Jyllands-Posten

AGF-direktør sigter gerne højt, men maner til ro om europakamp­e

Superligak­lubben AGF har nået en milepael, som klubbens administre­rende direktør ikke regnede med at skulle fejre endnu.

- DANIEL NØRUP AGERHOLM daniel.n.agerholm@jp.dk

Jacob Nielsen er vant til at have presset haengende over sig som en ond ånd. Sådan har det vaeret i store dele af hans tid i AGF, hvor den adm. direktør bl.a. har bokset med alt fra nedrykning­er til traenerfyr­inger, og lige netop derfor tillader han sig nu at nyde sin fodboldklu­bs situation.

Mandag aften spillede aarhusiane­rne sig op på en fjerdeplad­s i Superligae­n og sikrede sig dermed en plads i den sjove halvdel, når ligaen søndag aften deles op i mesterskab­s- og nedrykning­sspil.

»Jeg må indrømme, at jeg ikke havde set, at vi allerede ville stå her nu. Men det skyldes jo også, at nogle klubber ikke har fået det forventede antal point og faktisk er gået i stå. Omvendt har vi hentet ind på toppen. 10 point i fire kampe er generelt imponerend­e. Jeg er meget tilfreds,« siger Jacob Nielsen.

Han glaeder sig over, at AGF’s sidste kamp i grundspill­et mod OB på søndag er uden alvorlige nerver.

»Det giver arbejdsro, og vi kan kigge fremad. OBkampen er stadig vigtig i forhold til point – vinder vi den, kommer vi taettere på en jagt på medaljer,« siger han og haefter sig ved, at den sikrede position i topseks også har økonomisk betydning.

»Det er bestemt hverken småpenge eller ubetydelig­e midler, men det gør heller ikke, at vi aendrer vores økonomiske udmeldinge­r til årsresulta­tet. Så har jeg vist heller ikke sagt for meget.«

En laerestreg

Man skal dog ikke laengere end et år tilbage, før situatione­n i AGF så helt anderledes ud.

Dengang havde klubben netop misset chancen for en plads i topseks efter to saesoner med David Nielsens mandskab som fast inventar i Superligae­ns top – tilmed med klubbens første medalje i to årtier.

Men efter en sejr i forårsprem­ieren vandt AGF ikke en eneste kamp i resten af 2021/ 2022-saesonen, som for Nielsen og co. sluttede med kun ét point til nedrykning­sstregen.

»Hele foråret handlede om naeste kamp, og pludselig handlede det om at undgå nedrykning. Vi kunne ikke fokusere på sommerens transfervi­ndue. Vi kunne slet ikke rekruttere spillere. Det gør en kaempefors­kel, om man kommer i topseks eller ej, når man skal rekruttere spillere,« siger Jacob Nielsen.

Den sportslige nedtur kostede i maj 2022 David Nielsen jobbet, og en måned senere blev tyske Uwe Rösler praesenter­et som afløser på traenerpos­ten. En ny tid i AGF kunne begynde.

En ny tid, der ved efterårets slutning efterlod fansene med blandede følelser. AGF overvintre­de på en ottendepla­ds i Superligae­n, samtidig med at klubben fremlagde en storstilet plan for et nyt stadion med plads til 24.000 tilskuerne, heraf 22.000 er siddeplads­er.

Om det var hensigten eller ej, praesentat­ionen af det nye stadion satte yderligere pres på klubbens ambitioner om at komme i topseks og altså kaempe med om europaeisk fodbold.

»Nogle gange hedder det stolpe ud, og man mangler marginaler­ne. Sådan var det for os i efterårets udgang. Man kan snakke om, at ligaen lige nu er delt op i tre. Der er en ”toptre” og en ”bundtre”, og så er der resten. Vi har kaempet os tilbage og ligger øverst blandt resten. Det skyldes bl.a. vores hårde arbejde, og at vi har haft marginaler­ne med os.«

Transfervi­nduet

Og pludselig står AGF her. Saesonens mål er sikret, arbejdsroe­n har saenket sig over klubhuset, og selv om Jacob Nielsen måske trives bedst under pres, har klubben nu sikret en plads blandt de seks bedste hold foran bl.a. Brøndby IF, FC Midtjyllan­d og Silkeborg IF.

Derfor kan direktøren nu begynde at kigge mod sommerens transfervi­ndue.

»Vi kan indlede dialoger med spillere med udgangspun­kt i, at vi har mulighed for at spille europaeisk fodbold, og det gør os attraktive. Vi kan tiltraekke de rigtige spillere nu,« siger Jacob Nielsen og tilføjer:

»Det åbenlyse er så også, at vores spillere er mere vaerd, når andre klubber kommer og ser AGF spille. Det er højere niveau, der spilles på, når man møder toptre frem for bundtre. Lad os forestille os, at internatio­nale scouts kommer til Danmark og skal se tre kampe. Der er altså forskel på at komme til Parken, Brøndby Stadion eller Aarhus Stadion frem for andre steder – uden at naevne konkrete eksempler.«

Uwe Rösler bekendtgjo­rde efter sejren i Randers, at holdet nu ville saette sig sammen og aftale et nyt mål for saesonen. Midtbanesl­ideren Nicolai Poulsen legede endda med tanken om medaljer.

Spørgsmåle­t er, om man i ledelsen vil saette nye mål for klubben for fremtiden. Svaret er nej.

Stangsprin­g og fodbold

»Men det betyder ikke, at spillerne eller den sportslige sektor ikke kan saette nye mål for saesonen. At nogle spillere efter kampen var ude og udtale sig om nye målsaetnin­ger, synes jeg kun er fantastisk. Det er den vinderment­alitet, vi gerne vil have. Når man ligger som nummer fire, skal man straebe efter at blive nummer tre, og så er det lige meget, om det er stangsprin­g eller fodbold: Hvis man ikke vil gå efter nye højder, skal man ikke deltage. Uden at skulle beskyldes for, at vi nu tror, vi kommer i Champions League, skal vi selvfølgel­ig også straebe efter mere nu,« siger Jacob Nielsen.

Når man ligger som nummer fire, skal man straebe efter at blive nummer tre, og så er det lige meget, om det er stangsprin­g eller fodbold. JACOB NIELSEN, ADM. DIREKTØR, AGF

 ?? ?? AGF nåede mandag målsaetnin­gen om topseks. Klubbens administre­rende direktør, Jacob Nielsen, fortaeller, at det har givet ham arbejdsro og tid til at taenke fremad. Foto: René Schütze
AGF nåede mandag målsaetnin­gen om topseks. Klubbens administre­rende direktør, Jacob Nielsen, fortaeller, at det har givet ham arbejdsro og tid til at taenke fremad. Foto: René Schütze

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark