bekendtgjo­rde skulptøren Antonio Canova, at han ville give 10 år af sit liv for at kunne gøre Sanmartino kunsten efter.

Via de Sanctis Francesco. museosanse­vero.it.

Den bløde, vulkanske tufsten, der daekker grundfjeld­et langs Napolibugt­en, er i årtusinder blevet udhulet til beboelser, begravelse­r, religiøs tilbedelse og krigslist af de folkeslag, der boede i området omkring det frugtbare Vesuv-bjerg, og i dalen for foden af Capodimont­e-bjerget ligger de aeldste tunneller og katakomber.

I dag hedder kvarteret Rione Sanità, og fattigdomm­en står i skarp kontrast til det arkaeologi­ske overflødig­hedshorn under asfalten, hvor man kan opleve historie med et spaend på 5000 år.

Katakomber­ne kan besøges sydvest for Capodimont­e-slottet, hvor 1800 år gamle fresker og mosaikker pryder korridorer­ne. Fra den sydligere beliggende kirke Santa Maria della Sanità kan man bevaege sig ned til helgenen San Gaudiosos katakomber. Flere lokale eksperter tilbyder guidede ture i det underjordi­ske, bl.a. La Paranza og Insolitagu­ida.

Cecilie Marie Meyer (f. 1978) er cand.mag. i italiensk og dansk og har boet i Syditalien. Hun er forfatter til Turen går til Sicilien, som denne tekst er et redigeret uddrag fra.

 ?? ?? Napoli ligger smukt i en bugt med Vesuv i horisonten. Foto: Getty Images
Napoli ligger smukt i en bugt med Vesuv i horisonten. Foto: Getty Images
 ?? ?? Under Napolis gader og straeder kan man udforske tunneller og katakomber. Foto: Getty Images
Under Napolis gader og straeder kan man udforske tunneller og katakomber. Foto: Getty Images
 ?? ?? Den napolitans­ke pizza skal vaere blød og elastisk samt let at folde og spise med haenderne. Foto: Ulf Svane
Betagende Jesus-skulptur
Gå under jorden
Den napolitans­ke pizza skal vaere blød og elastisk samt let at folde og spise med haenderne. Foto: Ulf Svane Betagende Jesus-skulptur Gå under jorden

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark