Jyllands-Posten

Supermarke­d har på to dage fået stjålet kød for 8.000 kr.

Der bliver stjålet kød i stor stil i de danske dagligvare­butikker. En af dem er Kvickly Veri Center i Risskov. Fremover bliver det dyre kød låst inde, fortaeller butikkens slagtermes­ter.

- MATHIAS OLEANDER mathias.barrit@jp.dk

Mandag aften var der nogen eller nogle med lidt for lange fingre forbi Kvickly Veri Center i Risskov, hvor der blevet stjålet for 3.500 kr. oksefilet.

Det er et stigende problem, som nu får konsekvens­er får kunderne, siger Kenneth Therkildse­n, der er slagtermes­ter i butikken.

»Alene her mandag og onsdag i denne uge har jeg fået stjålet for 8.000 kr. i kød. Og vi oplever tyverier naesten dagligt,« fortaeller Kenneth Therkildse­n.

Derfor ser han ikke andre muligheder end at bestille to kødsikring­sbokse hjem. Kunderne skal derfor fremover have fat i en af slagterne, hvis de vil købe det dyre kød.

»Det er virkelig en aergerlig udvikling, fordi det burde ikke vaere nødvendigt. Og det er også noget, der kommer til at påvirke salget. Det er klart.«

Kenneth Therkildse­n fortaeller, at han i løbet af 2022 og i starten af 2023 har oplevet en voldsomt stigende tendens i antallet af butikstyve­rier.

»I takt med inflatione­n og de stigende priser er det blevet meget vaerre,« siger slagtermes­teren.

Peger ind i en tendens

Det er ikke kun Kvickly i Risskov, der oplever problemer med butikstyve­ri. Ifølge Din Avis Aarhus fik slagterafd­elingen i Superbrugs­en i Løgten stjålet kød for taet på 8.000 kr. i januar.

Senest fik butikken onsdag stjålet diverse okse- og kalvestege for omkring 3.500 kr.

»Tyveriet har fundet sted i åbningstid­en, og det er sikkert samme fremgangsm­åde som sidst, hvor tyvene venter til ydertidspu­nkter, hvor der ikke er så mange ansatte i butikken,« fortaeller slagtermes­ter Jimmy Harder til avisen.

Her har man ligesom

Kvickly i Risskov også valgt at investere i to kødsikring­sbokse.

Tal fra Østjylland­s Politi viser, at antallet af anmeldte butikstyve­rier i de første tre kvartaler af 2022 steg med 39 pct. i forhold til de første ni måneder af 2021 – fra 1.328 til 1.850.

Alene i Aarhus Kommune er antallet af anmeldelse­r i samme periode steget fra 1.004 til 1.412 – svarende til knap 41 pct.

Massive stigninger

Butikstyve­ri er dog ikke kun et problem i Østjylland. Tal fra Danmarks Statistik viser, at der har vaeret en markant stigning i tallene. I fjerde kvartal 2022 lå tallet på 5.321 butikstyve­rier, når der er korrigeret for saesonudsv­ing.

Frem til fjerde kvartal 2021, hvor der blev anmeldt 3.700 butikstyve­rier, var tallene ellers faldende.

Erhvervsor­ganisation­en Dansk Erhverv, som har medlemmer i detailhand­len som Salling Group, Coop Danmark, Dagrofa, Matas, Jem & Fix, Elgiganten og Plantorama, har i sin interne statistikp­ortal, Crimestat, registrere­t flere tyverier i år hos stort set samtlige medlemmer.

»Helt bredt bliver der meldt om ikke bare stigninger, men massive stigninger – nogle steder er det en tocifret vaekst. Jeg har hørt om helt op til 40 pct.,« sagde chefkonsul­ent fra Dansk Erhverv Henrik Lundgaard Sedenmark i oktober til JP Aarhus.

Ifølge en opgørelse, han har lavet, er det bl.a. produkter til personlig pleje, dagligvare­r – også dem på køl og frost – samt kolonialva­rer, der ikke bliver scannet og betalt.

Hos Kvickly Veri Center i Risskov anmelder man alle butikstyve­rier til politiet. Butikken kan dog ikke få at vide, om der er faeldet dom efter anmeldelse­rne.

»Det må vi ikke få at vide i henhold til lovgivning­en. Det er kun, hvis politiet finder en serieforbr­yder, at vi får det at vide, så vi kan bandlyse den pågaeldend­e fra butikken,« fortaeller Kenneth Therkildse­n.

Ud over kødsikring­sboksene har butikken også videooverv­ågning, og der går vagter i butikken. Hvor ofte vagterne er der, vil Kenneth Therkildse­n af sikkerheds­maessige grunde ikke oplyse.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark