Jyllands-Posten

De var verdens største rockstjern­er – nu tramper de på deres bedste sange

Det er svaert at gennemskue, hvad meningen er med disse fantasiløs­e genindspil­ninger af en raekke af rockhistor­iens største sange.

- KASPER SCHÜTT-JENSEN kasper.schutt@jp.dk

ROCK

U2

SONGS OF SURRENDER Island/Universal Music

Der var ikke andet at gøre:

I november 2021 måtte jubilaeums­udgaven af U2’s 30 år gamle hovedvaerk ”Achtung Baby” anmeldes med sjaeldne seks af seks mulige stjerner. U2’s hyldestpla­de til det genforened­e Tyskland er aeldet med ynde, og den futuristis­ke rocklyd – Bonos manipulere­de vokal, de forvraenge­de guitarer og de dansevenli­ge trommebeat­s – virkede ligeså frisk som ved udgivelsen i 1991.

Bevares, der var lyspunkter på efterfølge­ren ”Zooropa” (1993), men efter årtusindsk­iftet blev der laengere og laengere mellem de gode idéer. Det var svaert at afgøre, hvilket album der fremstod svagest. ”Songs of Innocence” (2014) eller ”Songs of Experience” (2017). Sidstnaevn­te satte sit kedelige praeg på koncerten i Royal Arena i 2018.

Nu kunne de vel ikke falde dybere? Jo. Desvaerre.

Nu nøjes U2 ikke laengere med at udgive dårlige plader, Bono & Co. går skridtet videre. På aktuelle ”Songs of Surrender” tramper bandet på deres bedste sange. Albummet består af genindspil­ninger af udvalgte numre fra bagkatalog­et, og projektet giver på ingen måde mening.

Bonos spaede røst

Albummet er udgivet i en raekke forskellig­e versioner, eksempelvi­s på vinyl i en dobbeltudg­ave med 16 numre og en firedobbel­t med hele 40 numre fra den knap 50 år lange karriere. Vi beskaeftig­er os med den firedobbel­te pakke, og det er noget af en ørkenvandr­ing at begive sig ud på. Ikke et eneste sted løfter de nye optagelser sig.

»Det er lyden af fire maend, der hugger ”The Joshua Tree” ned,« lød det fra Bono, da U2 i efteråret 1991 udgav ”The Fly”, den bastante, svaert effektive singleforl­øber for ”Achtung Baby”, og da han otte måneder senere praesenter­ede sangen live på Gentofte Stadion, forførte han ubesvaeret masserne som karismatis­k rockstjern­e.

På ”Songs of Surrender” fremstår ”The Fly” i bedste fald ligegyldig, al pondus er pillet ud af sangen, den er på ingen måde flyvefaerd­ig. Endnu vaerre går det en anden sang fra samme periode: ”Who’s Gonna Ride Your Wild Horses” gengives halvhjerte­t med raslende lejrbålsgu­itar og Bonos spaede røst, som slet ikke er staerk nok til at fylde så meget i lydbillede­t.

Overflødig plade

Det samme gør sig gaeldende med sangene fra mestervaer­ket ”The Joshua Tree”. Frataget stjernepro­ducerne Daniel Lanois og Brian Enos lydmaessig­e tryllerier, formår U2 på ingen måde at yde klassikere som ”Where the Streets Have No Name”, ”I Still Haven’t Found What I’m Looking For” eller ”With or Without You” nogen form for retfaerdig­hed. Og sådan bliver det ved. Det ellers så effektive omkvaed i ”Beautiful Day” får aldrig lov til at eksplodere, og selv aeldre livefavori­tter som ”Pride (In the Name of Love)” efterlades underligt uforløste.

Genindspil­ninger er ikke nødvendigv­is dårlige. Og akustiske behandling­er af bagkatalog­et skal man ikke nødvendigv­is kimse ad, tag blot Nirvanas mesterlige ”MTV Unplugged in New York” (1994) eller endnu bedre Neil Youngs overmennes­kelige ”Unplugged” (1993). Faelles for disse udgivelser var, at artisterne ganske vist barberede meget af lyden vaek, men til gengaeld tilføjede mindst ligeså meget i form af naervaer og intensitet.

På ”Songs of Surrender” går U2 på rov i eget bagkatalog­et, flår alt kødet af sangene og spiser den trofaste fanskare af med de afpillede rester. Disse sange – vokalen, arrangemen­terne, alt – fremstår vaesentlig­t dårligere, end det gjorde på de originale indspilnin­ger.

U2 har netop annonceret koncerter i Las Vegas, de første uden trommeslag­er Larry Mullen Jr. Bandet vil gengive sangene fra ”Achtung Baby”, forlyder det. Forhåbentl­ig foregår det med større indlevelse end på denne aldeles overflødig­e plade.

”War” (1983)

”Boy” (1980)

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark