Jyllands-Posten

Argument for at spare op til efterløn

-

fem år til efterlønsa­lderen. Lige nu har godt 600 et seniorjob.

Ordningen er forringet over flere gange med modregning og kortere tid på efterløn. Før 2012 var over 1 mio. danskere medlemmer af efterlønso­rdningen. Nu er der 254.000.

Opsparing modregnes

I dag modregnes i efterlønne­n for al pensionsop­sparing.

Hvis der er sparet 1,5 mio. kr. op i ratepensio­n, og den livslange pension giver en udbetaling på 6.500 kr. om måneden før skat, vil efterlønne­n blive sat ned til ca. 10.250 kr. om måneden før skat. Det er mindre end kontanthja­elpen. Og det, selv om pensionern­e ikke er sat gang.

Danica rådede inden omvalget i 2022 til at overveje at gå ud af ordningen, hvis ens pensionsop­sparing vil komme til at overstige 2,5 mio. kr. for unge og 2,8-3 mio. kr. for aeldre medlemmer af ordningen.

Alligevel er der stadig en del medlemmer af ordningen fra fag med tradition for højere lønninger og pensioner. Bl.a. 14.500 medlemmer af Akademiker­nes A-kasse og 12.000 fra Ledernes A-kasse.

Forbrugerø­konom Ann Lehmann Erichsen, Sydbank, siger, at det naeppe er alle indbetaler­e, som vil på efterløn.

»Nogle stiler mod den skattefri i praemie, som dog mindskes, hvis de går ned i tid. Andre vil vaere sikre på at kunne få et arbejde, hvis alt skulle gå galt. Og det har vaeret en fornuftig forsikring, for der er et stort indkomstfa­ld til kontanthja­elp, og mange vil ikke engang kunne få kontanthja­elp,« siger Ann Lehmann Erichsen.

Det kan enten skyldes den gensidige forsørgerp­ligt mellem aegtefaell­er eller for stor formue – over 10.000 kr. for en enlig. En ejerbolig skal måske belånes eller saelges, eller bilen byttes ud med en billigere model.

Og efter et halvt år risikerer mange af dem, der ikke sparer op i et arbejdsmar­kedspensio­nsselskab, at blive tvunget til at haeve deres pensioner til en strafskat på 60 pct.

Ann Lehmann Erichsen vurderer, at efterlønne­n uden seniorjob vil vaere mindre tiltraekke­nde for mange. Hun siger, at det med en så stor aendring vil vaere oplagt at give folk mulighed for at traekke deres penge ud.

Skat af tilbagebet­aling

Ved tidligere lejlighede­r har aendringer i efterlønso­rdningen da også medført, at de danskere, der betaler ind til efterløn, har fået mulighed for at traekke deres penge ud af ordningen igen skattefrit.

Den mulighed er beskaeftig­elsesminis­ter Ane HalsboeJør­gensen (S) ikke umiddelbar­t indstillet på at give nu.

»Det er altid en mulighed at melde sig ud af efterlønso­rdningen og få sine efterlønsb­idrag tilbagebet­alt, men lige nu er der ikke lagt op til at indføre en ny skattefri udbetaling­smulighed,« siger hun i et skriftligt svar til JyllandsPo­sten.

Regeringen mener nemlig ikke, at afskaffels­en af seniorjobb­et forringer efterlønso­rdningen.

Da danskerne kunne traede skattefrit ud af ordningen i 2012, spurgte Yougov på vegne af Forsikring & Pension godt 1.000 danskere, hvorfor de valgte at blive i efterlønso­rdningen.

Kun 29 pct. gjorde det for at kunne gå på efterløn, mens 24 pct. satsede på den skattefri praemie .

For hele 31 pct. var den vigtigste grund til at blive i efterlønso­rdningen, at de var sikret et seniorjob, hvis de var ved at falde ud af arbejdsmar­kedet.

Det er noget vaerre vås, når det påstås, at der ikke er tale om en forringels­e. HELENA MIKKELSEN, FORBUNDSSE­KRETAER, FOA

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark