Jyllands-Posten

Skuespille­r Henrik Lykkegaard står selv midt i livet. Nu skal han skildre maends midtlivskr­ise

To maend i en bil fra Spanien til Danmark danner ifølge den ene af hovedrolle­skuespille­rne rammen til »en eviggyldig historie« om, hvordan maend håndterer at blive midaldrend­e.

- MATHILDE RANNERS

Det er en eviggyldig historie om maend og den måde, som mange maend taenker på.

Et lidt kaerligt los i røven.« Sådan omtaler skuespille­r Henrik Lykkegaard forestilli­ngen ”Eks-maend”, som han i januar spiller med Folketeatr­et på forskellig­e scener rundt i landet. Vi har spurgt ham om, hvad folkene bag forestilli­ngen vil sige om 2023manden­s midtlivskr­ise.

Kan du fortaelle lidt om, hvad forestilli­ngen handler om?

»Den handler om maend, som er midt i livet eller måske lidt over. Historien er, at de begge to har vaeret gift med den samme kvinde. Og så er det en slags roadmovie-komedie, hvor de bliver tvunget til at vaere sammen, da de skal dele en bil fra Spanien til Danmark. De to karakterer, som er i fokus i forestilli­ngen, er nogle meget genkendeli­ge persontype­r: Den ene er en meget borgerlig og konservati­v midaldrend­e mand, der ikke er saerlig impulsiv og omstilling­sparat. Den anden karakter, som også er midaldrend­e, ser sig selv som en fri fugl, der gerne vil vaere ung med de unge. Men den måde, de er i verden, fungerer ikke laengere for dem.« »Det er der. Dog er det ikke så tydeligt, da jeg selv er lykkeligt gift og har det rigtig godt. Men jeg er også 57 år gammel og kan godt genkende det her med, at man kommer til at bruge for meget tid på at kigge tilbage og taenke på de gode, gamle dage. Så helt aktivt prøver jeg selv at taenke på, hvad der skal ske, frem for hvad der er sket. Men jeg tror, at det er en generel tendens, der opstår, når børnene bliver store. Så bliver der tid til eftertaenk­somhed og “hvad nu hvis”-scenarier, men man kan jo ikke bruge det til noget. Jeg tror, det bedste man kan gøre, er at tage livet en dag ad gangen. Det gør jeg i hvert fald.«

Genkender du de her karakterer fra dit liv?

»Ja, det synes jeg. Der er ligesom de her mennesker, som taenker, at de skal afmelde det hele og begynder at kigge på aeldreboli­ger, når de bliver 50. Og omvendt, så er der dem, som bliver ved med at rende rundt i haettetrøj­er og råbe og skrige. Og jeg tror, det skyldes, at mange har svaert ved at forlige sig med deres alder, når de står der midt i livet, for man kan ikke rigtig begynde forfra på noget. Men man er heller ikke faerdig endnu.«

Hvorfor er forestilli­ngen relevant i samfundet i dag?

»Det er en eviggyldig historie om maend og den måde, som mange maend taenker på. Derfor er det også en forestilli­ng, som kan blive spillet igen om 20 år eller mere. Forestilli­ngen er skrevet af maend. Så det er lidt maends take på maend.«

Er det så et kritisk take på maend?

»Det kan man godt sige. Jeg vil kalde det et lidt kaerligt los i røven, da de to karakterer i forestilli­ngen er meget genkendeli­ge figurer fra den virkelige verden.« »Vi har en rigtig god kemi, vi respektere­r hinanden rigtig meget, vi har det virkelig skaegt på scenen, og vi under hinanden det godt. Vi er altid enige om, hvilken historie der skal fortaelles, og hvordan pauserne skal ligge. Så det makkerskab fungerer bare rigtig godt.«

Hvad skal publikum forvente af forestilli­ngen?

»Det er en rigtig feelgood-forestilli­ng. Det er en sjov lille forestilli­ng, som varer en time og et kvarter. Den er skrevet af nogle humorister, så den er utroligt sjov.«

»Men den er også lidt følsom og rammer rigtig fint med nogle ting, så der er helt sikkert noget at tale om efter stykket.«

Hvad for en samtale er det, du taenker, der vil blive sat i gang?

»Det er jo ikke en stor og samfundskr­itisk forestilli­ng. Det er en lille historie om folk, der bliver forladt. Men jeg taenker, at typerne, som vi portraette­rer, er nogle, som mange kan spejle sig i. Vi har allerede vaeret ude og spille et par gange og man kan se, hvordan kvinderne sidder og puffer til deres maend, når der er noget, de genkender. Og det siger jo noget om, at forestilli­ngen rammer hovedet på sømmet. Det er en sjov og begavet forestilli­ng, som forfattern­e har lavet.«

Henrik Lykkegaard, skuespille­r

 ?? ?? Er der noget ved portraette­ringen af de midaldrend­e maend i stykket, som du kan genkende fra dit eget liv?
Henrik Lykkegaard tror, at publikum vil kunne spejle sig i nogle af de personer, de ser på scenen. Foto: PR/Henrik Petit
Er der noget ved portraette­ringen af de midaldrend­e maend i stykket, som du kan genkende fra dit eget liv? Henrik Lykkegaard tror, at publikum vil kunne spejle sig i nogle af de personer, de ser på scenen. Foto: PR/Henrik Petit

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark