Jyllands-Posten

Over en halv million danskere har stemt på europapoli­tikere, som derefter ville noget andet

Fire år efter valget til Europa-Parlamente­t har over halvdelen af de medlemmer, som danskerne satte kryds ved, skiftet parti eller helt droppet Bruxelles.

- STEEN A. JØRGENSSEN MARTIN KAAE Steen.A.Jorgenssen@jp.dk martin.kaae@jp.dk

Hopperne hopper. Stopperne stopper.

Listen over danske medlemmer af Europa-Parlamente­t, der har skiftet parti eller helt forladt posten, nåede mandag nye højder, da endnu en dansk politiker tog turen gennem transfervi­nduet i Bruxelles.

Bergur Løkke Rasmussen, der selv var stedfortra­eder, skiftede fra Venstre til Moderatern­e og tog mandatet og sine godt 11.000 personlige stemmer med sig over i et nyt parti.

Vaelgerne bryder sig ikke om det, og partierne er som regel utilfredse, når det er dem, det går ud over. Alligevel viser Jyllands-Postens gennemgang, at otte danske politikere har vendt parti eller Europa-Parlamente­t ryggen i den nuvaerende valgperiod­e.

Det er mere end halvdelen af de 14 pladser, Danmark har i parlamente­t.

Eller forklaret på en anden måde: Det svarer til, at 591.720 danskere – eller ca. hver femte vaelger – stemte personligt på en EU-politiker, som siden er hoppet eller stoppet.

SF’er i lynexit

SF’s Karsten Hønge var den første. Allerede dagen efter EP-valget i maj 2019 meddelte han, at han alligevel ikke ønskede pladsen i parlamente­t. Han ville hellere blive siddende i Folketinge­t. Stolen gik derfor videre til Kira Marie Peter-Hansen.

Et par måneder senere var turen kommet til Socialdemo­kratiets spidskandi­dat, Jeppe Kofod, som blev hentet hjem til Danmark for at blive udenrigsmi­nister i Mette Frederikse­ns nye S-regering. Senere tog DF’s spidskandi­dat, Peter Kofod, turen samme vej.

Derudover er Karen Melchior blevet løsgaenger efter en raekke uoverensst­emmelser med sit parti, De Radikale.

Venstre er en historie for sig selv.

Stemmeslug­eren Søren Gade valgte sidste år – med succes – at stille op til Folketinge­t og sagde dermed farvel til Bruxelles og de over 200.000 danskere, der havde stemt personligt på ham.

Det samme gjorde partifaell­en Linea Søgaard-Lidell, som ligeledes blev valgt til Folketinge­t i november.

Venstre skulle altså bruge to stedfortra­edere, og det var her, at Bergur Løkke Rasmussen kom ind i billedet som afløser for Søren Gade.

Partiets andet ledige saede gik i første omgang til tidligere folketings­medlem Kim Valentin, men så meddelte Karen Ellemann, at hun forlod Folketinge­t til fordel for et job i Nordisk Ministerrå­d. Det betød, at Valentin nu skulle vaelge mellem parlamente­t eller Folketinge­t – han valgte det sidste.

I stedet gik turen videre til Erik Poulsen. Han havde godt nok meldt sig ud af Venstre siden EP-valget i 2019, men havde meldt sig ind igen og fik pladsen i Bruxelles.

Vaelgernes dom er tvetydig

Udviklinge­n med de mange skift og stop kommer oven på en valgperiod­e i Folketinge­t med rekordmang­e partihop.

Når valgforske­re spørger vaelgerne, hvad de mener om hopperne, er svaret tydeligt:

»De kan ikke lide dem. De synes, det er kontraktbr­ud, og at det underminer­er tilliden til politikern­e,« siger professor på Institut for Statskunds­kab på Aarhus Universite­t Helene Helboe Pedersen.

Helt så firkantet er virkelighe­den dog ikke, uddyber hun:

»På den anden side kan vaelgere godt lide politikere, der står imod deres eget parti. Ikke nødvendigv­is ved at hoppe til et andet parti, men f.eks. ved at stemme imod partilinje­n. Det opfattes som, at man er trovaerdig og selvstaend­ig,« siger hun.

Det tyder heller ikke på, at vaelgerne konsekvent straffer partihoppe­re ved det efterfølge­nde valg. Forskning viser, at hopperne ikke har dårligere chancer for at blive genvalgt, medmindre de stiller op som løsgaenger­e, forklarer Helene Helboe Pedersen.

»Så man kan sige, at vaelgerne ikke kan lide partihoppe­rne, men de går alligevel ikke så meget op i det, at de handler på det.«

Det naeste EP-valg i Danmark skal afholdes i 2024.

Så man kan sige, at vaelgerne ikke kan lide partihoppe­rne, men de går alligevel ikke så meget op i det, at de handler på det. HELENE HELBOE PEDERSEN, PROFESSOR, INSTITUT FOR STATSKUNDS­KAB, AARHUS UNIVERSITE­T

 ?? ?? Ved europaparl­amentsvalg­et i 2019 var både far og søn Lars og Bergur Løkke Rasmussen medlemmer af Venstre. Nu er de begge moderater. Arkivfoto: Anthon Unger
Ved europaparl­amentsvalg­et i 2019 var både far og søn Lars og Bergur Løkke Rasmussen medlemmer af Venstre. Nu er de begge moderater. Arkivfoto: Anthon Unger

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark