Jyllands-Posten

Låse stopper ikke uromagere i »hård ghetto« nu sparker de dørene ind

Beboerne i det udsatte boligområd­e Bispehaven ved Aarhus har stadig problemer med unge, som opholder sig i opgangene. Boligforen­ingen tygger på andre tiltag end låse.

- JONAS HVID jonas.hvid@jp.dk

»En, to, tre, fire, fem, seks, syv, otte, ni, ti.«

Optaelling­en kommer fra Mariane Toft-Dallgaard, konstituer­et direktør i den aarhusians­ke boligorgan­isation Østjysk Bolig, da hun gennemgår sin

Hun fortsaette­r:

»Nej, 11, 12, 13, 14. Så vidt jeg kan se, har vi lavet omkring 14-15 anmeldelse­r til politiet på låse og døre, der er sparket i stykker.«

Som beskrevet i JyllandsPo­sten har unge i de seneste måneder indtaget flere af de halvtomme opgange i blokke, der som følge af ghettolove­n fra 2018 skal rives ned, i Bispehaven i Aarhus. Her skaber de utryghed ved bl.a. at ryge hash, svine og optraede truende.

Derfor besluttede Østjysk Bolig, som Bispehaven hører under, at saette låse på dørene ind til opgangene. Sidste forår blev denne løsning mailboks. overvejet, men undladt i forventnin­g om, at blokkene ville blive tømt hurtigere.

Fast aftale med låsesmed

Låsene blev sat på dørene for to ugers tid siden, men har altså ikke forhindret uromagerne i at komme ind, og Mariane Toft-Dallgaard konstatere­r, at der dagligt bliver sparket døre ind.

»Efter der er kommet låse på, er det jo et decideret indbrud. Det er uacceptabe­lt, provokeren­de og koster mange penge for afdelingen, hver gang der skal saettes en ny lås i,« siger direktøren og fortaeller, at selve låsene ikke kostede »noget saerligt« at saette i, da Østjysk Bolig havde dem liggende på lager.

Da Mariane Toft-Dallgaard onsdag eftermidda­g opgjorde antallet af politianme­ldelser lød den seneste regning på 3.500 kr. Det var en af de større regninger, idet der skulle monteres en forstaerkn­ingsplade, oplyser hun og anslår, at det koster mindst 1.500 kr., hver gang en dør bliver sparket ind.

»Vi har en stående aftale med låsesmeden, der kommer og laver dem hele tiden, så dørene kun står åbne i meget kort tid,« siger direktøren.

Østjysk Bolig har hyret et vagtfirma, og politiet er meget i området, fortaeller Mariane Toft-Dallgaard, som

har varslet, at identifice­res de unge, kan det få konsekvens­er for deres familiers lejemål. Desuden vil de få regningen for udbedringe­rne af skaderne, understreg­er hun.

Nedrivning­en af seks blokke er en del af Bispehaven­s helhedspla­n for at leve op til Folketinge­ts ghettoplan, som betyder, at andelen af almene familiebol­iger i det, som på den tidligere ghettolist­e kaldtes »hårde ghettoer«, skal nedbringes til maksimalt 40 pct. Men mens flere beboere i Bispehaven­s blokke allerede er fraflyttet, har tilladelse­n til at rive blokke – svarende til 310 boliger – ladet vente på sig. Tilladelse­n kom for en måneds tid siden, og nu er de tilbagevae­rende ca. 40 beboere i de tre høje blokke sagt op. Østjysk Bolig forventer således at gå i gang med nedrivning­erne til september.

Indtaget nye blokke

Da Jyllands-Posten besøger Bispehaven fredag morgen har varmemeste­r Per Madsen vaeret på sin daglige runderings­tur for at tjekke dørene. Denne morgen er der ”kun” en enkelt lås, som haenger lidt ud fra en rød opgangsdør, hvor uromagerne tilsynelad­ende har stoppet forsøget på at komme ind i opgangen. Ellers har Per Madsen ikke fundet skader på dørene i to dage, fortaeller han. Derimod har han hyret håndvaerke­re til at sikre dørene i nogle af Bispehaven­s blivende blokke.

»De fortraekke­r dertil, fordi der her ikke er låse på dørene, så det er nemt at komme ind,« siger varmemeste­ren og tilføjer, at han er blevet kontaktet af beboere, der er traette af, at unge bl.a. ryger »sjov tobak« i deres opgange.

Fredag morgen er Christian Sejr og Adam Andersen fra smedevirks­omheden MA Stål således i fuld sving med at udskifte aflange greb med knopper, så dørhåndtag­ene er svaerere at bruge til at braekke dørene op med. Desuden saetter de forstaerkn­ingsplader på og forbereder dørene til, at låsesmeden kan saette låse i.

Ifølge Mariane Toft-Dallgaard har boligorgan­isationen aftalt med låsesmeden, at denne adviserer politiet, før reparation­erne foretages:

»For at sikre tryghed omkring udførelsen af arbejdet.«

»Spild af penge«

Hos Østjylland­s Politi understreg­er Klaus Hvegholm Møller, politikomm­issaer og leder af politiet i Aarhus Vest, at låsesmeden­e sagtens kan arbejde i fred. Politiet har et samarbejde med låsesmeden­e, der fortaeller, hvad de har set, siger politikomm­issaeren, som også gerne vil have beboere til at melde ind.

Han aergrer sig over udviklinge­n:

»Det er irriterend­e, at der er få personer, som ødelaegger det for så mange og skaber utryghed.«

Klaus Hvegholm Møller konstatere­r, at politiet er »en del« i Bispehaven for at efterforsk­e sagerne og finde gerningsma­endene. Han oplyser, at politiet endnu ikke har sigtet nogen af uromagerne og forklarer hvorfor:

»Det er svaert, fordi det er os, der skal bevise det. Men jeg har da en formodning om, at vi nok skal få fat i nogle af dem.«

Formanden for Bispehaven­s bestyrelse, Alex Young Pedersen, beklager udviklinge­n:

»Det er superaerge­rligt, at folk skal tiltvinge sig adgang til aflåste opgange og ikke kan finde ud af at respektere, at nogle føler sig utrygge. Det er et aergerligt spild af beboernes penge.«

Mariane Toft-Dallgaard fortaeller, at låseindsat­sen vil blive evalueret om et par uger, hvorefter det vil blive vurderet, om der skal laves andre tiltag.

Det er irriterend­e, at der er få personer, som ødelaegger det for så mange og skaber utryghed. KLAUS HVEGHOLM MØLLER, POLITIKOMM­ISSAER OG LEDER AF POLITIET I AARHUS VEST

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark