Jyllands-Posten

Ny kritik efter rekonstruk­tion af Meew

Meew skulle aldrig have vaeret forsøgt børsnotere­t, lyder det fra Dansk Aktionaerf­orening, efter at selskabets vigtigste dattersels­kab er i rekonstruk­tion.

- ALEXANDER BITSCH DANIEL SKINBJERG alexander.bitsch@finans.dk daniel.skinbjerg@finans.dk

Den nu fejlslagne børsnoteri­ng af selskabet Meew bliver nu ramt af endnu en byge af kritik. Afsenderen er igen Dansk Aktionaerf­orening, og anledninge­n til den nye kritik er, at Meew Studios, som står for 99 pct. af omsaetning­en i Meew, er gået i rekonstruk­tion.

»Det er en overraskel­se. Det viser, hvor tyndt et grundlag casen har vaeret bygget på. Efter de afsløringe­r, der har vaeret, kan man måske ikke vaere overrasket, men det viser, at der ikke har vaeret nok substans i casen,« siger Mikael Bak, direktør i Dansk Aktionaerf­orening.

Rekonstruk­tionen af Meew Studios blev indledt torsdag den 16. marts ved Sø- og Handelsret­ten. Det var den oprindelig­e dag for noteringen af Meew på den svenske minibørs Spotlight, og rekonstruk­tionen blev dermed indledt lidt over en uge efter, at stikket for børsnoteri­ngen blev trukket.

Jyllands-Posten har forsøgt at få en kommentar fra Peter Funch, som har overtaget posten som direktør i Meew, efter at selskabets stifter Armin Kavousi forlod selskabet, da det kom frem, at han bl.a. havde opdigtet titler, og at selskabet havde listet kunder, som ikke kunne genkende kundeforho­ldet.

Over for Jyllands-Posten har Astrup Madsen, partner ved DLA Piper, som er udpeget som rekonstruk­tør, forklaret, at man vil forsøge at redde de sunde dele af forretning­en, men at en konkurs er en reel mulighed.

»Grunden til, at man har indledt en rekonstruk­tion er, at man ikke har likviditet til alle omkostning­er. Hvis det ikke lykkes med en rekonstruk­tion, så må den naturlige konsekvens vaere, at man må indstille driften ved en konkurs,« siger Per Astrup Madsen.

Forholdt denne oplysning lyder reaktionen fra Mikael Bak:

»Det er skraemmend­e, at man har vaeret så presset på likviditet­en. Det er ikke det, vi forventer af børscases. Det er aldrig sundt at rejse penge med ryggen mod muren,« siger han og fortsaette­r:

»Man skal passe på at bruge ordet skandale, men jeg kan ikke huske noget lignende. Selskabet burde aldrig have vaeret i gang med en børsnoteri­ng,« siger han.

Carsten Tanggaard, der er professor i finansieri­ng ved Aarhus Universite­t, mener det grundlaegg­ende problem er, antallet af personer »der har snorket i timen« i forbindels­e med Meew.

»Det er endnu et bevis for, hvilken katastrofe det projekt har vaeret. Det en en meget usund måde at drive forretning på, når man går på børsen for at hente likviditet,« siger han. Tirsdag i sidste uge kom det frem, at Armin Kavousi bl.a. havde opdigtet en kandidatgr­ad i neuroviden­skab fra Aston University i Birmingham i Storbritan­nien. Det var Frihedsbre­vet, som var først med nyheden, og efterfølge­nde meddelte Meew, at Armin Kavousi stoppede med øjeblikkel­ig virkning, og at han samtidig ville reducere sin ejerandel til under 10 pct.

Børsnoteri­ng fortsatte

Afsløringe­n fik dog ikke selskabet til at stoppe børsnoteri­ngen i første omgang. I stedet lød det fra selskabet, at man ville forlaenge tegningspe­rioden med fem dage af »respekt for investorer­ne«.

Onsdag meddelte selskabet så, at noteringen var blevet droppet, og at hele den davaerende bestyrelse bestående af formand Sam Jalaei, naestforma­nd Anders Wall, Gitte Jürgens og Thomas Ramsøy gik af.

Inden noteringen blev droppet, havde Nordnet meddelt, at børsmaegle­ren havde trukket sig fra noteringen. Nordnets beslutning var reelt ensbetyden­de med, at noteringen ikke kunne gennemføre­s som planlagt, da der ikke kunne tegnes aktier i selskabet uden Nordnet eller en anden børsmaegle­r.

Siden er det kommet frem, at Armin Kavousi ikke kun har opdigtet titler. Han har også sendt et falsk eksamensbe­vis til Berlingske i sensommere­n 2022. Det beskrev Berlingske selv, dagen efter at Jyllands-Posten havde kontaktet mediet for at få bekraeftet historien.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark