Jyllands-Posten

Seniorjobb­et er Leif Kaae Jessens sikkerheds­net

For knap fire år siden besvimede den nu 62-årige Leif Kaae Jessen på løbebåndet i sit traeningsc­enter og måtte have indoperere­t en ICD-pacemaker.

- LENE ANDERSEN DORTE IPSEN BODDUM lene.andersen@finans.dk dorte.boddum@finans.dk

Den 62-årige Leif Kaae Jessen tog det roligt, da dagpengene sidste år var ved at slippe op efter to års arbejdsløs­hed forårsaget af alvorlig sygdom. Han vidste, at han havde krav på et seniorjob og derfor ville slippe for at forlade arbejdsmar­kedet i økonomisk deroute på kontanthja­elp.

»Det gav en stor ro at vide, at der ventede et job på mig. Det betyder ikke, at jeg ikke søgte job, og jeg tog også truckcerti­fikat. Men jeg vidste, at der var et sikkerheds­net. Havde det ikke vaere der, var jeg nok blevet temmelig urolig,« forklarer Leif Kaae Jessen.

Lige nu er godt 600 danskere i seniorjob. Det er lønmodtage­re i efterlønso­rdningen, som har brugt deres dagpenge op, ikke kan finde arbejde og har mindre end fem år, til de kan gå på efterløn.

De har som medlemmer af efterlønso­rdningen krav på, at kommunen finder dem et seniorjob til overenskom­stmaessig løn ud fra deres kvalifikat­ioner og interesser, hvis de ikke kan anvises arbejde i en privat virksomhed. Når seniorjobb­erne når efterlønsa­lderen, skal de gå på efterløn.

Det forarger Leif Kaae Jessen, ar regeringen nu vil fjerne retten til seniorjob.

»Det kan godt undre mig, at politikern­e bliver ved med at pisse på folk, der i god tro har sparet op til efterløn gennem et helt arbejdsliv. Tror de, det er sjovt at ryge på kontanthja­elp, fordi ens alder gør, at man ikke kan få et arbejde,« spørger han.

Leif Kaae Jessen har gennem sit arbejdsliv som murer, buschauffø­r og taxachauff­ør holdt fast i sin efterlønso­rdning med tanke om at kunne traekke sig lidt tidligere tilbage.

»Men i 2019 besvimede jeg pludselig på et løbebånd. Det viste sig, at mit hjerte på skift slog alt for hurtigt og alt for langsomt. Jeg fik til sidst indoperere­t en ICD pacemaker – og så var det slut med at køre erhvervskø­rsel med passagerer,« konstatere­r Leif Kaae Jessen.

Under sin arbejdsløs­hed arbejdede han lidt som afløser på et lager. Men der dukkede ikke noget job op, og i december 2022 begyndte han i seniorjob som pedelmedhj­aelper på Center for Specialpae­dagogiske Børnetilbu­d i Aarhus.

Opgaverne er alsidige. Han fejer udearealet, maler vaerelser til nye elever, og så saetter han fliser op i skolens køkkener. Med denne sidste opgave er ringen sluttet i hans arbejdsliv, der begyndte som murerlaerl­ing.

»Det er et godt og interessan­t arbejde, som passer til mig. Og det er rare mennesker. Jeg glaeder mig til at vaere her, indtil jeg skal på efterløn,« siger Leif Kaae Jessen.

 ?? ?? Leif Kaae Jessen kan blive en af de sidste danskere i seniorjob. Han begyndte i december som pedelmedhj­aelper ved Center for Socialpaed­agogiske Børnetilbu­d og skal efter planen arbejde to år, før han kan få efterløn. Foto: Kim Frost
Leif Kaae Jessen kan blive en af de sidste danskere i seniorjob. Han begyndte i december som pedelmedhj­aelper ved Center for Socialpaed­agogiske Børnetilbu­d og skal efter planen arbejde to år, før han kan få efterløn. Foto: Kim Frost

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark