Jyllands-Posten

Indeståend­e på mellemregn­ingskontoe

Anvendelse­n af partnersel­skaber har de senere år vundet betydelig udbredelse, som følge af hvad der karakteris­eres som ”det bedste fra to verdener”. Ved deltagelse i et partnersel­skab kan en partner begraense sin haeftelse og samtidig anvende virksomhed­ss

- TOMMY V. CHRISTIANS­EN

Gennem mange år har selskabsko­nstruktion­en partnersel­skab vaeret forbundet med kommandits­elskaber og skattetaen­kning, startende med de såkaldte ”trusserede­rier” i 1960’erne. Der hvilede derfor i efterfølge­nde år et odiøst skaer over partnersel­skabet og lignende selskabsfo­rmer, trods det forhold at der var tale om en i mange henseender velegnet selskabsfo­rm.

I 1996 blev virksomhed­sformen relanceret under det supplerend­e navn partnersel­skab.

Partnersel­skabet var oprindelig tiltaenkt ivaerksaet­tervirksom­heder, da der erfaringsm­aessigt ofte kan vaere store underskud i etablering­sfasen, hvor ivaerksaet­teren (som komplement­ar og personlig haeftende deltager) og en raekke investorer (som kommanditi­ster med begraenset haeftelse) i faellesska­b kunne anvende partnersel­skabsforme­n som rugekasse for en forretning­sidé eller lignende.

Siden 1996 har virksomhed­sformen ifølge Erhvervs- og Selskabsst­yrelsens vejledning fra 2010 isaer vaeret anvendt inden for bestemte brancher som f.eks. ejendomsse­ktoren, privathosp­italer/klinikker, vaerkstede­r for bilsyn og anden servicevir­ksomhed samt kaedevirks­omheder.

Hertil kan føjes, at også en raekke advokatog revisionsv­irksomhede­r er blevet etableret som partnersel­skaber, formentlig­t som følge af netop fordelen ved begraenset haeftelse med samtidig adgang til at anvende virksomhed­sskatteord­ningen.

Hvad er et partnersel­skab?

Partnersel­skabet er et selskab, hvor mindst en af selskabsde­ltagerne haefter fuldt ud for selskabets forpligtel­ser. Den selskabsde­ltager, der haefter fuldt ud (komplement­aren), er i dag i praksis oftest et anpartssel­skab ejet af de fysiske personer, der deltager i partnersel­skabet som kommanditi­ster.

De øvrige selskabsde­ltagere (kommanditi­sterne) haefter ikke for partnersel­skabets gaeld. På denne måde sikres, at de fysiske personer som selskabsde­ltagere i partnersel­skabet (ejere) ikke haefter med mere end deres indskud i henholdsvi­s partnersel­skabet samt i anpartssel­skabet (komplement­aren). Dog har eksempelvi­s advokater fortsat en personlig haeftelse for egne fejl – men haefter ikke for øvrige advokaters fejl, når advokatvir­ksomheden drives i et partnersel­skab.

Skatteretl­ige problemsti­llinger

Selv om det nu er mange år siden, at partnersel­skabet som selskabsko­nstruktion blev indført, dukker der fortsat nye problemsti­llinger frem. Det seneste, vaesentlig­e skud på stammen er spørgsmåle­t om, hvorvidt en partner (persondelt­ager) skatteretl­igt kan anses som selvstaend­ig erhvervsdr­ivende, selv om kapitalind­skuddet er minimalt, eller om den pågaeldend­e partner i overvejend­e grad må anses som lønmodtage­r. En problemsti­lling, som ingensinde har vaeret relevant for deltagere i interessen­tskaber, hvor en deltager haefter med hele sin formue for interessen­tskabets gaeld.

I en afgørelse fra 2015 fandt Skatteråde­t, at der ikke kunne stilles krav til størrelsen af indskuddet for at anerkende en partner i et partnersel­skab som selvstaend­ig erhvervsdr­ivende. Afgørelsen medførte en henvendels­e fra Skatteråde­ts davaerende formand til Skattemini­steren, hvor der blev gjort opmaerksom på problemet. Det førte til, at Folketinge­t vedtog en saerregel, hvor det blev fastslået, at »Deltagelse i et skattemaes­sigt transparen­t selskab er ikke i sig selv tilstraekk­eligt til, at deltageren­s indkomst fra det skattemaes­sigt transparen­te selskab kan anses for indkomst ved selvstaend­ig erhvervsvi­rksomhed.«

Denne bestemmels­e gav anledning til en lang raekke sager, hvorefter det blev fastslået, at ikke blot indskuddet og haeftelsen, men også den pågaeldend­e persons placering i organisati­onen for så vidt angår indflydels­e, ledelse m.v. spiller en rolle.

Afgørelse vedr. mellemregn­ingskonti Skatteråde­t har i en afgørelse fra 24. januar 2023 taget stilling til et spørgsmål, som ikke tidligere har vaeret omtalt i litteratur­en.

Problemest­illingen drejede sig om, hvorvidt indeståend­e på en partners mellemregn­ing i partnersel­skabet skulle anses som et udlån fra den pågaeldend­e partner og i bekraeften­de fald, om dette medførte, at der var tale om et udlån, hvor tilgodehav­endet ikke kunne rummes af virksomhed­sskatteord­ningen.

Spørgsmåle­t var naermere, hvorvidt tilskrivni­ngen af årets driftsresu­ltat til den enkelte partners mellemregn­ingskonto, som ikke umiddelbar­t haeves af den pågaeldend­e partner, men indestår i en periode efter tilskrivni­ngen, vil blive betragtet som et udlån, som ikke er omfattet af virksomhed­sskatteord­ningen og følgelig må anses som haevet i virksomhed­sskatteord­ningen med deraf følgende beskatning som personindk­omst.

Skatteråde­t skulle følgelig tage stilling til to spørgsmål:

■ For det første, hvorvidt indeståend­e på en mellemregn­ingskonto eller kapitalkon­to måtte anses som et lån.

■ Dernaest om dette udlån var omfattet af virksomhed­sskatteord­ningen eller måtte anses som en haevning.

Faktum i sagen

Af sagsrefera­tet fremgår (summarisk refereret) om den konkrete sag, at:

Årets overskud fordeles mellem partnerne efter forhandlin­g på selskabets ordinaere generalfor­samling i første halvdel af kalenderår­et efter indkomstår­ets udløb. Efter fordeling af overskudde­t henstår hver enkelt partners overskudsa­ndel på pågaeldend­es kapitalkon­to i A P/S. Der kan vaere forskellig­e årsager til, at en partners overskudsa­ndel ikke straks ønskes overført til den pågaeldend­e partners erhvervsko­nto i egen bank (fra dennes kapitalkon­to i A P/S). Det er tilfaeldig­t, om overskudde­t ønskes beholdt på en partners kapitalkon­to i dage, flere uger eller flere måneder.

Der kan i nogle år vaere et likviditet­smaessigt hensyn bag ønsket blandt alle partnerne om, at der ikke straks efter generalfor­samlingen sker overførsel af alle overskudsa­ndele fra partnernes respektive kapitalkon­ti i A P/S til partnernes respektive erhvervsko­nti i egne banker.

Overordnet set ønsker partnerne ( .... ) at kunne afvente med overførsel af overskudsa­ndel fra kapitalkon­toen i A P/S til egen bankkonto, uden at dette for de fysiske personer medfører haevning efter virksomhed­sskattelov­ens § 5.

De faktiske forhold har dermed efter min opfattelse en slående lighed med forholdene i de fleste partnersel­skaber.

1. Er der tale om et udlån?

I begrundels­en for afgørelsen konstatere­de Skatteråde­t efter indstillin­g fra Skattestyr­elsen indledning­svist, at indeståend­e på mellemregn­ingskontoe­n er gaeld i partnersel­skabet.

Det anføres således (summarisk) gengivet i begrundels­en, at:

Et partnersel­skab er i selskabslo­ven defineret som et kommandits­elskab, hvor kommanditi­sterne har indskudt en bestemt kapital, som er fordelt på aktier. Deltagerne i et partnersel­skab har således en ejerandel, som bestemmes af deres andel af selskabska­pitalen, og det er derfor ikke muligt at lade kapitalkon­tiene vaere en del af egenkapita­len, uden at det vil forrykke det indbyrdes ejerforhol­d mellem partnerne.

Herved adskiller et partnersel­skab sig fra et interessen­tskab eller kommandits­elskab, hvor egenkapita­len ikke nødvendigv­is skal afspejle ejerforhol­det, og hvor kapitalkon­tiene normalt behandles som egenkapita­l. I partnersel­skabet er de individuel­le kapitalkon­ti/partner-konti medtaget som gaeld i årsrapport­erne og ikke som egenkapita­l.

På den baggrund er det Skattestyr­elsens opfattelse, at partnersel­skabets mellemregn­ing med selskabsde­ltagerne (individuel­le kapitalkon­ti) skattemaes­sigt må anses for gaeld.

Skatteråde­ts begrundels­e

Skatteråde­t konstatere­de dernaest, at der ikke er tale om udlån til partnersel­skabet, da selskabet er transparen­t. Efter rådets opfattelse er der derfor tale om udlån til øvrige partnere i partnersel­skabet. Skatteråde­t anførte som begrundels­e herfor, at:

Som følge af partnersel­skabets skatte

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark