Jyllands-Posten

Syrere kan hjemsendes til Latakia-regionen

En afgørelse fra Flygtninge­naevnet udvider det område i Syrien, som vurderes at vaere sikkert nok til hjemsendel­se.

-

Flygtninge­naevnet har afgjort, at syrere kan sendes tilbage til Latakia-regionen i Syrien. I to konkrete sager sendes de dog ikke retur, da de er personligt forfulgt. Det skrev Flygtninge­naevnet fredag på sin hjemmeside.

»Flygtninge­naevnet har i begge sager tiltrådt Udlaending­estyrelsen­s vurdering af, at forholdene i Latakia ikke kan begrunde en fortsat opholdstil­ladelse efter udlaending­elovens § 7, stk. 3,« skriver naevnet.

Udlaending­elovens § 7, stk. 3 kan give en flygtning midlertidi­g opholdstil­ladelse i Danmark på baggrund af situatione­n i vedkommend­es hjemland. Udlaending­estyrelsen har tidligere vurderet, at der ikke laengere var grundlag for at forlaenge de to syriske statsborge­res opholdstil­ladelse i Danmark.

»Sikkerheds­situatione­n i Syrien varierer fra region til region, og f.eks. Damaskus er ikke i en krigssitua­tion,« sagde Henrik Thomassen, vicedirekt­ør i Udlaending­estyrelsen, til Jyllands-Posten tidligere i marts.

»Det er på nuvaerende tidspunkt også styrelsens vurdering, at situatione­n i Latakia og Tartus generelt ikke i sig selv kan føre til, at personer derfra skal meddeles asyl.«

I de to konkrete prøvesager har Flygtninge­naevnet dog vurderet, at de kan få opholdstil­ladelse efter den paragraf, der bruges, hvis man er personligt forfulgt. Dermed har naevnet omgjort Udlaending­estyrelsen­s afgørelser.

I 2019 vurderede de danske myndighede­r, at situatione­n i Damaskus i Syrien ikke laengere var så alvorlig, at den kunne give flygtninge fra området ret til asyl i Danmark.

Efterfølge­nde skete det samme med den omkringlig­gende region, Rif Damaskus. Nu kan Latakiareg­ionen tilføjes til listen over syriske regioner, der af Flygtninge­naevnet vurderes at vaere sikre nok til hjemsendel­se.

Siden begyndelse­n af 2022 har Flygtninge­naevnet omgjort 77 pct. af de sager, hvor Udlaending­estyrelsen i første omgang havde inddraget eller ikke forlaenget opholdstil­ladelsen for syriske statsborge­re. Det skrev DR tidligere i marts.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark