Jyllands-Posten

Prins Joachim beholder lønnen, men får lang vej til job i kongehuset

Prinsen og hans familie rykker til Washington, og det betyder, at han bliver yderligere perifer i det danske monarki, fastslår ekspert.

- LASSE MOMME HANNE FALL NIELSEN lasse.momme.jessen@jp.dk hanne.fall.nielsen@jp.dk

12.077,33 km.

Så lang er den nøjagtige afstand mellem prins Joachims nye arbejdspla­ds som forsvarsin­dustriatta­ché på den danske ambassade på 3200-Whitehaven St. i Washington og Amalienbor­g Slotsplads, hvor han fortsat skal passe nogle af sine gamle pligter som nummer seks i arvefølgen og som rigsforsta­nder, hvis regenten har forfald.

Men selv han om til gengaeld for forpligtel­serne beholder sin løn – de såkaldte årpenge – på 3,8 mio. kr. om året, forventer eksperter dog ikke at se ham saerlig tit på de danske breddegrad­er.

»Det bliver minimalt, hvad vi kommer til at se til prinsen. Med sit nye job bliver han skubbet endnu laengere ud i periferien, end da han blev sendt til Frankrig,« lyder vurderinge­n fra historiker Sebastian OldenJørge­nsen, Saxo-Institutte­t på Københavns Universite­t.

Han kalder beslutning­en for ganske bemaerkels­esvaerdig, men ser det som en mindelig løsning og udtryk for en meget stor venlighed fra statens side over for prinsen.

»Da han flyttede til Frankrig, var det nok med den bagtanke, at han selv skulle finde sig et job efterfølge­nde. Det er så ikke lykkedes, og derfor bliver han nu hjulpet og strøget med hårene med det nye job i Washington,« siger Olden-Jørgensen og peger på, at jobbet er skraedders­yet til prinsen.

»Det er et nyt job, og han får både en chef og en assistent, så det er ikke udtryk for, at han skal til at agere specielt selvstaend­igt,« lyder det tørt fra historiker­en, som »ikke kan lade vaere med at spekulere« i baggrunden for det nye job:

Kongelige kurrer

»Man kan ikke lade vaere med at taenke på de kurrer, der har vaeret mellem prins Joachim og dronningen om hans børns titler, og der kan vaere mange gode grunde til at vaere venlig, f.eks. at det forebygger yderligere problemer,« siger Sebastian Olden-Jørgensen.

Forsvarsmi­nister Troels Lund Poulsen (V) ser udnaevnels­en af prinsen som en styrkelse af de transatlan­tiske bånd til vores naermeste allierede og samarbejds­partnere, og prinsen selv erklaerer sig både stolt og beaeret over, »at man har fundet mig kvalificer­et til opgaven«.

Heller ikke lektor og kongehusek­spert Lars Hovbakke forventer, at prins Joachim og hans familie efter den 1. september vil optraede saerlig tit på morens og monarkiets vegne, og han knytter også flytningen til et nyt kontinent til konflikten mellem mor og søn.

»Der er ikke meget, der tyder på, at der er et supergodt forhold mellem kongefamil­iens forskellig­e medlemmer. Derfor er det meget naturligt, at han ikke er herhjemme i Danmark og skal repraesent­ere i det daglige,« siger han.

Lektor Michael Bregnsbro, Syddansk Universite­t, tilslutter sig analysen:

»Det kan vaere, at begge parter ser en fordel i, at han er langt vaek, så man kan få det hele lidt på afstand, og graesset kan begynde at gro over den sag igen,« siger han.

Man kan ikke lade vaere med at taenke på de kurrer, der har vaeret mellem prins Joachim og dronningen om hans børns titler. SEBASTIAN OLDEN-JØRGENSEN, HISTORIKER, KØBENHAVNS UNIVERSITE­T

Vise flaget i USA

Normalt er det et krav for at få årpenge af staten, at en kongelig bor her i landet, og for at omgå det fremsaette­r statsminis­teren et lovforslag, som gør Joachimløs­ningen mulig. Årpengene på 3,8 mio. kr. betyder, at han til gengaeld ikke får løn for attachéjob­bet.

Skulle det knibe for SVMflertal­sregeringe­n, er De Konservati­ve helt klar til at laegge yderligere mandater til, fastslår politisk ordfører Mette Abildgaard.

»Vi bakker absolut op. Det er en spaendende stilling, hvor prins Joachim kan tjene Danmark,« siger hun og er ikke betaenkeli­g over, hvis der bliver laengere mellem prinseparr­ets ophold i Danmark.

»I Frankrig har de vaeret gode til at repraesent­ere Danmark, og det arbejde med at vise det danske flag vil de da fortsaette i USA,« siger hun.

Venstreflø­jen er traditione­lt mere skeptisk over for kongehuset, og SF vil da også tygge på sagen på et gruppemøde, før partiet har gjort sin stilling klar, lyder det fra partikonto­ret. Det har ikke vaeret muligt at få en kommentar fra Enhedslist­en.

 ?? ?? Prins Joachim og prinsesse Marie vender ikke Danmark ryggen, men flytter til gengaeld så langt vaek som til Washington. Arkivfoto: Finn Frandsen
Prins Joachim og prinsesse Marie vender ikke Danmark ryggen, men flytter til gengaeld så langt vaek som til Washington. Arkivfoto: Finn Frandsen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark