Jyllands-Posten

DR bruger praester som nyttige idioter

DR’s nye tro- og eksistensd­arling Iben Maria Zeuthen slipper afsted med at latterligg­øre den kristne taenkning og kulturarv.

-

”Hvad ville Jesus have sagt? Skal hun følge drømmen og renovere sit eget eller lytte til fornuften og købe en faerdigist­andsat villalejli­ghed? Og hvad mener Jesus overhovede­t om det at eje?”

Eller: ”Hvad ville Jesus fortaelle håndboldhe­rrerne, der netop har vundet VM? For hvordan er det nu med kristendom og konkurrenc­e? Og hvad ville Jesus sige til en mormor, der ikke får sin drøm opfyldt omkring at få sit barnebarn døbt – eller hvad ville Jesus mon sige til en bedstefar, der er kommet til at kalde sit barnebarn for idiot?”.

Jeg tror ikke engang, det ringeste konfirmand­materiale (og der findes meget bras) indeholder så tåbelige spørgsmål, som radiovaert Iben Maria Zeuthen og hendes praestepan­el besvarer på vegne af Jesus hver søndag formiddag umiddelbar­t efter højmessen i P1programm­et ”Hvad ville Jesus have sagt?”.

Hvis der hang bare et glimt af højtidelig­hed og alvor i stuen, efter højmessen tonede ud, overdøves den i hvert fald af brevkassep­rogrammets småsnakken­de praester, der uden at blinke, tøve eller tvivle laegger godtkøbsmo­ral i munden på Guds egen søn, himlens og Jordens frelser, og gør Bibelen til en slags bageopskri­ft for det menneskeli­ge liv.

På den ene side og på den anden side og hovedet på skrå – der er faktisk ingen graenser for, hvad Jesus mener noget om.

Jeg var målløs, første gang jeg hørte programmet. Mest af alt sørgmodig over, at Danmarks Radio og deres nye tro- og eksistensd­arling Iben Maria Zeuthen slipper afsted med søndag formiddag at undergrave, udstille og latterligg­øre den kristne taenkning og kulturarv og tro på budskabet om en usynlig verdens herlighed, om et mørke, der bliver brudt – så det er muligt for os mennesker at leve med mod, forventnin­g og håb.

Men som nyttige idioter stiller praesterne stille selvfølgel­ig op, når Statsradio­fonien ringer. For hvis praesterne virkelig tror, at DR har skabt programmet for at fremme danskernes kendskab til kirke, tro og kristendom, sådan i helt ordentlig og redelig public service-ånd, ja, så er de blevet taget godt og grundigt ved naesen. Jeg er nemlig slet ikke i tvivl om, at de praester, der sidder i panelet, har evner, indsigt og teologiske kompetence­r, åndfulde tanker og ydmyg tro til at oplyse, forklare og forkynde kristendom­men til enhver, der måtte lytte til radioen søndag formiddag.

Men skøre spørgsmål giver lige så skøre svar. For et par uger siden besvarede panelet et spørgsmål om, hvorvidt man skal indgå i gruppearbe­jde, man ikke har lyst til, blot for at løfte andre? Hvad ville Jesus have sagt?

Svaret fortonede sig i en rundbordss­nak om alt og intet og naestekaer­lighed.

Hvad er det dog for en måde at tage praesters gerning og kristendom­mens budskab alvorligt på?

Jeg er rystet over Danmarks Radio. På et tidspunkt i programmet gør Zeuthen sig morsom over, at hvis man skriver til mailadress­en jesus@dr.dk, og man modtager svar, står ”Jesus” som afsender i indbakken – men det er altså bare hende, der skriver.

En af praesterne bemaerker muntert: »Det er helt vildt, hvilken magt du har fået i kraft af det her program.« Alle morer sig.

Men det er vildt. For ud over at Zeuthen, ligesom mange andre DRvaerter, er woke-ideolog helt ud til fingerspid­serne og ikke laegger skjul på det i programmer­ne, så er ”Hvad ville Jesus have sagt” et slet skjult led i DR’s ideologisk­e kamp mod kristendom­men.

Jeg husker, engang Katrine Winkel Holm udtalte, at DR behandler kristendom­men som »et gammelt arvemøbel, man mest af alt har lyst til at køre på losseplads­en, men beholder af pligt«. Hun har fuldstaend­ig ret. Engang gjorde DR sig i det mindste umage med forpligtel­sen over for det gamle arvemøbel – men nu har de kun hån tilovers.

På den ene side og på den anden side og hovedet på skrå – der er faktisk ingen graenser for, hvad Jesus mener noget om.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark