Jyllands-Posten

Afskaffels­e af seniorjob kan koste seniorer 1,2 mio. kr.

Regeringen afviser, at afskaffels­e af seniorjob er en forringels­e af efterlønso­rdningen, men prisen for den enkelte senior kan blive høj, viser nye tal.

- DORTE IPSEN BODDUM LENE ANDERSEN dorte.boddum@finans.dk lene.andersen@finans.dk

Regeringen­s plan om at afskaffe retten til seniorjob kan koste hver enkelt af de omkring 250.000 danskere, som betaler ind til efterløn, godt 1,2 mio. kr. – eller i vaerste fald endnu mere.

Det viser beregninge­r, som Fagbevaege­lsens Hovedorgan­isation (FH) har lavet for Jyllands-Posten .

Hvis man betaler ind til efterlønso­rdningen, har man i dag ret til at få et seniorjob hos sin kommune til en overenskom­stmaessig løn i de sidste fem år frem til efterlønsa­lderen, hvis man mister sit job og ender med at gå ledig så laenge, at man ikke laengere kan få dagpenge.

Alternativ­et til dagpenge er kontanthja­elp, men kontanthja­elpssatsen for ikkeforsøg­ere over 30 år er så meget lavere end den overenskom­stmaessige løn i et gennemsnit­ligt seniorjob, at det over de fem år, man kan vaere i seniorjob, ifølge beregninge­rne fra FH svarer til et tab på 1,2 mio. kr.

Man kan dog også risikere slet ikke at kunne få kontanthja­elp, hvis man er gift, for så har ens aegtefaell­e forsørgerp­ligt. I så fald vil prisen vaere 1,9 mio. kr.

Ministeren afviser

Beskaeftig­elsesminis­ter Ane Halsboe-Jørgensen har tidligere på et samråd i Folketinge­t afvist, at afskaffels­e af retten til seniorjob skulle vaere en forringels­e af efterlønso­rdningen. Det holder hun i et skriftligt svar til Jyllands-Posten fast i med henvisning til, at de, der ikke laengere vil kunne få seniorjob, stadig kan gå på efterløn.

Den forklaring køber FHformand Lizette Risgaard ikke. Hun sammenlign­er seniorjobb­et med en brandforsi­kring, som man har tegnet sammen med indbetalin­gen til efterløn.

»Selvfølgel­ig er det en svaekkelse af efterlønso­rdningen. Seniorjobb­et har vaeret en selvstaend­ig gulerod for mange, der betaler ind til efterløn, fordi man har vaeret beskyttet mod økonomisk deroute. Og at sige at folk bare kan gå på efterløn, går jo direkte imod regeringen­s højtelsked­e arbejdsudb­ud,« siger Lizette Risgaard.

Beskaeftig­elsesordfø­rer Karsten Hønge (SF) giver ikke meget for ministeren­s forklaring.

»Hun løber om hjørner med sandheden. Enhver med øjne i hovedet kan se, at det er en indlysende forringels­e af efterlønso­rdningen,« siger han.

Skaelder ud

Også Dansk Folkeparti skaelder ud over regeringen­s plan om at afskaffe retten til seniorjob, mens Konservati­ve synes, at det er en god ide.

Ane Halsboe-Jørgensen begrunder afskaffels­e af seniorjob med økonomi.

»Seniorjobo­rdningen er et område, hvor vi mener, at de offentlige midler kan bruges bedre – og hvor vi samtidig kan sikre, at flere får ordinaer beskaeftig­else på arbejdsmar­kedet. Jeg vil gerne understreg­e, at afskaffels­en af seniorjobo­rdningen ikke i sig selv fratager nogen retten til efterløn,« siger hun i det skriftlige svar til JyllandsPo­sten.

Professor Per H. Jensen, der forsker i aeldre på arbejdsmar­kedet for Aalborg Universite­t, konstatere­r, at det vil stille de aeldre ringere, hvis seniorjobb­et fjernes.

»De har ikke ret til dagpenge, og det er meget lidt sandsynlig­t, at de bare kan gå ud at finde et arbejde. Dermed er hovedparte­n formentlig henvist til kontanthja­elp«, siger han.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark