Jyllands-Posten

Regeringen vil hjaelpe udsatte unge til at gå til koncerter og i teatret

En forsøgsord­ning med et kulturpas til unge skal give adgang til nye oplevelser. Vi spørger tre aktører fra kulturlive­t, hvad de mener, de unge bør bruge kulturpass­et på.

- JULIE ASTRID THOMSEN

Naesten 45.000 unge skal have mulighed for at deltage i det danske kulturliv ved at se koncerter, teaterfore­stillinger eller gå på museum. Det er målet for det kulturpas, som regeringsp­artierne praesenter­ede i det nye regeringsg­rundlag i slutningen af 2022.

»Regeringen ønsker et kulturliv, som alle danskere er en del af. Både den smalle og den brede kultur skal ud i hele landet. Kulturen er ikke forbeholdt en speciel alder, postnummer eller økonomisk formåen,« står der i regeringsg­rundlaget.

Kulturpass­et bliver i første omgang en forsøgsord­ning til udsatte unge – i den forstand, at de hverken er i arbejde eller under uddannelse – men detaljerne er endnu ikke fastlagt, oplyser Kulturmini­steriet til Jyllands-Posten.

Vi har talt med musiker Ameli Dot, Musikhuset i Aarhus’ programche­f Jeppe Uggerhøj og Esben Marcher, sekretaria­tschef i Dansk Live, om deres ønsker til kulturpass­et, og hvad de mener, de unge bør bruge det på.

Kultur i trygge rammer?

Ameli Dot er sanger, sangskrive­r og musiker og er i øjeblikket koncertakt­uel for første gang, efter hun i foråret 2022 udgav sin debutsingl­e ”Hanging With Myself” og senere singlen ”Drunk”.

»Kunst og kultur er med til at saette tanker i gang om, hvem vi er som mennesker, hvilken plads vi har i samfundet – men også at vende det hele på hovedet. Så det er vigtigt, at alle har lige adgang til det,« siger hun.

Ameli Dot fortaeller, at hun ville elske, hvis kulturpass­et kunne få flere unge til at komme til hendes koncerter.

Hun tror også, at der venter en udfordring med rent faktisk at få unge, der måske føler sig en smule uden for samfundet, til at vaelge at deltage i en koncert. Derfor er tryghed en vigtig faktor.

»Kultur er også en mulighed for at skabe en følelse af faellesska­b og kammeratsk­ab, men måske skulle det i stedet foregå i vante og trygge rammer. Hvad hvis man i stedet opsøgte de unge, der hvor de har base, og lavede koncerter og andre kulturtilt­ag dér?,« spørger hun.

»Det gør det til en unik, men tryg oplevelse, og måske de unge har mulighed for at få en snak med kunstneren efter koncerten. Jeg tror, vi ville kunne laere meget af hinanden begge veje, og det er noget, jeg selv ville ønske var en mulighed.«

Skal ikke bruges i en boghandel

I interesseo­rganisatio­nen for festivaler og spillested­er Dansk Live, håber man på at kunne få indflydels­e på, hvordan forsøgsord­ningen med kulturpass­et kommer til at se ud.

»I princippet kan vi kun synes godt om noget, der kan få flere unge, der står lidt uden for samfundet, ind og opleve noget mere kultur. Så vi er sådan set ret glade for det, der kommer, selv om vi selvfølgel­ig skal se det ført ud i praksis, før vi kender effekterne,« siger Esben Marcher, der er sekretaria­tschef i Dansk Live.

Ifølge ham er det vigtigt, at der kommer styr på det praktiske, så det bliver så nemt som muligt for både kulturinst­itutionern­e og brugerne. Han synes, det vil vaere en god idé, at brugerne af kulturpass­et får adgang til kulturople­velser for et bestemt beløb, som de kan veksle til koncertbil

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark