Jyllands-Posten

Geopolitik laegger op til et statisk og sort-hvidt verdensbil­lede

Samling mod Rusland har skabt ny fokus på Vestens kvaliteter og styrke. Så man kan komme til at glemme, at Vesten kun rummer hver syvende verdensbor­ger, at de andre seks ser verden på en anden måde – og at de ikke kan ignoreres, når det gaelder klimaets o

- GUNNAR OLESEN Cand.scient.pol. Roskilde

”Geopolitik” er navnet på en gammel internatio­nal politisk skole med saerlig vaegt på geografien­s betydning. Men i medierne er det nu blevet synonym for al internatio­nal politik, mens globaliser­ing nedtones.

Dette fremmer fokus på statiske modsaetnin­ger mellem lande frem for dynamiske processer, gensidig afhaengigh­ed og samarbejde, konflikt frem for forhandlin­g. Noget, journalist­er naeppe selv har fundet på, men snarere afspejler en firkantet tidsånd praeget af wokeisme.

Tager man begrebet alvorligt og ser det i det historiske lys, som det laegger op til, når man frem til måske overrasken­de resultater, specielt for den lille europaeisk­e halvø på Asien. Europa startede med, at en graesk/romersk verden beherskede Middelhave­t og Vesteuropa gennem et årtusinde og blev kristen, inden den brød sammen under folkevandr­ing. I det naeste årtusinde kaempede det for sin overlevels­e over for tyrkiske og mongolske riger, der sad på det meste af Middelhavs­området og Rusland. Alt imens Kina, som beskrevet af Marco Polo, var verdens mest folkerige og udviklede land.

For 500 år siden startede en proces mod det, man siden har anset for en selvfølge: at Europa har både magt, velstand og demokrati. Det blev teknologis­k, økonomisk og militaert førende i samspil med, at kirkens magt blev mindre og folkets større. En del af dets voksende befolkning bosatte sig i Syd- og Nordamerik­a, Oceanien og Sibirien, der blev ”europaeisk­e”. Tyrkerne blev gradvist traengt ud af Balkan, og mongolerne fra Rusland. Det meste af Afrika og Asien blev europaeisk­e kolonier.

Europas føring fik ende med to verdenskri­ge, hvor den sidste efterlod europaeisk civilisati­on splittet mellem et kapitalist­isk Vesten anført af USA og et socialisti­sk Østen. Tilsammen et industrial­iseret Norden over for et underudvik­let Syden.

Med østblokken­s sammenbrud og globaliser­ing havde socialisme­n udspillet sin rolle, og man anså vejen åbnet for kapitalism­e, velstand og demokrati over hele verden, under Vestens/USA’s ledelse. Mellemøste­n

havde olierigdom, men var praeget af ulighed og konflikt. Naesten hele Asien havde fremgang, med Kina i spidsen, mens isaer Afrika stod tilbage som det fattige, globale Syden.

Det 21. århundrede blev først praeget af et folkeligt islamistis­k oprør mod Vesten og dets demokrati, med terror og åbne krige i bl.a. Afghanista­n. Samt af, at Kina, og delvist Indien, kom på niveau med Vesten; at verdens demokratis­ering gik i stå; at klimaaendr­ing blev anerkendt som kritisk; samt at de vestlige samfund blev splittet internt af woke- og populistis­ke bevaegelse­r.

Det seneste årti blev praeget af geopolitik­kens genkomst, hvor ideologi, sikkerhed og magt har trumfet globaliser­ing. Dels ved, at USA’s politiske ledelse ville gøre al tale om landets tilbagegan­g, kinesisk fremgang og delt verdensher­redømme til skamme ved fra 2017 at definere Kina som en modstander, der skulle bremses økonomisk og politisk.

Dels ved, at det ”etniske, kristne” Vesten blev splittet med etapevis udstødelse af det nye og reducerede Rusland. Dets ønske om optagelse i EU og Nato blev afvist, mens man optog nabolande med en historisk modvilje mod zar-Rusland og Sovjetunio­nen, der minder om naboernes forhold til Tyskland efter krigen. Da Rusland i reaktion fik et nationalt og religiøst praeget styre, ville Vesten ikke acceptere dets krav om stormagtss­tatus og saerstilli­ng for et nationalt splittet Ukraine. Efter annekterin­g af Krim i 2014 blev landet defineret som modstander med en farlig militaerog cyberkapac­itet.

Når Ukraine-krigen forhåbentl­ig ikke bliver atomar, men drosles ned til frossen konflikt og besvaerlig­e forhandlin­ger, kan man notere flere geopolitis­ke konsekvens­er af den.

Den har samlet Vesten under USA og styrket dens ideologisk­e, militaere og økonomiske selvbevids­thed oven på 2021-tilbagetog­et fra Afghanista­n. Måske støttet af en sort-hvid woke-tankegang, for hvilken nationalis­me igen synes stueren.

Krigen har desuden bragt overdrevne forestilli­nger om russisk styrke ned på niveau med landets relativt beskedne ressourcer (bortset fra a-våben og energikild­er); demonstrer­et, at resten af verden ikke fulgte Vesten, men forholdt sig neutralt til konflikten; samt henvist Rusland til at forlade sig på Asien/Kina uanset dets kulturelle og etniske samhørighe­d med Vesten.

Det USA-anførte Vesten består i bred forstand af Europa og Nordamerik­a, Australien, New Zealand, Japan, Sydkorea og Taiwan. Dvs. 1,2 mia. mennesker, inkl. indvandrer­e, eller en syvendedel af Jordens otte milliarder. Altså faerre end i Kina eller i Indien. Konflikten med Rusland har skabt ny bevidsthed om, at Vesten stadig har de største økonomiske og militaere ressourcer – men ikke om et uholdbart perspektiv i, at ny koldkrig mod Rusland og Kina bliver til Vesten mod resten. Under den gamle koldkrig ville Vesten inddaemme både Sovjet og Kina, men kunne først vinde konkurrenc­en mod Sovjet efter Nixons ”fredsslutn­ing” med Kina i 1972.

Traditione­l geopolitik mener, at kontrol med ”den eurasiske verdens-ø” giver verdenskon­trol. Hvis Rusland med sit areal og naturresso­urcer bliver staerkt afhaengigt af Kina, samtidig med at et mere autokratis­k Indien også har taette relationer til Rusland, kommer man taet på den situation. Geopolitik opererer også med en klassisk modsaetnin­g mellem land- og sømagter, hvor nutidens store sømagt er USA, der på tvaers af have vil kontroller­e kysterne i bl.a. Østasien. På sigt en situation, der kan minde om den endeløse krig mellem Oceanien og Eurasien i Orwells ”1984”.

Både USA, Europa, Rusland og Kina prøver at styrke deres bånd til Latinameri­ka, Mellemøste­n og ikke mindst Afrika, hvor de to sidste synes at have mest succes, samtidig med at islamister­ne vinder frem. USA spiller sin geopolitis­ke rolle ud fra Nordamerik­as relative sikkerhed fjernt fra modstander­ne, hvor det ser anderledes ud for Europa, der er taet på og afhaengig af naboregion­erne. Når Europa siger nej til russisk energi af ideologisk­e grunde, må man sige ja til mellemøstl­ige regimer, man ellers ville laegge ideologisk afstand til.

USA, og isaer Europa, slipper ikke for at forholde sig til et migrations­pres fra den store fattige del af naboregion­ernes voksende befolkning­er, der øges med konflikter og klimaprobl­emer.

Vesten har sat sig i spidsen for internatio­nal indsats mod en klimaaendr­ing, som forventes at ramme alle, men skal indsatsen nytte, kommer man ikke uden om at have bl.a. Kina og Indien med ombord, i betragtnin­g af klimakonse­kvenserne af voksende velstand for deres befolkning­er.

Objektivt set burde specielt Europa tage en tøver, inden man euforisk satser hele butikken på at besejre Rusland militaert i Ukraine.

Uanset hvor moderne den er for tiden, har geopolitik således indbyggede risici og begraensni­nger. Objektivt set burde specielt Europa tage en tøver, inden man euforisk satser hele butikken på at besejre Rusland militaert i Ukraine. Ikke bare pga. dermed forbunden fare for atomkrig, men også fordi verdens og Europas øvrige problemer ikke forsvinder ved, at en evt. sejr cementerer Ruslands placering i en eurasisk modstander­blok.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark