Jyllands-Posten

Nu åbner partier på stribe for at sende danske kampfly til Ukraine

Der er kampfly på vej til Ukraine fra både Polen og Slovakiet. Spørgsmåle­t er, om Danmark vil følge trop.

- SOFIE ØGÅRD GØTTLER STEEN A. JØRGENSSEN sofie.gottler@jp.dk Steen.A.Jorgenssen@jp.dk

Skal Danmark sende F-16kampfly til Ukraine?

Et spørgsmål, der laenge har vaeret opfattet som virkelighe­dsfjernt, fordi det formodedes at ville krydse Putins røde linje, men som nu er blevet højaktuelt, idet Polen torsdag besluttede at donere fire kampfly af typen MiG-29 til Ukraine. Også Slovakiet fulgte fredag trop ved at donere 13 af de samme jagerfly.

Herhjemme har flere politikere, efter at nyheden tikkede ind, taget stilling til spørgsmåle­t, og på Christians­borg er man ikke afvisende over for idéen.

»Vi skal hjaelpe alt det, vi kan, men gøre det smart og rigtigt. Vi er imødekomme­nde over for at se på alle former for hjaelp, vi kan give til Ukraine, og ender det med, at vi skal donere F-16-fly, når den tid er, så er det ikke os, der vil stå i vejen for det,« siger Moderatern­es forsvarsor­dfører, Peter Hove, og pointerer samtidig, at Danmark ikke kan aflevere F-16fly, førend vi har fået de nye F-35-fly, som ventes at blive leveret fra efteråret og frem.

I SF har man endnu ikke lagt sig fast på spørgsmåle­t, men vil ikke udelukke det.

»Tingene udvikler sig hele tiden med vilde ting, vi støtter Ukraine med. Det skal gøres virkelig gennemtaen­kt og koordinere­t med andre lande og Nato. Det er vigtigt, at vi med et så offensivt våben, som kampfly er, beslutter os efter nøje analyse og koordineri­ng internatio­nalt,« siger Karsten Hønge, partiets forsvarsor­dfører.

Han har Putins røde linje for øje, men erkender, at den siden krigens udbrud er skubbet laengere og laengere tilbage.

»For et år siden havde ingen forestille­t sig, at vi skulle diskutere donation af kampfly, men vi er flere gange nået frem til, at det, vi troede kunne vaere for offensivt eller for aggressivt, har vist sig ikke at vaere det.«

Både Liberal Alliance og De Konservati­ve var allerede torsdag klare i maelet om, hvorvidt Danmark skal sende det flyvende bidrag til ukrainerne­s kamp mod Putins soldater.

»Det synes jeg, vi skal. Det ville vaere et meget, meget vigtigt våben for Ukraine at kunne forsvare sit land med,« konstatere­de K-forsvarsor­dfører Rasmus Jarlov.

Liberal Alliances forsvarsor­dfører, Carsten Bach, opfordrer regeringen til at lave en plan for en donation:

»Først traening af piloter herhjemme, og når vi selv får F-35, skal vores F-16 løbende overdrages til frihedskam­pen i Ukraine,« skriver han på Twitter.

Dansk Folkeparti­s forsvarsor­dfører, Alex Ahrendtsen, skriver i en sms til Ritzau, at de danske F-16-fly kan sendes afsted, når vi begynder at modtage de nye F-35fly, og når de ukrainske piloter kan flyve dem.

For Danmarksde­mokraterne er spørgsmåle­t svaert, men partiet haelder alligevel mest til at hjaelpe ukrainerne med kampfly.

»Det er svaert at blive ved med at sige, at vi bare skal blive ved med at donere og donere. Men på den anden side er det også vigtigt for os, at Ukraine vinder den krig,« siger forsvarsor­dfører Lise Bech.

Danmark har købt i alt 27 F-35-kampfly, der på sigt skal erstatte F-16-flyene. De første ventes at blive leveret til efteråret.

»Vi ser hele tiden på muligheder for militaer støtte. Som statsminis­teren siger, så er der løbende drøftelser i kredsen af allierede.«

Ifølge statsminis­ter Mette Frederikse­n indgår donationer af kampfly i de overvejels­er, som Danmark har med allierede lande:

»Jagerfly har laenge vaeret et ønske fra Ukraines side, og det er noget, vi diskuterer i kredsen af allierede lande. Så ja, det er noget, vi både diskuterer med vores allierede, og det er overvejels­er, jeg ved, man gør sig i gruppen af allierede,« sagde hun under KL-topmødet i Aalborg.

»Jeg kommer det ikke naermere end det, men det er et stort ønske fra Ukraines side.«

Tingene udvikler sig hele tiden med vilde ting, vi støtter Ukraine med. Det skal gøres virkelig gennemtaen­kt og koordinere­t med andre lande og Nato. KARSTEN HØNGE (SF), FORSVARSOR­DFØRER

 ?? ?? De danske F-16-fly vil de kommende år blive pensionere­t til fordel for 27 F-35-fly. Arkkivfoto: Johanna Geron/Ritzau Scanpix
De danske F-16-fly vil de kommende år blive pensionere­t til fordel for 27 F-35-fly. Arkkivfoto: Johanna Geron/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark