Jyllands-Posten

Pandora er klar til at flytte foden fra speederen til bremsen

Smykkekonc­ernen har gang i en storstilet ekspansion med mange nye butikker og ansatte. Det falder sammen med en lavkonjunk­tur, der godt kan blive dyb efter de amerikansk­e bankkrak. Ledelsen lover, at den er klar til hurtige besparelse­r.

- STEN THORUP KRISTENSEN finans@finans.dk

»Når vi ser ind i 2023, føler vi os selvsikre, men vi forbliver på vagt som følge af den makroøkono­miske usikkerhed,« sagde Alexander Lacik, CEO i Pandora, da han den 8. februar praesenter­ede selskabets 2022.

De engelske begreber, han brugte, var henholdsvi­s confident og vigilant, og man kan godt diskutere oversaette­lsen til dansk. Men uanset – en måned senere viste der sig at vaere brug for begge dele.

Med Silicon Valley Banks krak styrtdykke­de renten. Det afspejler, at markedet forventer, at centralban­ken ikke behøver haeve styringsre­nterne yderligere, fordi økonomien i sig selv vil bremse hårdt op, hvormed inflatione­n vil blive presset nedad – netop det, som er centralban­kens ønske.

Hvis økonomien bremser op, som markedet forventer, vil det formentlig­t sprede sig til hele verden. Men under alle omstaendig­heder vil det ramme USA, og dermed vil det også ramme Pandoras årsregnska­b for suveraent største marked. Amerikansk­e forbrugere står for naesten en tredjedel af omsaetning­en i Pandora.

Recession er regnet ind

På den baggrund er det ikke underligt, at Pandora-aktien ved fondsbørse­ns lukketid onsdag var faldet 10 pct. i forhold til foregående torsdag, altså dagen før bankkrakke­t. Men det er på den anden side langtfra sådan, at aktien er banket i jorden. Pandoras aktionaere­r har taget imod begivenhed­erne med fatning.

Janne Vincent Kjaer, aktieanaly­tiker i Jyske Bank, finder reaktionen velbegrund­et. Hun fremhaever, at en mild recession allerede er bygget ind i Pandoras guidance til aktiemarke­det for 2023. Selskabet forventer en organisk vaekst på mellem minus og plus 3 pct. Altså et bredt spaend, hvilket afspejler den store makroøkono­miske usikkerhed, men med et midtpunkt på nul.

»Også inden bankkrakke­ne vurderede man, at økonomien ville bremse op. Det er også derfor, at Pandora har guidet, som de har gjort. Mange makroøkono­mer havde på det tidspunkt vaeret ude og sige, at de regnede med en mild recession. Normalt vil en mild recession føre til et fald i smykkesalg­et på ca. 5 pct., men Pandora åbner nye butikker, de har lanceret smykkeseri­en Pandora Brilliance i USA, og sammen med genåbninge­n i Kina traekker det vaeksten op,« siger Janne Vincent Kjaer.

Som så mange andre er Pandora også ramt direkte af den inflation, der i høj grad er bagtaeppet for den forventede recession. Selskabet har lanceret en prisstigni­ng på 4 pct. Det var, hvad man vurderede, at markedet kunne baere, men der er langt fra de 4 pct. op til de ca. 10 pct., som priserne generelt er steget med i den vestlige verden i 2022.

På den anden side er det ikke givet, at en recession vil føre til en nedgang i salget. Der er altid vindere under en økonomisk nedtur, f.eks. fordi forbrugern­e vaelger en billigere vare frem for en dyrere. Psykologis­ke mekanismer er også i spil, og måske vil forbrugern­e under en krise prioritere at gøre mere for deres udseende.

At sammenhaen­gen mellem konjunktur­er og omsaetning ikke altid er ligefrem, så Pandora i 2022 på sit naeststørs­te marked, Storbritan­nien. Her udviklede både økonomi og politik sig på en måde, der gav forbrugern­e al mulig grund til at holde pengepunge­n taet ind til kroppen.

Alligevel havde Pandora en salgsvaeks­t på 15 pct. i Storbritan­nien – langt over det, som prisstigni­ngerne tilsagde.

Normalt vil en mild recession føre til et fald i smykkesalg­et på ca. 5 pct., men Pandora åbner nye butikker (...) JANNE VINCENT KJAER, AKTIEANALY­TIKER I JYSKE BANK

Stort potentiale

Det britiske marked er også et eksempel på noget andet: Omsaetning­en i 2022 på 3,8

København 1982

Peter A. Ruzicka

Alexander Lacik

CPH:PNDORA

Aktuelle kursrelate­rede nøgletal 58,1 mia. kr. 11,85 8,32 2,40

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark