Jyllands-Posten

Aarhus Kommune vil forbyde Tiktok

Aarhus Kommune har besluttet at lukke for brugen af den omdiskuter­ede app på kommunens enheder.

- MARIA DALHOFF maria.dalhoff@jp.dk

Hvis medarbejde­rne i Aarhus Kommune fremover vil se danse- eller madvideoer på det sociale medie Tiktok, så bliver det på en 100 pct. privat telefon.

For på baggrund af aktuelle anbefaling­er fra bl.a. Kommunerne­s forening, KL, og Center for Cybersikke­rhed bør også Aarhus Kommune udstede et påbud om at slette Tiktok-appen for alle medarbejde­re i Aarhus Kommune. Det fremgår af en indstillin­g fra Borgmester­ens Afdeling til Magistrate­ns møde på mandag.

»Appen skal slettes på alle digitale enheder, som er ejet af Aarhus Kommune – også selv om eksempelvi­s en arbejdstel­efon er beskattet og dermed tilladt til privat brug,« fremgår det.

En bekymring

Også Aarhus Byråds medlemmer vil få besked om at slette Tiktok-appen fra kommunalt ejede digitale enheder, samt at appen ikke i fremtiden må installere­s. Af indstillin­gen fremgår det også, at alle ansatte i Aarhus Kommune har pligt til at følge påbuddet. Manglende efterlevel­se kan vaere forbundet med ansaettels­esretlige sanktioner, står der.

I sidste måned forbød EU-Kommission­en Tiktok på de ansattes telefoner efter den 15. marts i år. Det danske Center for Cybersikke­rhed har ligeledes anbefalet, at statsligt ansatte sletter appen fra deres tjenstlige enheder, og medlemmer af Folketinge­t er også blevet opfordret at droppe Tiktok på deres telefon. Flere andre kommuner har også fulgt den linje, som udspringer af en bekymring for, at Tiktok – som er underlagt kinesiske efterretni­ngsmyndigh­eders adgang til data – samler meget mere data, end Tiktok har behov for.

Tiktok er ejet af det kinesiske selskab Bytedance, der er mistaenkt for at videregive oplysninge­r til styret i Beijing. Selv mener selskabet, at beslutning­en fra bl.a. EU er baseret på et forkert grundlag.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark