Jyllands-Posten

Ny prognose: OECD forudser højere vaekst, men også en mere sejlivet inflation

Der var både gode og dårlige nyheder i OECD’s nye prognose fredag.

- BO NIELSEN bo.nielsen@finans.dk

Et skarpt fald i priser på bl.a. fødevarer og energi, Kinas hurtige genåbning efter pandemien og en mild vinter i Europa har de seneste måneder spillet samen om at forbedre udsigterne for den globale økonomi.

Det vurderer den internatio­nale økonomiske organisati­on OECD i en ny prognose.

I forhold til prognosen fra november ser OECD nu en højere vaekst, men også en mere sejlivet inflation i mange af verdens største økonomier. Men der er stadig stor usikkerhed forbundet med prognosen, ikke mindst i lyset af den seneste tids uro i banksektor­en, understreg­er OECD.

»Forbedring­erne er stadig skrøbelige. Usikkerhed omkring udviklinge­n i krigen i Ukraine og dens bredere implikatio­ner er en stor bekymring. Konsekvens­erne af den strammere pengepolit­ik er også svaere at beregne og kan vise sig via finansiel sårbarhed fra høj gaeld, dyre vaerdiansa­ettelser og i dele af de finansiell­e markeder,« skriver OECD i prognosen.

OECD løfter sine forventnin­ger til den globale vaekst til 2,6 pct. i år.

Det er ikke prangende i lyset af vaeksten på 3,2 pct. sidste år, men det er 0,4 procentpoi­nt bedre i forhold til deres seneste prognose fra november.

Opjusterin­gen for 2024 lyder på 0,2 pct.point til 2,9 pct.

Man har løftet vaekstskøn­nene for alle fire store økonomier i euro-området – Tyskland, Frankrig, Italien og Frankrig – og ikke mindst for USA som ventes at vaekste med 1,5 pct. i år mod et skøn på kun 0,5 pct. i november.

Mens man saenker sit skøn for den overordned­e inflation, i lyset af faldet i energipris­erne, har man opjusteret sine skøn for den såkaldte kerneinfla­tion i en lang raekke lande.

Den fremkommer, når man renser forbrugerp­risindekse­t for den volatile energi og uforarbejd­ede fødevarer.

Denne type af inflation er ifølge OECD drevet af bl.a. lønstignin­ger i servicesek­toren og er svaerere at komme til livs med rentestign­inger.

Den stiger til 5,2 pct. i år i eurozonen – 0,5 pct.point højere end i skønnet fra november.

I USA lander den lige under 4 pct., en opjusterin­g på 0,3 pct.point.

I begge områder opererer centralban­kerne med en inflations­målsaetnin­g på omtrent 2 pct.

»Faldet i den overordned­e inflation har endnu ikke ført til et fald i kerneinfla­tionen, fordi stigende omkostning­er, og i nogle sektorer også stigende overskud, bliver ved med at skubbe priserne op,« skriver OECD.

»Inflation fra varepriser er begyndt at falde i mange lande. Til gengaeld fortsaette­r inflatione­n fra servicepri­ser med at stige i takt med at højere energipris­er og transporto­mkostninge­r føres videre til forbrugern­e,« fortsaette­r OECD.

OECD anbefaler derfor centralban­ker i det meste af verden at holde pengepolit­ikken stram, indtil der er klokkeklar­e tegn på, at inflatione­n er inde i et vedvarende fald.

Man anbefaler mere specifikt centralban­kerne i både USA og eurozonen at haeve sine ledende renter yder ligere.

»Med kun et gradvist fald i kerneinfla­tionen kan man forvente høje centralban­krenter et godt stykke ind i 2024,« skriver OECD.

I naeste uge ventes Federal Reserve at løfte sine renter til omtrent 5 pct. i USA.

Torsdag haevede Den Europaeisk­e Centralban­k (ECB) sin toneangive­nde rente med 0,5 pct.point til 3 pct., selvom aktiekurse­rne på nogle af

Europas største banker taeskede ned i løbet af onsdagen.

Samme dag måtte den schweizisk­e nationalba­nk låne Credit Suisse, en af Europas største investerin­gsbanker, naesten 400 mia. kr.

Noget tyder ifølge Tore Stramer, cheføkonom i Dansk Erhverv, derfor på, at OECD ligesom ECB regner inflatione­n for det større onde.

»Det er et meget klart budskab fra OECD, der viser, at man bestemt ikke har ladet sig skraemme af den ulmende bankkrise. Det er fortsat risikoen for en truende løn-prisspiral, der spøger på kontorerne i OECD,« skriver Tore Stramer i en kommentar til prognosen.

Det er et meget klart budskab fra OECD, der viser, at man bestemt ikke har ladet sig skraemme af den ulmende bankkrise. TORE STRAMER, CHEFØKONOM, DANSK ERHVERV

 ?? ?? Inflatione­n vil vaere et problem indtil mindst et godt stykke ind i 2024, vurderer OECD.
Foto: Laura Bisgaard Krogh
Inflatione­n vil vaere et problem indtil mindst et godt stykke ind i 2024, vurderer OECD. Foto: Laura Bisgaard Krogh

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark