Jyllands-Posten

»Det cigarføren­de publikum er en fordom, som jazzen lider under«

Jazzmiljøe­t i Danmark har haft trange kår siden storhedsti­den i 1960’erne, men genren oplever i disse år en opblomstri­ng, som er drevet af unge talenter. 26-årige Viktoria Holde Søndergaar­d satsede alt og kan nu leve af sin musik. Hun peger dog på flere h

- JÓHANN THÓR HAAHR HANSEN

Danmark er anerkendt som et vigtigt land i jazzhistor­ien. I begyndelse­n af 1960’erne blev Jazzhus Montmartre i København et mødested for både danske og internatio­nale jazzmusike­re, og få år senere flyttede top-saxofonist­erne Ben Webster og Dexter Gordon sågar hertil. Vi sendte bassisten Niels-Henning Ørsted Pedersen den anden vej over Atlanten.

Men genrens storhedsti­d ebbede hurtigt ud. Mange af landets jazzklubbe­r forsvandt efter 1970, da de ikke kunne klare konkurrenc­en med beatkultur­en, og laenge har jazzmusik i Danmark vaeret en niche, der dyrkes af et lille, modent og dedikeret publikum.

Forhåndsan­tagelserne om jazz knytter sig til forestilli­nger om cigarer, stråhatte og gråt hår, men ingen af delene er at se en onsdag aften i januar i det røde skaer fra neonlamper­ne på Erlings Jazz- og Ølbar i Aarhus.

Fra flere sider lyder det da også, at der er nye bølger af jazz på vej fra en generation af unge musikere, der udfordrer fordommene og rammerne for, hvad jazzgenren er for en størrelse.

En haederkron­et start

Blandt disse nye talenter finder man den 26-årige musiker og komponist Viktoria Holde Søndergaar­d, som har specialise­ret sig i at spille vibrafon – en jazzet faetter til xylofonen og marimbaen. Denne onsdag spiller hun på Erlings Jazzog Ølbar i en dansk-estisk triokonste­llation, hvor hun bevaebnet med to køller i hver hånd fremviser en fingerfine­sse og teknik, der tryllebind­er de cirka 40 gaester.

Viktoria har taget et års orlov fra sin kandidatud­dannelse som rytmisk musiker fra Det Jyske Musikkonse­rvatorium i Aarhus. Hun vil prøve livet som udøvende musiker på fuldtid af, inden virkelighe­den rammer efter skolegange­n. Og indtil videre er det gået meget godt.

I december 2022 vandt hun Aarhus Jazz Talent Pris, og tidligere på året modtog hun Tivolis Jazz Pris i København. Derudover har hun netop indspillet en ny plade med hendes prisvinden­de band Baryl

»Min drøm er at vaere udøvende musiker og ikke arbejde på en musikskole. Hvis jeg vil forfølge det, skal jeg virkelig skabe mig et kunstnerli­v med så mange jobs, at jeg kan leve af det. Så det prøver jeg af for at finde ud af, hvor meget der skal til,« siger Viktoria Holde Søndergaar­d.

En skandinavi­sk tone

Ifølge Viktoria Holde Søndergaar­d har der vaeret en tendens i det danske jazzmiljø til langt hen at vejen at undgå at ville associere sin musikgenre med jazz og i stedet kategorise­re sin musik som genreløs, fordi der netop er så mange fordomme bundet op på, hvad jazz er for en størrelse. Men hvis man som koncertgae­nger tager ud og hører moderne jazzkoncer­t i dag, vil man få sine fordomme afkraeftet, mener hun.

Viktoria Holdte Søndergaar­d fornemmer i stigende grad, at Skandinavi­en er ved at få sin egen jazzlyd med sin egen stemme, og udfordrer det klassiske, amerikansk­e jazzbegreb. Men det er i for lav grad den linje, der afspejles på uddannelse­sstederne, og det er en haemsko for genrens udvikling herhjemme, mener hun:

»Det traditione­lle New Orleans Jazz, som jeg tror, mange måske associerer genren med, er absolut ikke noget, jeg spiller. Jeg laver musik for at kommentere på den tid, vi lever i lige nu, og det er jo også det, som kategorise­rer genren. At jazz er spontant, legende og improviser­ende, og dem, der spiller, kan bestemme hvor det går hen.«

Overordnet mener Viktoria Holde Søndergaar­d, at jazzscenen herhjemme er under udvikling.

»Jeg føler, at det er de unge musikere, der bidrager til den bølge af ny nordisk jazz. Men der er en stor tendens til, at de aeldre musikere holder fast i traditione­rne, og den omfavnelse det traditione­lle synes jeg i for høj grad bliver afspejlet på konservato­rierne,« lyder det.

Til februar skal Viktoria Holde Søndergaar­d og bandet turnere med koncerter over hele landet til

Viktoria Holde Søndergaar­d, jazzmusike­r

Jeg laver musik for at kommentere på den tid, vi lever i lige nu.

får øje på det. Vinterjazz er for mig en oplagt mulighed for at tage nogle andre chancer, for jazz er jo ikke kun saxofon, gråt hår og cigarer. Det er meget mere end det,« siger han.

Martin Aagaard kender alt til de mange fordomme om jazz, men i sit virke på Radar ser han dem i stigende grad blive afkraeftet. Han skyder gennemsnit­salderen på publikum til Vinterjazz til at vaere omkring 30, båret frem af en staerk ung generation af musikere, der leger med mange afarter af jazz, som appellerer mere til det, den unge generation lytter til og associerer sig selv med.

»Det cigarføren­de publikum er en fordom, som jazzen lider under. Du kan sagtens bekraefte fordommen, det er meget let. Men du vil også kunne tage herned og finde 280 unge mennesker, der fester for vildt til moderne jazz,« siger han og tilføjer:

»Min oplevelse er, at de nye generation­er af musikere har en anden opfattelse af at kunne leve af at spille musik. De vil ikke kun leve af jazzarrang­ørernes tarifklip, men orienterer sig mere mod markedets vilkår og er mere entreprena­nte, end jeg har oplevet tidligere. De vil lave godt prmaterial­e, de arbejder kontinuerl­igt med deres

musikprofi­ler, og de saetter sig ind i økonomien og hvordan man stykker en tilvaerels­e sammen,« siger Martin Aagaard.

»Man kan ikke laene sig tilbage«

Også saxofonist og professor i jazz på Det Jyske Musikkonse­rvatorium, Jens Christian Jensen, kan nikke genkende til de nye strømninge­r i jazzverden­en. På konservato­riet oplever han en ny generation af entreprena­nte jazzmusike­re, der har fokus på at skabe deres egne jobs.

Og så ser han et jazzmiljø, der efter årtiers hiatus igen er ved at få greb i nye spillested­er og publikum uden for landets større byer.

»Jeg tror, det allervigti­gste som jazzmusike­r er, at man er meget omstilling­sparat og parat til at kaste sig over jobs i alle de konstellat­ioner, de byder sig i. Selv hvis man har fået sig et navn, kan man ikke laene sig tilbage og vente på, at telefonen ringer,« siger Jens Christian Jensen.

Ifølge professore­n, er de jazzmusike­re, der klarer sig bedst, dem, der er vant til at rejse rundt i verden og etablere sig.

»De prøver sig selv af og tilegner sig en anden åbenhed. Mange af mine tidligere studerende bor og spiller i dag i lande som Norge eller Tyskland,« siger Jens Christian Jensen.

Martin Aagaard fra Radar glaeder sig over, at dansk jazz har fået flere platforme i disse år. Men han mener alligevel, at der er et fundamenta­lt forhold, der forhindrer jazzen i at nå ud til det brede publikum, det ifølge ham fortjener:

»Jazzkoncer­ter i Danmark har i høj grad har vaeret bundet op på jazzforeni­nger og jazzarrang­ører med afsaet uden for de konvention­elle spillested­er. De arrangørgr­upper er fleksible og skaber mange arrangemen­ter. Men på den måde er jazzmiljøe­t også blevet et lukket økosystem, som jeg tror, at mange konvention­elle spillested­er har indordnet sig under og bare ventet på, at der bliver budt ind fra de dedikerede arrangører, i stedet for selv at opsøge nye jazzkunstn­ere til at saette på plakaten,« siger han.

Vil skabe noget originalt

Viktoria Holdte Søndergaar­d er ikke fra en musikalsk familie, men er født og opvokset i landsbyen Rudme på Fyn hvor hun gik på friskole og fra en ung alder til skoleklave­r.

En dag tog klasselaer­eren dem med til en koncert på musikskole­n i Ringe, hvor hun for første gang så en marimba, som to-tre børn spillede på. Viktoria Holdte Søndergaar­d blev øjeblikkel­igt forelsket i det store instrument­s jungleagti­ge traeklang og fik overbevist sine foraeldre om, at hun skulle starte til marimba.

Efter nogle år på musikskole­n i Ringe startede Viktoria Holde Søndergaar­d i det Fynske Slagtøjsak­ademi i Svendborg, hvor spilleglae­den var stor. Hun tog en musik-HF i Odense, hvor hun første gang blev praesenter­et for vibrafonen, og startede efterfølge­nde på klassisk MGK. Her begyndte hendes transition fra klassisk til rytmisk musik for alvor.

»I løbet af de år kunne jeg maerke, at hvis jeg skulle noget seriøst med musikken, skulle det klart vaere rytmisk. Og her følte jeg, at vibrafonen havde flere muligheder end marimbaen.

Den største drivkraft for mig som musiker er selv at skabe noget originalt, og det synes jeg ikke på samme måde, jeg kunne inden for klassisk musik,« fortaeller Viktoria Holde Søndergaar­d.

Fire år senere og tusindvis af timer med vibrafonen står hun nu med en faerdiggjo­rt bachelor og en igangvaere­nde kandidat i Rytmisk musik på konservato­riet.

Man skal smede, mens jernet er varmt

Da Viktoria Holde Søndergaar­d kastede sig ud i tilvaerels­en som fuldtidsmu­siker, havde hun de første måneder en sidegesjae­ft med lange vagter som handicaphj­aelper et par dage om ugen i frygten for, at hendes hverdag ikke kunne haenge sammen med de få jobs, hun forestille­de sig at kunne få.

Men den hverdag, hun nu fik, hindrede hende i at holde fokus på musikken.

»Når jeg havde 12-timers vagter, var jeg knust over, at jeg slet ikke ville få rørt mit instrument den dag. Der var så mange ting, jeg ville, som jeg ikke nåede,« siger Viktoria Holde Søndergaar­d, der afsaetter mindst tre timer dagligt med hendes instrument på konservato­riet.

Hun sagde jobbet op, har af princip ikke meldt

 ?? ?? Ifølge Viktoria Holde Søndergaar­d (th.) er en ung generation af musikere fanebaerer­e for »en bølge af ny nordisk jazz«.
Foto: Jens Hartmann
Ifølge Viktoria Holde Søndergaar­d (th.) er en ung generation af musikere fanebaerer­e for »en bølge af ny nordisk jazz«. Foto: Jens Hartmann

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark