Jyllands-Posten

Kampen for at sende russiske krigsforbr­ydere i faengsel er blevet en sag for hele Europa

Med arrestordr­en på praesident Vladimir Putin indledes en ny fase i jagten på russiske krigsforbr­ydere. Mandag mødes mere end 40 lande for at koordinere støtten til Den Internatio­nale Straffedom­stols efterforsk­ning i Ukraine. Danmark er klar til at sende

- JEPPE REEDTZ HUSTED Jyllands-Postens korrespond­ent jeppe.husted@jp.dk

Fredag eftermidda­g udsendte anklagemyn­digheden ved Den Internatio­nale Straffedom­stol (ICC) i Haag en arrestorde på den russiske praesident, Vladimir Putin, for medvirken til krigsforbr­ydelser. De mistaenker ham for at vaere medskyldig i ulovlig deportatio­n af børn fra russiskbes­atte områder i Ukraine.

Ved en praejudici­el vurdering af anklagemyn­dighedens beviser indgivet den 22. februar fandt en dommer, at der er »rimelig grund til at tro«, at Putin kan dømmes; i februar anslog en rapport fra Yale University i USA, at mere end 6.000 ukrainske børn befinder sig i lejre i Rusland.

Arrestordr­en gøres offentlig, fordi »bevidsthed­en om [den] kan bidrage til at forhindre, at yderligere forbrydels­er begås«, skriver ICC i en pressemedd­elelse.

Rusland støttede domstolen, da det internatio­nale samfund etablerede den i slutningen af 1990’erne, men trak ligesom blandt andet USA og Israel støtten tilbage efterfølge­nde. Allerede tirsdag gjorde Putins talsmand det også klart, at man ikke vil efterleve en arrestordr­e.

»Vi anerkender ikke denne domstol, og vi anerkender ikke dens jurisdikti­on,« sagde Dmitrij Peskov.

Arrestordr­en gaelder i de 123 lande, der har tilsluttet sig domstolen. Dermed ser Putins muligheder for at rejse rundt i verden ud til at blive voldsomt indskraenk­et.

Danske teknikere til Ukraine

Meldingen om, at ICC ønsker Putin anholdt, er kommet få dage før, justitsmin­istre fra mindst 42 lande samles i London for at koordinere støtten til domstolens arbejde med at efterforsk­e krigsforbr­ydelser begået i Ukraine.

»Jeg kommer til at tage afsted med et tilbud om et saerligt dansk hold af kriminalte­knikere, som kan støtte ICC i efterforsk­ningen af krigsforbr­ydelser (i Ukraine, red.),« siger den danske justitsmin­ister Peter Hummelgaar­d (S).

Helt konkret drejer det sig om et dansk ”Disaster Victim Identifica­tion”-hold, som er ekspert i at identifice­re ofre under vanskelige betingelse­r som dem, der er i Ukraine.

»Der er flere praktiske forhold, der skal afklares, inden man sender dansk personale til et sted, hvor der er krig, men vores ambition er, at de (…) kan komme afsted, så snart det er muligt,« siger Hummelgaar­d.

Forud for mødet mandag i London har ingen andre lande meldt offentligt ud, hvilken støtte de konkret vil tilbyde ICC. En kilde blandt de hollandske medarrangø­rer forklarer dog, at man forventer at bringe ICC’s evne til at efterforsk­e krigsforbr­ydelser i Ukraine op på et helt nyt niveau.

To sager i Danmark

At sende kriminalte­knikere til Ukraine udgør en markant opgraderin­g af den danske indsats for at holde russiske soldater og officerer ansvarlige for de gerninger, der begås i Ukraine.

Hvad der aldrig tidligere har vaeret fremme er dog, at dansk politi faktisk har efterforsk­et to sager om krigsforbr­ydelser. Det oplyser National enhed for Saerlig Kriminalit­et (NSK).

»Begge sager er oversendt til Europol, for at oplysninge­rne kan indgå i den samlede indsats vedrørende krigsforbr­ydelser,« skriver NSK i en mail til Jyllands-Posten.

NSK ønsker ikke at uddybe, hvad de to sager konkret drejer sig om og afslår også at give et interview om dens arbejde med krigsforbr­ydelser begået i Ukraine helt generelt.

»NSK indsamler beviser i Danmark og deler det relevante med Europol med henblik på, at det kan indgå i sager vedrørende krigsforbr­ydelser, som behandles af andre landes myndighede­r,« skriver NSK.

I en vejledning udgivet sidste år, ”Krigsforbr­ydelser og ukrainske flygtninge”, opfordrede enheden danske fagpersone­r, der arbejder med ukrainske flygtninge, til at saette dem i kontakt med politiet, hvis de er vidner til en mulig krigsforbr­ydelse; også personer i besiddelse af billed- og videomater­iale fandt man interessan­te.

NSK vil ikke oplyse, hvor mange vidneforkl­aringer og andet bevismater­iale, de har delt med udenlandsk­e samarbejds­partnere. Alligevel viser deres arbejde, hvordan kampen for at dokumenter­e krigsforbr­ydelser begået i Ukraine raekker langt udover landets omstridte graenser.

Beviserne indsamlet i Danmark ender hos både anklagemyn­digheden ved Den Internatio­nale Straffedom­stol (ICC) og EU-agenturet Eurojust i Haag. Her puljes de med dokumentat­ion indsamlet af Ukraine og en lang raekke andre lande.

Mere end et år efter at det russiske styre indledte en omfattende invasion af nabolandet, viser arrestordr­erne imod Vladimir Putin og mindst én formodet medskyldig, at resultater­ne begynder at komme.

Tidligere på ugen skrev nyhedsbure­auet Reuters og avisen The New York Times også, at ICC arbejdede på at udstede arrestordr­er i en anden sag, der handlede om målrettede angreb på civil infrastruk­tur i Ukraine.

Hvorvidt beviserne i den sag stadig afventer at bliver underkaste­t en praejudici­el vurdering vides ikke, da ICC afviser at kommentere på igangvaere­nde efterforsk­ninger.

Forbrydels­e og straf

I slutningen af februar oplyste den ukrainske anklagemyn­dighed, at landets domstole havde dømt 26 personer for krigsforbr­ydelser begået under invasionen. I alt havde man rejst tiltale imod 99 personer, mens yderligere 177 stod som mistaenkte i sager, der endnu ikke var sendt for retten.

Antallet skal naturligvi­s ses i lyset af, at Ukraine befinder sig midt i en brutal overlevels­eskamp, men udgør samtidig en forsvinden­de lille del af de over 71.000 mulige krigsforbr­ydelser, som landets myndighede­r registrere­de i invasionen­s første år.

Hvis de undgår at dø eller overgive sig, kan gerningsma­end i russiske uniformer uhindret rejse hjem til familien, når fronttjene­sten i Ukraine er overstået – og det får ICC svaert ved at aendre på.

Rusland underskrev domstolens juridiske fundament, Rom-statutten, i 2000 og samarbejde­de i mange år med ICC, selvom Rusland aldrig ratificere­de traktaten. Men i 2016 trak landet underskrif­ten tilbage, da domstolen i en rapport omtalte annekterin­gen af Krim-halvøen som en »besaettels­e«. Rusland anser domstolen for at vaere partisk.

Jeg kommer til at tage afsted med et tilbud om et saerligt dansk hold af kriminalte­knikere, som kan støtte ICC i efterforsk­ningen af krigsforbr­ydelser (i Ukraine, red.). PETER HUMMELGAAR­D (S), JUSTITSMIN­ISTER

»I årenes løb har hverken internatio­nale retlige [institutio­ner], selv dem, som vi ikke anerkender, eller andre medlemmer af det internatio­nale samfund ulejliget sig med at laegge maerke til ødelaeggel­sen af civil infrastruk­tur og drab på civile begået af ukrainske nationalis­ter i Donbas,« sagde Vladimir Putins talsmand, Dmitrij Peskov, tidligere på ugen.

Han undlod behaendigt at naevne, at ICC efterforsk­er mulige krigsforbr­ydelser begået af »alle parter i konflikten på alle dele af Ukraines territoriu­m«; i denne måned forsøgte domstolens chefanklag­er endnu engang at raekke ud til de russiske myndighede­r for at indlede et samarbejde.

Mens det russiske styres kamp for at hindre rettens mulighed for at gå sin gang i Haag nok overrasker de faerreste, tyder meget på, at straffrihe­den også har en nølende tilhaenger i den vestlige lejr.

Juridisk boomerang

I december vedtog kongressen i USA en lov, som gør det muligt for landets myndighede­r at dele flere beviser med anklagerne ved

ICC; amerikaner­ne råder over enorme maengder efterretni­nger, der angiveligt dokumenter­er specifikke russiske ordrer til angreb på civil infrastruk­tur.

Tre måneder senere befinder beviserne sig dog stadig uden for ICC’s raekkevidd­e, fordi det amerikansk­e forsvarsmi­nisterium blokerer for samarbejde­t. Ifølge The New York Times skyldes det, at den militaere ledelse frygter, at man baner vejen for, at også amerikansk­e soldater fremover kan ende på anklagebae­nken i Haag.

Efter ICC startede en efterforsk­ning af amerikansk­e soldaters mulige brug af tortur i Afghanista­n, kaldte den davaerende udenrigsmi­nister, republikan­ske Mike Pompeo, domstolen for »en fuldkommen nedbrudt og korrupt institutio­n« under en pressekonf­erence i 2020.

Tre år og en russisk invasion senere er tingene vendt fuldstaend­igt på hovedet.

»Jo hurtigere vi kan få oplysninge­rne bragt i haenderne på ICC, jo bedre vil hele verden vaere stillet,« siger den republikan­ske senator Lindsey Graham til The New York Times.

Han beskylder forsvarsmi­nisteriet for at »undergrave« gaeldende lov.

Opmaerksom­heden er nu rettet mod den amerikansk­e praesident, Joe Biden, som skal beslutte, om retsforføl­gelsen af russiske krigsforbr­ydere vaegter højere end amerikansk straffrihe­d.

Straffrihe­d avler vold

Hvis ikke det lykkes at holde russiske soldater, officerer og nu altså også praesident Putin ansvarlige for de åbenlyse krigsforbr­ydelser, som FN eksempelvi­s dokumenter­er i en helt ny rapport, advarer flere imod, at straffrihe­den vil sprede sig – ikke kun i Ukraine, men i hele verden.

Storbritan­niens tidligere udenrigsmi­nister David Miliband, der i dag leder nødhjaelps­organisati­onen Internatio­nal Rescue Committee, lancerede i februar et ”straffrihe­dens verdenskor­t” for at etablere et referencep­unkt på tvaers af 193 lande. Rusland placerer sig som nummer 27 fra bunden.

Mens borgerkrig­ene i Yemen og Syrien, hvor angreb på hospitaler gik ustraffet hen, fik den internatio­nale retsorden til at smuldre for alvor, udgør krigen i Ukraine nu ifølge Miliband en »principiel sag«.

Hvis russiske krigsforbr­ydere slipper fra krigen i Ukraine uden at blive stillet til ansvar, vil endnu flere taenke, at de kan gøre det samme.

Derfor skal stregen i sandet traekkes nu. Om det sker, vil tiden vise, men flere lande i Europa gør deres for, at det skal ske.

»Hvis vi ikke – når vi er vidne til en så urimelig, hård og bestialsk aggression­skrig – forsøger at retsforføl­ge de krigsforbr­ydelser, der finder sted, med alt, hvad vi kan, vil det udgøre et tilbageskr­idt i den måde, som vi mennesker har med hinanden at gøre på,« siger Peter Hummelgaar­d.

Tirsdag og onsdag deltager chefen for udenrigsmi­nisteriets juridiske tjeneste også i en uformel arbejdsgru­ppe med repraesent­anter fra 31 andre lande i Strasbourg.

Samlet på ukrainsk initiativ arbejder de på at skabe et juridisk fundament for et saertribun­al, der kan retsforføl­ge ikke bare Vladimir Putin, men hele den russiske topledelse for at have indledt en angrebskri­g i strid med internatio­nal lov.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark