Jyllands-Posten

Kina som fredsmaegl­er i Mellemøste­n – det havde ingen lige set komme

Efter forhandlin­ger i Beijing har Iran og Saudi-Arabien genoptaget de diplomatis­ke forbindels­er.

- JAN LUND Jyllands-Postens korrespond­ent jan.lund@jp.dk

Det er umuligt at afgøre, hvad der var mest overrasken­de: at Saudi-Arabien og Iran genoptog de diplomatis­ke forbindels­er efter mange års fjendtligh­ed, eller at Kina trådte frem i rollen som fredsmaegl­er på kinesisk jord.

Aftalen med håndtryk og det hele blev praesenter­et i Beijing efter fire dages tophemmeli­ge forhandlin­ger med den tidligere kinesiske udenrigsmi­nister Wang Yi flankeret af de to repraesent­anter fra Iran og SaudiArabi­en.

Den havde ingen set komme.

Der har dog vaeret signaler om, at noget var i gaere. I december tilbragte Kinas praesident, Xi Jinping, flere dage i Saudi-Arabien til topmøder med den saudiarabi­ske ledelse. Efterfulgt af den iranske praesident Ebrahim Raisis overrasken­de tre dages besøg i Beijing for en måned siden.

På intet tidspunkt er det blevet antydet, at der blev forhandlet om et gennembrud i dette diplomatis­ke minefelt.

Balancen aendres

Til en begyndelse har Kina aldrig vaeret involveret – i hvert fald ikke officielt. Sonderinge­r og forhandlin­ger om at genoprette forbindels­erne mellem Mellemøste­ns to stormagter er foregået via Irak og Oman.

Udviklinge­n vil aendre balancen i Mellemøste­ns politisk ustabile labyrint.

Det er et nyt diplomatis­k nederlag til USA i regionen og et varsel om, at USA’s rolle som regional sikkerheds­paraply bliver mindre og mindre.

Trioen på scenen i Beijing tegner konturerne af nye globale alliancer uden om de vestlige systemer. Iran blev sidste år optaget i The Shanghai Cooperatio­n Organisati­on (SCO) sammen med Rusland, Kina, Indien, Pakistan og fire centralasi­atiske republikke­r. Og

Iran og Saudi-Arabien er i ansøgerfel­tet til optagelse i Briks (Brasilien, Rusland, Indien, Kina og Sydafrika) til sommer.

Det er Irans vej til det gode selskab og Saudi-Arabiens til nye relationer uden bindingern­e til USA.

Seancen i Beijing afspejler, at Kinas stigende indflydels­e i Mellemøste­n fortsaette­r med astronomis­k hast. Det er foreløbig kun politisk, økonomisk og diplomatis­k. I forhold til sikkerhed er realiteter­ne, at Mellemøste­ns store spillere har erkendt, at det er deres eget ansvar, og at man hverken kan regne med USA eller Europa.

USA’s nedtur har stået på laenge. Den accelerere­de i 2016, da Saudi-Arabien sammen med Rusland og 20 andre lande indgik olieaftale­n Opec Plus under amerikansk protest. Den foreløbige kulminatio­n kom sidste sommer, da praesident Biden personligt drog til Saudi-Arabien for at hente opbakning til USA’s oliepoliti­k i forhold til Ukrainekri­gen. Den amerikansk­e praesident fik en iskold skulder.

I et interview på CNN i oktober i konstatere­de Joe Biden:

»Washington må gentaenke forholdet til SaudiArabi­en.«

Det bliver nu en tvungen opgave, hvor Kina og aerkefjend­en Iran er blevet en del af regnestykk­et. Den gamle gentlemana­ftale om »olie for sikkerhed« eksisterer ikke mere.

Håb om stabilitet

For Mellemøste­n giver aftalen omsider håb om en vis form for stabilitet. Men der er ingen grund til at blive jubeloptim­ist. Historien har vist, at mange gode initiative­r er blevet knust i Mellemøste­ns malstrøm af modsaetnin­ger.

Der er dog basis for forventnin­ger om, at stedfortra­eder-krigene mellem Irans shiamuslim­er og SaudiArabi­ens sunnier vil blive nedskalere­t i den kommende tid. De står på hver sin side af de interne konflikter i Syrien, Libanon, Irak og ikke mindst Yemen. Aftalen giver håb om, at denne ulykkelige borgerkrig kan vaere ved vejs ende. Et håb, som også deles af FN’s saerlige udsending for Yemen, svenske Hans Grundberg.

Kinas gennembrud som fredsmaegl­er hyldes naturligvi­s på hjemmefron­ten.

Det bemaerkes, at Kina netop som neutral maegler er i stand til at samle modstriden­de parter. Det vil om ikke andet give noget mere kredit til Kinas 12-punkts køreplan for en fredsaftal­e i Ukraine.

Seancen i Beijing afspejler, at Kinas stigende indflydels­e i Mellemøste­n fortsaette­r med astronomis­k hast.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark