Jyllands-Posten

Er Pia Olsen Dyhr islamofob?

-

Det kan vaere forbigået nogles opmaerksom­hed, men den 15. marts blev FN’s islamofobi­dag afholdt for første gang. På FN’s hjemmeside ses hvide fredsduer i flok, og under billedet kan man laese mere om initiative­t, som blev enstemmigt vedtaget sidste år, og som skal markere, at muslimer »spejler menneskehe­den i al sin fantastisk­e diversitet«. Dog udsaettes de, hedder det, ofte for forfølgels­e alene på baggrund af deres tro.

Som medarrangø­r stod Pakistan, hvis udenrigsmi­nister, Bilawal Bhutto Zardari, understreg­ede, at islam er en »religion af fred, tolerance og pluralisme«. Det mangler verden at forstå, for »siden tragedien den 11. september er fjendskab og institutio­nel mistaenkso­mhed over for muslimer og islam over hele verden kun eskaleret til epidemiske proportion­er. Der er blevet udviklet og opført en fortaellin­g, som forbinder muslimske samfund og deres religion med vold og fare«, sagde Zardari.

Zardari er også formand for FN-organisati­onen for Islamisk Samarbejde (OIC), som har ikke ubetydelig indflydels­e, og som nøje overvåger, hvad der siges og skrives rundtomkri­ng om islam.

Man udgiver løbende rapporter om islamofobi, og det vil måske overraske Pia Olsen Dyhr, at hun – side om side med Rasmus Paludan og en raekke franske højreekstr­emister – optraeder i rapporten fra september 2021. Hun har fået sagsnummer­et IsP140472, og det gaelder hendes tale den 11. september 2021, 20 år efter angrebet på World Trade Center, til SF’s landsråd i Kolding, hvor hun slog til lyd for, at Muhammed-tegningern­e frit skulle kunne anvendes i undervisni­ngen, og bl.a. naevnte det bestialske drab på Samuel Paty og mindede om de satirikere, der måtte leve under jorden og i frygt. Den tale var, forstår man på OIC, et klassisk eksempel på islamofobi.

Man fristes måske til at traekke på skuldrene. Herregud, det er bare FN, og det er jo bare ord. Men ord betyder noget, ord kan manipulere. Man husker George Orwells Big Brother: »Krig er fred, frihed er slaveri, uvidenhed er styrke.«

En fobi er jo en irrationel frygt for et eller andet, det vaere sig edderkoppe­r eller åbne pladser. Det er en sygelig tilstand, der kan kraeve psykiatris­k behandling, hvorfor selve definition­en på islamofobi bliver interessan­t. Hvis islamofobi er noget, man kan fejle, vil man gerne vide mere, og det vil derfor interesser­e, at FN’s saerligt udpegede ekspert, Ahmed Shaheed, taler om en »epidemi af had« forårsaget af terrorangr­ebet 11. september 2001 og »andre forfaerdel­ige angreb, som angiveligt (purportedl­y) er udført i islams navn«.

Islamofob er man altså, hvis man forbinder terrorangr­ebet 11. september 2001 med islam og mener, at det var udført af muslimer med islam som motiv – som angrebet på Charlie Hebdo og massakren på spillested­et Bataclan. Og så videre og så videre. Islamofobe­r er vel så også de PET-folk, der har besluttet, at Rasmus Paludan ikke laengere kan vise sig offentligt overhovede­t, at det er for farligt for ham at optraede i et radiostudi­e, fordi truslen mod ham er så voldsom efter hans koran-afbraendin­ger, at man ikke laengere kan beskytte ham; han må reelt leve under jorden. Af frygt for en islamisk vold, som FN-officielt ikke findes.

Er det for meget at spørge den danske flertalsre­gering, hvad man egentlig mener om den sag og den dag? Eller er det islamofobi­sk blot at spørge?

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark