Jyllands-Posten

»Man kan ikke bare saette sig op i en F-16 og trykke på en knap«

De danske F-16-jagerfly vil ikke passe naer så godt ind i Ukraines strategi i luften som polske jagerfly.

- CHRISTIAN BIGUM DIDDE VENZEL christian.bigum@jp.dk dvl@jp.dk

Ukrainerne­s bøn om donationer af kampfly er endelig blevet hørt blandt landets vestlige allierede – i hvert fald hos et par af dem, Polen og Slovakiet, der begge har lovet at sende nogle af deres sovjetiskb­yggede MiG-29kampfly til det traengte ukrainske luftforsva­r – og det har skabt ringe i vandet.

Nu har flere partier på Christians­borg meldt sig klar til at følge det eksempel og sende nogle af de danskejede F-16-fly til Ukraine.

Selv om de danske F-16-fly er de polske MiG-29-fly overlegne på flere parametre, er ukrainerne dog i udgangspun­ktet bedre stillet med de polske fly, da det er en flytype, som ukrainerne i forvejen kender og kan betjene – og ikke mindst vedligehol­de.

»MiG-29-kampfly har den fordel, at de ukrainske piloter kender dem. Det vil ikke kraeve den store oplaering, og de vil kunne indsaettes naermest med det samme,« siger Karsten Marrup, som er major og chef for Center for Luft-og Rumoperati­oner ved Forsvarsak­ademiet.

Det tager tid at omskole

Det vil langtfra vaere lige så let at indsaette F-16 fly, vurderer militaeran­alytikeren.

»Det er et meget mere avanceret fly. Jeg vil tro, at det tager et halvt til et helt år at omskole en pilot, der i forvejen kan flyve. Oven i det kommer så, at man også skal have erfaring med anvendelse­n af flyet i en eventuel kampsituat­ion,« forklarer Karsten Marrup.

»Det er ikke lige sådan, at man bare kan saette sig op i en F-16 og trykke på en knap, og så kører det,« siger han og forklarer, at de ukrainske piloter i ganske begraenset omfang vil kunne bruge deres erfaringer fra de polske kampfly.

Ukrainerne har tidligere vist, at de ganske hurtigt har kunnet laere at bruge militaere køretøjer som Bradleys, Abrahams, Leopard og Hilmars-missilsyst­emer.

Men at styre et kampfly er en mere kompleks opgave, forklarer Karsten Marrup.

Landingsba­ner angribes

Dertil kommer en raekke andre udfordring­er, som skyldes, at »de ukrainske flystyrker opererer fra alle mulige andre steder end flystation­er«

Det skyldes ifølge Karsten Marrup, at russerne har angrebet stort set alle landingsba­ner siden begyndelse af krigen, og der er stadig en risiko for, hvis man begynder at opstille fly på banerne, at russerne opdager det og angriber med langtraekk­ende missiler.

»Problemet med F-16 er, at de ikke egner sig saerligt godt til køre på lande- og motorveje og lignende steder. F-16’s luftindtag, altså det man kalder for en indsugning, sidder nede under buen på flyet, så hvis det ligger alle mulige småsten, kviste og grene på landingsba­nen, bliver de suget op i maskinen, og det kan skade de rotorblade, der sidder inde i motoren,« siger han.

Jagerfly har laenge stået højt på Ukraines praesident, Volodymyr Zelenskyjs, ønskeliste. Og det er helt forståelig­t, siger Karsten Marrup.

»Lige nu forsøger Rusland at nedslide Ukraines kampvilje via luftangreb, som bl.a. rammer ukrainske infrastruk­tur, og det er klart, at jo flere muskler, Ukraines luftforsva­r har, jo mere kan man bekaempe dette,« siger Karsten Marrup.

De danske F-16 fly skal over de kommende år erstattes af de nye F 35-jagerfly, og det danske forsvar kan, hvis alt går som planlagt, se frem til at modtage de første jagerfly i efteråret.

Det er et meget mere avanceret fly. Jeg vil tro, at det tager et halvt til et helt år at omskole en pilot, der i forvejen kan flyve. KARSTEN MARRUP, MAJOR OG CHEF FOR CENTER FOR LUFT-OG RUMOPERATI­ONER, FORSVARSAK­ADEMIET

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark