Jyllands-Posten

Er bankkrakke­t i Silicon Valley begyndelse­n på en finanskris­e?

Markederne skaelver af frygt for, at bankerne ikke evner at omstille forretning­en til en ny postinflat­ionsverden. Lige nu forekommer frygten at vaere større end den reelle risiko.

- STEEN ROSENBAK chefredakt­ør steen.rosenbak@finans.dk

Når de amerikansk­e markeder skaelver, er det tid til at vågne op på denne side af Atlanten. Tendenser fra verdens største økonomi har det med at brede sig til også de europaeisk­e og danske markeder. Og i disse dage giver USA os de første indikation­er af, om inflations­problemern­e og de stigende renter ender med at udvikle sig til en ny finanskris­e med store konsekvens­er for alverdens banker.

Det hele begyndte op til seneste weekend, da Silicon Valley Bank (SVB) kom i problemer. Problemer, som vi i dag ved, var så store, at banken ikke overlever og aktionaere­rne taber store summer, mens de amerikansk­e myndighede­r sikrer indskydern­e, så bankens kunder ikke i større omfang rives med ned i afgrunden.

SVB var en yndet bank for ivaerksaet­tere i Silicon Valleys techmiljø. Et miljø, der er kendetegne­t af høj risiko, en del store gevinster og langt flere voldsomme tabshistor­ier. Kunderne i den industri er ofte hårdt gaeldsatte og følsomme over for rentestign­inger – altså praecis det, der foregår for tiden. Det sidste havde SVB glemt at indlemme i sin forretning­smodel. Banken havde placeret en betragteli­g del af sin likviditet i obligation­er, som på kort sigt rammes af kurstab, når renten stiger, og som dermed ikke balancered­e, men accelerere­de bankens risiko.

Det sidste er så gennemskue­ligt, at de profession­elle indskydere og investorer lugtede lunten. Så de flyttede likviditet fra SVB til mere sikre parkerings­pladser, hvorefter aktiekurse­n kollapsede, og banken fik svaert ved at opfylde sine forpligtel­ser på finansmark­ederne. På få timer mistede SVB en fjerdedel af sit samlede indlån. Et stormløb af den kaliber kan de faerreste banker holde til. Det er den sikre opskrift på krak. Og derfor greb de amerikansk­e myndighede­r hurtigt ind, overtog driften af SVB og forsøgte at forebygge det, der lignede et stort, finansielt bombekrate­r midt i verdens teknologis­ke hjerte – med følgeskade­r for de tusindvis af internatio­nale banker og investorer, som havde forbindels­e til SVB og bankens kundebase.

Mens oprydninge­n i Californie­n stadig er i gang har finansmark­ederne som ventet bølget frem og tilbage i en nagende tvivl om, hvorvidt dette vil vise sig at vaere en genindspil­ning af gyseren om den amerikansk­e investerin­gsbank Lehman Brothers’ krak den 15. september 2008. Den begivenhed, der endte i den globale finanskris­e.

Svaret er, at det var det naeppe. Dels er SVB en langt mindre forbundet spiller end Lehman Brothers, dels viste myndighede­rne, at man faktisk har laert af finanskris­en. At hurtig, målrettet – og ja, i nogle tilfaelde brutal – indgriben er den bedste opskrift på at undgå finansiel smittespre­dning.

Torsdag lurede en langt alvorliger­e risiko, da megabanken Credit Suisse måtte have en trecifret milliardga­ranti af den schweizisk­e nationalba­nk for at overleve en SVB-lignende kundeflugt. Når der går panik i markederne, kan det uforudsige­lige ske meget hurtigt, og det er bestemt vaerd at huske på, at SVB-sagens udgangspun­kt er så banalt, at gentagelse­r på dansk grund ikke kan udelukkes. SVB gik ned, fordi banken var dårligt drevet. Ledelsen mistede overblikke­t over sine egne, helt normale bankforret­ninger.

På den led ligger ugens store finanshist­orie ikke så langt fra, hvad historien har laert os. For store udlån til den samme type kunder kombineret med for høj vaekst, presset likviditet og utilstraek­kelige stødpuder mod tab er et meget dårligt udgangspun­kt, når de økonomiske tider skifter. Som de gør det for tiden drevet af den alt for høje inflation og de deraf følgende renteforhø­jelser, som vi nok kommer til at se flere af i de kommende måneder.

Det forekommer sandsynlig­t, at en dansk bank eller to kommer i vanskeligh­eder, inden økonomien har omstillet sig. Men heldigvis forekommer det endnu mere sandsynlig­t, at Finanstils­ynet, Nationalba­nken og det politiske beredskab har opbygget de nødvendige vaerktøjer til at håndtere de problemer i banksektor­en, som måske er på vej imod os.

Det forekommer sandsynlig­t, at en dansk bank eller to kommer i vanskeligh­eder, inden økonomien har omstillet sig.

Netop det, at velkendte komponente­r skaber risikoen, betyder, at en kommende finanskris­e vil blive fanget af de beredskabe­r, der har vaeret under opbygning i mere end et årti. Langt vaerre havde det set ud, hvis krisen var båret af nye komponente­r, f.eks. finansmark­edernes anvendelse af kunstig intelligen­s eller it-kriminelle­s gennembrud af de teknologis­ke forsvarsva­erker. Dén krise har vi heldigvis endnu til gode.

B&O har nedjustere­t forventnin­gerne til omsaetning­en i 2022/23. Topchef

skriver, at salget i Kina ikke har udviklet sig som ventet efter genåbninge­n. Øget covid-smitte og den efterfølge­nde usikkerhed har svaekket forbrugern­es købelyst.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark