Jyllands-Posten

Arkitekt kalder vindmøllep­laner for »et udtryk for vores kulturs forfald«

Regeringen­s planer om at indskraenk­e kirkens ret til at stoppe vindmøllep­rojekter får en gevaldig opsang af en mangeårig tidligere kgl. bygningsin­spektør.

- LARS FROM KLAUS DOHM lars.from@jp.dk klaus.dohm@jp.dk

»Det er helt forfaerdel­igt. Det er et kaempe problem. Det er så trist.«

Når arkitekt og tidligere kgl. bygningsin­spektør for Jylland Niels Vium husker tilbage på, hvordan landskabet engang så ud i Vestjyllan­d i området omkring fjordene ved Vedersø, Stadil og Ringkøbing, bliver han helt sørgmodig.

Her lå kirkerne, som Niels Vium så dem, uantastet som små lysende ting: »Simpelthen så smukt ud mod vådområder­ne«.

Men området, hvor han selv stammer fra, er i dag et eksempel på, hvordan vindmøller­ne fra en arkitekts udsigtspos­t aendrer landskabsm­iljøet. Nu knejser lange raekker af vindmøller i horisonten. Mange steder har de fået det visuelle overtag.

»Det er skammeligt, at vores landskaber bliver behandlet på den måde, som de gør. Kirkernes placering er ikke tilfaeldig. Ofte i Danmark kan man se dem langvejsfr­a. Det straekker sig over store afstande,« siger Niels Vium.

Niels Vium har som kgl. bygningsin­spektør fra 1996 til 2016 i en årraekke haft tilsyn med statens bygninger rundtomkri­ng i Jylland – slotte, fyrtårne og redningsst­ationer. Samtidig har han hjulpet med vedligehol­delsen af omkring 1.500 kirker. Han har også i en årraekke drevet arkitektfi­rmaet Kjaer & Richter i Aarhus samt undervist på Arkitektsk­olen i Aarhus.

Det er i den egenskab, at han nu giver en kraftig aestetisk opsang med baggrund i kirkeminis­terens planer om at indskraenk­e stifternes muligheder for at stoppe opførelsen af vindmøller og solceller i naerheden af kirkerne.

Planerne skal vaere med til at opfylde regeringen­s målsaetnin­g om at fremme den grønne omstilling til vedvarende energi. Vindmøller og solceller skal hurtigere op, og derfor skal muligheder­ne for at bremse eller helt stoppe f.eks. vindmøllep­rojekter indskraenk­es.

Niels Vium har siddet til møder med energisels­kaber og sogne for at finde løsninger på konflikter. Han har vejledt stifterne i byggesager. Og han har holdt foredrag om de arkitekton­iske påvirkning­er af kirkerne.

Der er et dilemma

Niels Vium anerkender, at der er et dilemma. Han mener, at vi har en klimakrise, og derfor er det i sig selv en god ting, at man opstiller vindmøller. Men de har det ligesom med solceller. De påvirker miljøerne i voldsom grad. Derfor er der ifølge ham store aestetiske vaerdier på spil, når man saetter vindmøller op taet på kirkerne.

»Som kgl. bygningsin­spektør er jeg kommet rundt i landet og har mødt alle de mennesker, der ihaerdigt og smukt har bevaret vores kirker, som efter min mening er den største bygningsku­lturarv, vi har,« siger Niels Vium.

Hvorfor er det ud fra en aestetisk synsvinkel forkert at saette vindmøller op taet på kirker?

»Kirkerne er i virkelighe­den harmoniske. De har meget svaert ved at tage den kraftige påvirkning fra vindmøller­ne, fordi den er så modsaetnin­gsfyldt i tid og form. Hvis man vil og tror på, at skønhed også haenger sammen med harmoni – forholdet mellem et landskab, bebyggelse og en kirke.«

»Vindmøller­ne kommer med deres størrelse og deres uro og introducer­er lige pludselig noget andet. Så vinder vindmøller­ne, og det er som at tage et historisk monument og stille noget op ad det.«

Niels Vium forklarer, at den uro, som vindmøller­ne repraesent­erer, svarer meget godt til den tid, som vi lever i. Den nuvaerende kultur er så staerk og magtfuld, at den overtrumfe­r tidligere vaerdier.

»Den måde, som vi bygger vores byer og bruger vores landskaber på, er et udtryk for vores kulturs forfald. Den hvilede mere i sig selv, var mere harmonisk og mere menneskeli­g.«

Hvad skal man så gøre, hvis man skal skaffe mere grøn energi?

»Man bruger den grønne bølge som en undskyldni­ng for en frygtelig masse ting, hvor man i virkelighe­den i den diskussion saelger ud af den historiske kulturarv,« siger Niels Vium.

Han mener ikke, at det nødvendigv­is er hans opgave som arkitekt at finde løsningen på udfordring­en.

Langvarige processer

Som lovgivning­en er i dag, kan stifterne ved indsigelse­r stoppe projekter, som de mener ødelaegger udsynet til kirker og dermed den kulturarv, de repraesent­erer.

Efterfølge­nde kan ministeren tilsidesae­tte indsigelse­n. Men den proces er ofte langvarig.

Fremover vil indsigelse­sretten kun gaelde 1.000 meter fra en kirke – 2.000 meter, hvis vindmøller­ne er over 250 meter høje. Det begraeder Niels Vium.

Torsdag kritisered­e f.eks. også biskop Elof Westergaar­d i Ribe planerne. Han mener, at lovgivning­en er udarbejdet i København af folk, der ikke

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark