Jyllands-Posten

Det almene gymnasium udvander sig selv

Spørgsmåle­t er, om vi i virkelighe­den ikke lukker for mange elever ind på det almene gymnasium?

- DORTHE SCHMITTROT­H MADSEN

Regeringen­s uddannelse­sreform laegger op til, at kandidatud­dannelsern­es kvalitet skal forblive høj. Derfor bør vi ligeledes se på, om vi ikke også skal haeve adgangskra­vet til det almene gymnasium for at løfte det faglige niveau hos kommende universite­tsstuderen­de.

Mange almene gymnasier underviser nemlig med en skjult dagsorden om at få flest mulige elever igennem uddannelse­n i stedet for at have fokus på at højne og vaerne om det faglige niveau! Dermed er vi underviser­e selv årsag til, at det faglige niveau i hele uddannelse­ssystemet konstant falder. Men problemet er langtfra kun, at alt for mange underviser­e lukker øjnene og sender eleverne videre i systemet med et medlidenhe­ds-4-tal!

I disse dage søger unge mennesker landet over ind på en gymnasial uddannelse. De er håbefulde, spaendte og glaeder sig til nye venner, omgivelser og fester. Indenfor de seneste måneder har de vaeret til åbent hus-arrangemen­t for at blive klogere på, hvor de skal hen efter folkeskole­n. Mange elever vaelger det almene gymnasium, fordi de ser uddannelse­n som en naturlig forlaengel­se af folkeskole­n. Men alt for mange vaelger forkert!

Et forkert valg medfører stor mistrivsel hos de unge mennesker. Hurtigt finder de ud af, at gymnasiet slet ikke er, som de troede. Det er for svaert, og de er kraftigt udfordrede på det faglige niveau. Samtidig er den mere akademiske dagsorden, som definerer det almene gymnasium, uhåndgribe­lig, realitetsf­jern og angstfremk­aldende for mange elever – isaer for de elever, som slet ikke burde have valgt det almene gymnasium. Derfor oplever vi underviser­e også, at det faglige niveau samt elevernes mistrivsel bliver vaerre for år til år.

Problemet er, at smertegrae­nsen for, om elever bør optages på det almene gymnasium, defineres af taxameters­ystemets logik. Som udgangspun­kt optages alle gennem optagelses­prøverne, da hver elev er penge! Samtidig arbejder mange gymnasier med en fastholdel­sespolitik, hvor fokus ikke så meget er møntet på at støtte eleven i at opfylde de faglige krav i uddannelse­n, men at få en studentere­ksamen uanset hvad, da en fuldført uddannelse udløser udbetaling ved kasse et! Systemet forhindrer således en diskussion om, hvorvidt vi i virkelighe­den ikke lukker for mange elever ind på det almene gymnasium.

Landet over har der i de seneste år vaeret flere store fyringsrun­der på de forskellig­e ungdomsudd­annelser. Det faldende antal elever og de deraf manglende taxameterp­enge har medført afskedigel­ser mange steder. Derfor er det svaert at argumenter­e for faerre elever, når man ved, at det samtidig betyder faerre penge i lønposen.

Gymnasiela­erer, cand.mag., fhv. kandidat til hovedbesty­relsen, Gymnasiesk­olernes Laererfore­ning, Vejle

Paradoksal­t gør vi både os selv og eleverne en bjørnetjen­este ved at optage og fastholde elever, som burde vaere på andre ungdomsudd­annelser. Vi udsaetter bare deres nederlag, fordi det er uundgåelig­t, at de en dag indser, at deres studenterb­evis er vaerdiløst. Samtidig møder alt for mange kollegaer fagdidakti­ske og paedagogis­ke udfordring­er hos elever, som slet ikke burde vaere på det almene gymnasium. Dermed saenkes det faglige niveau også for hele klassen. I faggrupper­ne traekker vi på skuldrene over det lave niveau, for hvad kan vi egentlig gøre?

Først når vi igen begynder at have fokus på den faglige kvalitet i det almene gymnasium frem for at se uddannelse­n som en forlaengel­se af folkeskole­n, der er forbeholdt alle, får vi mulighed for at løfte og vaerne om det faglige niveau gennem hele uddannelse­ssystemet. Samtidig er jeg ikke et sekund i tvivl om, at hvis man haever adgangskra­vet til det almene gymnasium, vil elever, som er fagligt svage, simpelthen søge andre steder hen, hvor de trives bedre. Dermed løfter man både elevernes trivsel på alle ungdomsudd­annelser, men også det faglige niveau på det almene gymnasium.

Samtidig er jeg ikke et sekund i tvivl om, at hvis man haever adgangskra­vet til det almene gymnasium, vil elever, som er fagligt svage, simpelthen søge andre steder hen, hvor de trives bedre.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark