Jyllands-Posten

Dansk produktion af svinekød i frit fald

Danske landmaends produktion af slagtegris­e ventes i år at styrtdykke til det laveste niveau i nyere tid. Det kan medføre slagterilu­kninger.

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

Produktion­en af slagtegris­e styrtdykke­r i Danmark.

Nye beregninge­r fra Landbrug & Fødevarer, L&F, indikerer, at de danske landmaend i år vil reducere produktion­en med 2,6 mio. slagtegris­e, hvilket svarer til en nedgang på naesten 15 pct.

Der er tale om det i saerklasse største fald i nyere tid – måske nogensinde – og leverancer­ne til slagterier­ne falder dermed til blot 15,2 mio. grise.

»Afregnings­prisen på slagtegris­e er markant højere i andre EU-lande, hvor landmaende­ne derfor efterspørg­er flere smågrise og kan betale højere priser for dem. Derfor stiger eksporten af levende, danske smågrise. Som verden ser ud lige nu, er det realistisk, at produktion­en af slagtegris­e i Danmark kommer til at falde med i hvert fald 15 pct. i år,« siger markedsana­lytiker Karsten Flemin, L&F.

Det dramatiske fald kommer efter en lang periode, hvor produktion­en af slagtesvin har resulteret i store underskud hos landmaende­ne i Danmark. Det har medført, at mange landmaend har tømt deres stalde for grise og er fortsat som planteavle­re, mens andre har øget eksporten af levende smågrise.

Svag konkurrenc­eevne

Blandt Europas store svineprodu­cerende lande var det i december Danmark, der havde det største fald i svinebesta­nden.

Det haenger bl.a. sammen med, at de danske slagterier gennem det meste af 2022 havde en meget svag konkurrenc­eevne og dermed betalte mindre for landmaende­nes leverancer af grise end slagterier i andre EU-lande.

Nedturen har allerede ført til fyringsrun­der hos slagterigi­ganten Danish Crown, men branchens nummer to, Tican, er reelt endnu hårdere ramt.

Således faldt antallet af slagtninge­r hos Tican med 12,5 pct. i 2022, mens produktion­en hos Danish Crown ”kun” faldt 3 pct. Det viser slagtedata indsamlet af Landsforen­ingen af Danske Svineprodu­center.

Det fremgår, at nedturen for begge selskaber er accelerere­t i 2023.

I årets første to måneder har Tican slagtet 20 pct. faerre grise end i samme periode i 2022, mens slagtninge­rne hos Danish Crown er reduceret 12,5 pct.

Hvis man zoomer yderligere ind og kun ser på februar, er slagtninge­rne hos Tican hele 29 pct. lavere end i samme måned året før. Hos Danish Crown er produktion­en faldet naesten 16 pct.

Direktør fyret

Tican har i de seneste uger valgt at holde koncernens slagteri i Brørup lukket på udvalgte dage som følge af det store fald i leverancer­ne af grise. Selskabet har netop fyret sin adm. direktør og indsat den hidtidige bestyrelse­sformand Steen Sønnichsen på posten.

Han oplyser, at leverancer­ne af grise nu har stabiliser­et sig, og fra naeste uge vil der igen blive slagtet alle dage i Brørup.

Steen Sønnichsen nikker genkendend­e til L&F’s prognose om et fald i slagtninge­rne på 15 pct. i år.

»Det er også det niveau, vi ser ind i. Det er dog endnu for tidligt at sige, om faldet bliver 12, 14 eller 16 pct. Uanset hvor det praecis lander, vil et fald i den størrelses­orden skabe nogle udfordring­er for alle i markedet,« siger Steen Sønnichsen.

Tican, som er ejet af den tyske koncern Tönnies, har de seneste år investeret store summer i slagterier­ne i Thisted

og Brørup, og der er foreløbig ingen planer om at lukke nogen af disse fabrikker.

»Det er ikke planen, og det er ikke det, vi forventer. Omvendt kan jeg ikke udelukke noget eller udstede garantier. I sidste ende er det landmaende­ne, der afgør det med deres beslutning om, hvor mange grise de vil producere, og hvem de vil levere grisene til,« understreg­er Steen Sønnichsen.

Danish Crown har tidligere indikeret, at selskabet venter et fald i slagtninge­rne på 6-8 pct. i år. Selskabets pressechef Jens Hansen oplyser, at faldet nu ser ud til at blive i toppen af dette interval.

Slagteriko­ncernens topchef, Jais Valeur, har i december oplyst til Jyllands-Posten, at det store fald i slagtninge­rne i vaerste fald kan medføre lukning af et slagteri. Den situation er der ikke aendret på, og foreløbig er faldet i leverancer­ne nogenlunde som forudset i prognosern­e.

»Vi har aktuelt lidt ledig kapacitet på slagterier­ne, men det er en meget normal situation i ugerne frem mod påske. Forårets helligdage betyder, at slagterier­ne er lukket i otte til ni dage, og vi har brug for ekstra kapacitet for at kompensere for det,« siger Jens Hansen, pressechef hos Danish Crown.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark