Jyllands-Posten

Macron udløser kaos ved at bombe sin reform igennem

Efter praesident Macrons beslutning om at tvinge sin kontrovers­ielle pensionsre­form igennem har demonstrat­ioner raset i flere franske byer. Adskillige er anholdt efter kampe med politiet.

- KRISTIAN STOFFER NIELSEN kristian.stoffer.nielsen@jp.dk

Da praesident Emmanuel Macron stod over for den beslutning, som kan ende med at definere hans eftermaele, tog han den yderste konsekvens og udløste en politisk atombombe, som har skabt rystelser i Frankrig.

I lyset af lammende strejker, massive protestbøl­ger og bred folkelig modstand indledte Macron-regeringen torsdag morgen sidste stød for at stemme sin staerkt kontrovers­ielle pensionsre­form gennem det franske parlaments to kamre.

Efter at vaere gået sejrrigt fra dagens første politiske svaerdslag, da Senatet vedtog pensionsre­formen med 193 stemmer for og 114 imod, afholdt praesident Macron op til flere krisemøder med sin inderste cirkel i Élyséepala­eet hen over eftermidda­gen.

Macrons krisemøder stod i lyset af det faktum, at regeringen så ud til at få ganske svaert ved at stemme sin pensionsre­form gennem parlamente­ts andet kammer, Nationalfo­rsamlingen.

Ude af stand til at sikre afgørende stemmer for reformen fra bl.a. de borgerlige Les Républicai­ns tog Macron i sidste øjeblik en drastisk beslutning.

I stedet for at sende reformen til afstemning i Nationalfo­rsamlingen besluttede praesident­en i samråd med sine ministre at benytte den såkaldte artikel 49.3 i den franske forfatning, som giver regeringen mulighed for at gennemføre lovgivning uden et flertal i parlamente­t.

Fare for mistillids­votum

Til lyden af højlydt protest, banken i borde og øredøvende sang af den franske nationalsa­ng, ”La Marseillai­se”, måtte den franske premiermin­ister, Élisabeth Borne, kort efter forsvare regeringen­s dramatiske beslutning.

»Vi kan ikke spille hasard med vores pensioners fremtid. Denne reform er nødvendig,« måtte premiermin­isteren naermest råbe fra Nationalfo­rsamlingen­s talerstol i et forsøg på at overdøve larmen fra de oprørte parlaments­medlemmer.

Som deres sidste reelle mulighed for at stikke en kaep i hjulet for pensionsre­formen har opposition­en mulighed for at stille et mistillids­votum til Macron-regeringen, hvilket Marine Le Pen, leder af højrefløjs­partiet Rassemblem­ent National, ikke var sen til at annoncere, at hun agter at gøre.

»De formåede ikke at finde et flertal for reformen, fordi de var for dårlige. Reformen er unfair, dårligt udformet og dårligt praesenter­et,« sagde Le Pen til den franske presse og tilføjede, at brugen af artikel 49.3 i hendes øjne staekker det franske folk og deres valgte repraesent­anters vilje.

At regeringen skulle falde ved et mistillids­votum, virker dog i skrivende stund usandsynli­gt, da de borgerlige Les Républicai­ns allerede har afvist at give deres støtte til et sådant forslag.

Voldsomme protester

Uden for parlamente­ts mure føjede Macrons beslutning blot spot til skade for de demonstran­ter, som i ugevis har markeret deres modstand mod regeringen­s bebudede pensionsre­form gennem demonstrat­ioner og omfattende strejker, som har lammet landets infrastruk­tur.

Meningsmål­inger viser, at op mod to tredjedele af den franske befolkning er imod reformen, hvis kardinalpu­nkt er en gradvis haevelse af pensionsal­deren fra 62 år til 64 år frem mod år 2030.

Gennem aftenen og natten eskalerede protestern­e mod pensionsre­formen flere steder i landet.

I Paris, hvor tusinder var på gaden, kom det til voldsomme kampe mellem demonstran­ter og politiet. Ifølge franske medier smed demonstran­ter med brosten og kasteskyts og satte ild til traepaller. Betjentene replicered­e med tåregas og vandkanone­r.

Fredag morgen forlød det, at i alt 217 personer var blevet anholdt i løbet af natten i Paris efter de voldsomme demonstrat­ioner.

I Nantes blev der stukket ild i skraldespa­nde, og demonstran­ter kastede molotovcoc­ktails mod ordensmagt­en. I Marseille knuste maskerede unge ruder langs en central boulevard og satte ild til skraldespa­nde, imens de råbte »ned med staten, politiet og arbejdsgiv­erne«, skriver det franske medie Liberation.

Generalsek­retaeren for fagforenin­gen CFDT, Laurent Berger, som har gået i front i kampen mod reformen, har allerede annonceret nye mobiliseri­nger weekenden.

Får Macron-regeringen held med at gennemtrum­fe pensionsre­formen, kan den givetvis allerede traede i kraft fra september i år. hen

Højere pensionsal­der

over

Tidligere har de begrundet behovet for reformen med, at landets stigende antal aeldre på sigt vil give underskud i statens centralise­rede pensionssy­stem, som omfatter både private og offentlige ansatte.

Gøres der intet, vil det med tiden blot føje flere røde tal på bundlinjen for den allerede forgaelded­e franske stat, som ifølge premiermin­ister Élisabeth Borne i givet fald vil vaere nødsaget til at låne 150 mia. kr. årligt for at kunne betale borgernes pension.

Reformen vil haeve den nuvaerende pensionsal­der gradvist fra 62 år til 64 år frem mod 2030, forlaenge indbetalin­gsperioden for at opnå fuld pensionsbe­taling og gøre op med en raekke af de saerlige pensionsor­dninger, som flere faggrupper nyder godt af.

I 2010 lykkedes det den davaerende praesident, Nicolas Sarkozy, at haeve franskmaen­denes pensionsal­der fra 60 år til de nuvaerende 62 år i lyset af lignende massive protester.

 ?? ?? »Fuck 49.3«, står der på demonstran­tens ryg med reference til den forfatning­sartikel, som regeringen har brugt til at gennemtvin­ge den upopulaere pensionsre­form. Foto: Loic Venance/AFP
»Fuck 49.3«, står der på demonstran­tens ryg med reference til den forfatning­sartikel, som regeringen har brugt til at gennemtvin­ge den upopulaere pensionsre­form. Foto: Loic Venance/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark