Jyllands-Posten

Ulrik Haagerup vil forandre journalist­ikkens fokus

Tidligere nyhedsdire­ktør og chefredakt­ør Ulrik Haagerup arbejder nu for at udbrede den konstrukti­ve journalist­ik.

-

Han er en af dansk journalist­iks store navne med en Cavling-pris og flere stillinger som chefredakt­ør bag sig.

Men på et tidspunkt stoppede han op og fandt ud af, at han havde brug for at bruge sin tid på at traekke journalist­ikken i en anden retning.

Vaek fra et for snaevert fokus på konfrontat­ion og konflikt og med et højere mål om at gøre folk klogere og styrke grundlaget for demokratie­t.

Ulrik Haagerup, der lørdag den 18. marts fylder 60 år, grundlagde i 2017 Constructi­ve Institute, der med base på Aarhus Universite­t bl.a. uddanner journalist­er i at arbejde med konstrukti­v journalist­ik.

En disciplin, han selv beskriver således:

»Hvor nyhedsjour­nalistikke­n og breaking-bjaelkerne handler om ”nu”, retter den undersøgen­de journalist­ik sit og dermed det offentlige fokus på ”i går”.«

»Den konstrukti­ve journalist­ik retter blikket mod ”i morgen” og forsøger nuanceret og faktabaser­et at engagere og inspirere til en dialog om mulige løsninger,« skrev Haagerup i en kronik i Berlingske i juni 2022.

Ulrik Haagerup er i dag administre­rende direktør i Constructi­ve Institute. Men han startede sin karriere med at dyrke det klassiske, journalist­iske håndvaerk som journalist på Morgenavis­en Jyllands-Posten.

Her fik han i 1990 sammen med kollegerne Erik Eisenberg og Martin Uhlenfeldt dansk journalist­iks mest prestigefu­lde pris, Cavlingpri­sen, for afdaekning­en af overbelåni­ngssager i realkredit­ten.

Allerede som 31-årig blev han optaget i chefredakt­ionen i Viby. Siden betød en konflikt om Jyllands-Postens journalist­iske visioner, at Ulrik Haagerup blev fyret.

Herefter fulgte en kort periode som selvstaend­ig konsulent i Haagerup Consulting, inden han i 2002 kom til Nordjyske Medier som chefredakt­ør.

Siden blev det til 10 år i DR, hvor han var nyhedsdire­ktør frem til 2017.

Ulrik Haagerup kommer oprindelig­t fra den nordlige del af hovedstads­området, men bor i dag i Ry i Midtjyllan­d.

Det vakte opsigt, at DR som en del af Haagerups kontrakt betalte samlet naesten 1 mio. kr. for transport mellem København og hjemmet i Ry over tre år. Samtidig havde DR fokus på at spare på andre områder.

Ulrik Haagerup er gift med børnelaege Annette Haagerup. Parret har sammen tre børn.

Ulrik Haagerup, adm. direktør, Ry

 ?? ?? Administre­rende direktør i Constructi­ve Institute Ulrik Haagerup fylder 60 år den 18. marts. Her er han under et debatarran­gement i Fredericia i 2020. Foto: Peter Leth-Larsen/Ritzau Scanpix
Administre­rende direktør i Constructi­ve Institute Ulrik Haagerup fylder 60 år den 18. marts. Her er han under et debatarran­gement i Fredericia i 2020. Foto: Peter Leth-Larsen/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark