Jyllands-Posten

Hvor virkelige er Moderatern­es kandidater virkelig?

- ANDERS VISTISEN

Når man starter et nyt parti, så er det godt, at man fra begyndelse­n understreg­er, at man gerne vil have, at de folkevalgt­e skal have erfaring fra det virkelige liv. Det kan give et vaesentlig­t modspil til ganske mange danske politikere, der aldrig har haft et rigtigt arbejde.

Der, hvor filmen knaekker for mig, er, når man ikke laver sit forarbejde ordentligt – og når disse såkaldt almindelig­e mennesker ikke kan finde ud af at opføre sig ordentligt.

For en ting er helt sikkert: Det skaber enorme problemer på den lange bane.

Og når trovaerdig­heden hos os politikere ikke ligefrem er tårnhøj i forvejen, så er det vel ikke for meget at forvente, at vi fejer foran vores egen dør først. Men hvad daekker begrebet ”almindelig­e” egentlig over?

For de fleste leder det nok tankerne hen på de, der har en arbejdshve­rdag fra 8.00 til 16.00 i en rigtig virksomhed, der ikke bare lever af at producere varm luft eller leverer konsulentf­rase. Det er helt sikkert ikke smarte projektled­er/ konsulentt­yper eller Excel-baserede regnedreng­e, der ofte minder mest af alt om fantaster, der aldrig har ageret i den virkelige verden.

Da Lars Løkke Rasmussen startede Moderatern­e, var det ud fra en ganske fin indgangsvi­nkel om, at det nye danske midterpart­i – som af mange bliver betragtet som Venstre Light – netop skulle profitere af erfaringsg­rundlaget fra mennesker, der har haft fingrene nede i dejen i den såkaldt virkelige verden.

Men selvom partiet end ikke har eksisteret i et år endnu, så står skandalesa­gerne alligevel i kø.

Først var der Jeppe Søe, der før valget prioritere­de sit helt private forbrug i stedet for at afdrage på sin milliongae­ld til blandt andet det offentlige.

Han sidder i dag i Folketinge­t og er med til at traeffe vaesentlig­e beslutning­er om både din og min hverdag – herunder hvilken skat danskerne skal opkraeves for at daekke den milliongae­ld, som han har efterladt hos det offentlige.

Man kan jo stille spørgsmål ved hans evne til at prioritere og måske også om hans moralske kompas.

Derefter var der skandalen med nordjyske Kristian Klarskov, som i valgkampen havde iscenesat sig selv som succesrig ivaerksaet­ter.

Sagen var bare den, at han ingen penge havde tjent i 10 år – men i stedet havde levet et luksusliv, som han flittigt eksponered­e på sociale medier, gennem lommepenge fra hans hustru. Han havde dog så meget selvindsig­t, at han trak sig blot 23 dage efter folketings­valget.

Vi må heller ikke glemme advokat Tobias Grotkjaer Elmstrøm, der også fik en taburet på Christians­borg.

Han har slået sig op som advokat med den sociale indignatio­n i orden i sit arbejde med saerligt flygtninge­sager. Han er dog gennem de seneste år i hele tre tilfaelde blevet dømt for at have tilsidesat god advokatski­k i sager, hvor han bl.a. har kraevet penge for at mødes med sine flygtninge­klienter, selvom han ikke deltog i møderne.

I den seneste uger har flere danske medier så oprullet en raekke temmelig grove anklager mod den tidligere teaterdire­ktør og nuvaerende folketings­medlem for Moderatern­e Jon Stephensen, der tilsynelad­ende har anvendt temmelig grove metoder – og i et enkelt tilfaelde tilsidesat en kvindes klare ønske om ikke at bruge et billede af hendes blottede bryst og balle i noget pressemate­riale.

Samtidig er der også fremsat anklager om, at Stephensen skulle have forfalsket en underskrif­t. Det er heller ikke imponerend­e bedrifter for en folkevalgt.

Jeg ved ikke, om det er det, man kan kalde helt almindelig­e mennesker. I min verden kunne et langt bedre bud vaere personer, der har erfaring som skolelaere­r, politibetj­ent, produktion­smedarbejd­er, rengørings­assistent eller noget helt femte.

Samtidig slaeber partiet også rundt på Løkkes egen brogede fortid, familiedra­maet om hans søns skifte til Moderatern­e med to mandater fra Venstre i henholdsvi­s Europa-Parlamente­t og Region Hovedstade­n samt en naestkomma­nderende, der er dømt for narkokørse­l. Mere ren har kulturen hos stifterne af partiet altså heller ikke vaeret. Man må i sandhed sige, at det har vaeret turbulente 10 måneder for Moderatern­e. Et parti, der har slået sig op på, at deres folkevalgt­e gerne må bibringe erfaring fra erhvervsli­vet og fra den virkelige verden.

Det virker til, at Lars Løkke Rasmussen faktisk er enig i den konklusion. Han har i hvert fald, da han skulle udpege sine ministre, fravalgt sine egne spidskandi­dater og i stedet udpeget levebrødsp­olitikere og profession­elle lobbyister som sig selv, nemlig Jacob EngelSchmi­dt, Christina Egelund og Lars Aagaard, på bekostning af sine egne, folkevalgt­e danskere.

Fhv. MEP (DF)

I al stilfaerdi­ghed må man konstatere, at Moderatern­e i deres tilgang til politik ligger milevidt fra fortaellin­gen om en ny politisk kultur.

Medmindre den nye kultur bygger på den opfattelse, at bare man er en projektmag­er med meningerne og hjertet på rette sted, så behøver man ikke opføre sig ordentligt eller inden for samfundets love og regler – dem er man nemlig højt haevet over.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark